Τα προβλήματα (υπο)λειτουργίας του Γενικού Νοσοκομείου Σερρών στη Βουλή

Τα προβλήματα (υπο)λειτουργίας του Γενικού Νοσοκομείου Σερρών στη Βουλή

νοσοκομειο-σερρωνΤα προβλήματα λειτουργίας του Γενικού Νοσοκομείου Σερρών προκάλεσαν ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας των βουλευτών του ΚΚΕ Σάκη Βαρδαλή και Ελένης Γερασιμίδου. Όπως αναφέρουν στην ερώτησή τους:

Η ακολουθούμενη πολιτική υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης της Υγείας, από όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις, έχει ως αποτέλεσμα και το Γενικό Νοσοκομείο των Σερρών, να δυσκολεύεται να καλύψει στοιχειωδώς τις ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες και να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του.

Σύμφωνα με καταγγελίες της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Νοσοκομείου Σερρών (ΕΝΙΝΣ), το ήδη μειωμένο κονδύλι για τις εφημερίες του 2014 (223.000 ευρώ/μήνα που διαμοιράζονταν σε 153.000 ευρώ για το Νοσοκομείο και 70.000 ευρώ για τα Κέντρα Υγείας, ποσά που δεν επαρκούσαν για την κάλυψη των εφημεριών), μειώθηκε το 2015 στα 128.000€/μήνα μόνο για το Νοσοκομείο επιδεινώνοντας παραπέρα την κατάσταση.

Τα προβλήματα λειτουργίας του Νοσοκομείου οξύνονται περισσότερο με την υποστελέχωση του.

Οι ελλείψεις σε προσωπικό, με βάση ακόμα και με τον ισχύοντα ελλιπή οργανισμό λειτουργίας του Νοσοκομείου, είναι μεγάλες. Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε ότι σε σύνολο 161 οργανικών θέσεων, υπηρετούν μόλις 75 ειδικοί γιατροί και σε σύνολο 90 θέσεων ειδικευόμενων, υπηρετούν μόλις 61.

Τα αποτελέσματα των ελλείψεων αυτών είναι τραγικά στη λειτουργία των κλινικών του Νοσοκομείου. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα εξής:

Υπηρετούν μόλις 2 μόνιμοι ουρολόγοι και 1 επικουρικός, την ώρα που προβλέπεται να υπηρετούν 5. Αντίστοιχα από τους 5 οφθαλμίατρους, υπηρετούν μόλις 2, με αποτέλεσμα καθένας τους κάνει 15 εφημερίες ετοιμότητας το μήνα. Δραματική είναι η κατάσταση και στους παιδιάτρους που προβλέπονται 7 και υπηρετεί 1 μόνιμος, 1 αποσπασμένος από το Κ.Υ. και 1 από τη Δράμα.

Ίδια είναι η κατάσταση και σε άλλες κλινικές όπως η Ορθοπεδική που διαθέτει 1 μόνιμο, 1 επικουρικό και 1 αποσπασμένο από τη Δράμα, όταν προβλέπεται η ύπαρξη 6 ορθοπεδικών και αντί των 5 ψυχιάτρων, υπηρετούν 1 μόνιμος, 2 από Κέντρα Ψυχικής Υγείας, 1 αποσπασμένος από το ΠΕΔΥ και ένας επικουρικός.

Παρά το γεγονός ότι τα κρεβάτια της Πνευμονολογικής κλινικής έχουν αυξηθεί σε 18, από 8 που ήταν στο παρελθόν, υπηρετούν 3 μόνιμοι και 1 επικουρικός και προβλέπονται μόνο 4 από το οργανόγραμμα.

Στο Νοσοκομείο υπάρχουν μόλις 9 παθολόγοι έναντι των 13 που προβλέπονται, 3 ΩΡΛ έναντι των 4 που προβλέπονται, αντίστοιχα 4 Νευρολόγοι στους 5, 5 καρδιολόγοι στους 8, 5 μόνιμοι και 1 επικουρικός αναισθησιολόγοι στους 12 που προβλέπονται. Υπηρετούν 6 γυναικολόγοι, ενώ προβλέπονται 11, 4 μικροβιολόγοι, ενώ προβλέπονται 8, 8 ακτινολόγοι, ενώ προβλέπονται 14, 2 οδοντίατροι, ενώ προβλέπονται 3. Επίσης παρά το γεγονός ότι προβλέπονται 5 νεφρολόγοι, υπηρετούν 1 μόνιμος, 1 επικουρικός, 1 αγροτική γιατρός. Προβλέπονται 13 χειρούργοι και υπηρετούν 8 και 1 παθολογοανατόμος ενώ προβλέπονται 3. Τέλος στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας προβλέπεται η ύπαρξη 7 γιατρών και υπηρετούν 4 και στην αιμοδοσία και – αιματολογικό 4 και υπηρετούν 2.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός σε ποιές άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, για:

  • Την πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση του Νοσοκομείου ώστε να εξασφαλιστεί η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας.
  • Την πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού πλήρους απασχόλησης όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, για να υπάρξει πλήρης στελέχωση του Νοσοκομείου ώστε να καλύπτονται οι ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες των κατοίκων της περιοχής.