Τα ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ Σερρών και ο κ. ΚΑMΜΕΝΟΣ: Το νέο «επενδυτικό δόγμα» του υπουργού (φωτος)

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ – ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΦΕΙΑΔΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΕΝΕΡΓΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ

Τα ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ Σερρών και ο κ. ΚΑMΜΕΝΟΣ: Το νέο «επενδυτικό δόγμα» του υπουργού (φωτος)

Τον τελευταίο καιρό το θέμα των στρατοπέδων της πόλης μας απόκτησε νέες διαστάσεις.

vafeiadis_vasilis
ΑΡΘΡΟ του Βασίλη Βαφειάδη [Εικαστικός]

Όπως είναι γνωστό τα προηγούμενα χρόνια το κύριο ζήτημα ήταν το αν θα δεχτεί ο δήμος Σερρών την πρόταση του στρατού για πολεοδόμηση 45 περίπου στρεμμάτων στο στρατόπεδο Εμμανουήλ Παπά, με αντάλλαγμα την παραχώρηση τόσο της υπόλοιπης έκτασης του συγκεκριμένου στρατοπέδου, όσο και του συνόλου των χώρων και κτιριακών εγκαταστάσεων του Παπαλουκά και του Κολοκοτρώνη.

Στο διάστημα αυτό πολλοί συμπολίτες μας υποστήριζαν ότι δε θα πρέπει να υπάρξει πολεοδόμηση και βέβαια καμιά άλλη παραχώρηση, αφού τα ανενεργά πλέον στρατόπεδα ανήκουν στην τοπική κοινωνία που εκπροσωπείται από το Δήμο Σερρών.

Εκείνη την περίοδο η προσωπική μου άποψη ήταν ότι το θέμα της ιδιοκτησίας θα καθυστερήσει και επομένως θα μπορούσαμε να διεκδικήσουμε τη μακροχρόνια παραχώρηση χρήσης των στρατοπέδων, στη βάση διατήρησης του ιστορικού και περιβαλλοντικού τους χαρακτήρα(κτήρια και πάρκα).

Με τον ίδιο τρόπο εξάλλου χρησιμοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια για τοπικές ανάγκες κτήρια, η ιδιοκτησία των οποίων παραμένει στην κεντρική διοίκηση(π.χ. Διοικητήριο, κτήριο πρ. Οργανισμού Καπνού κ.α.)

Παρ’ όλα αυτά βλέποντας το αδιέξοδο στο οποίο φτάναμε, κατανόησα την πολιτική της σημερινής Δημοτικής Αρχής που προχώρησε σε έγγραφη συμφωνία με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης και τον τότε υπουργό κ Αβραμόπουλο.

Το σχέδιο αυτό προχώρησε και ο Δήμος τήρησε όλες τις δεσμεύσεις του, με κύρια αυτή της πολεοδόμησης.

Δυστυχώς όμως για το Δήμο και όλους μας, το νέο “επενδυτικό δόγμα” του υπουργού κ. Πάνου Καμμένου και των συμβούλων του, ανέτρεψε τα συμφωνηθέντα και ανάγκασε το δήμο Σερρών να μπει σε νέες διαδικασίες διαπραγμάτευσης.

Σήμερα παρά τη λεγόμενη εξαίρεση των Σερρών από το σχέδιο ενοικίασης των στρατοπέδων στους Δήμους, βρισκόμαστε μπροστά σε μια ακόμη πιο προκλητική θέση του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης, που ούτε λίγο ούτε πολύ, ζητάει μελέτες βιωσιμότητας και κερδοφορίας των όποιων επενδύσεων κάνει ο Δήμος στα στρατόπεδα, που σε απλά Ελληνικά σημαίνει ακύρωση του κοινωφελούς χαρακτήρα τους και άνοιγμα της πόρτας για εμπορευματοποίηση και πιθανόν ιδιωτικοποίηση.

Ποσοστό από τα μελλοντικά κέρδη, που εντελώς ανεδαφικά η ηγεσία του Υ.ΕΘ.Α φαντάζεται ότι μπορούν να προκύψουν, θα πηγαίνει υπέρ των ενόπλων δυνάμεων και των στελεχών τους.

Όλοι θέλουμε τις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις αρκεί το σχέδιο ανάπτυξής τους να “πατάει” στοιχειωδώς στην κοινή λογική και πάντως να μη καταπατούνται κοινωνικές και περιβαλλοντικές προτεραιότητες που είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον των πόλεων.

.

Θα μπορούσα επίσης στο σημείο αυτό να υπενθυμίσω ότι τα υπάρχοντα στοιχεία δεν επαληθεύουν τους ισχυρισμούς του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης όσο αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς των στρατοπέδων.

Αν κάποτε για λόγους Εθνικής ανάγκης παραχωρήθηκε στο στρατό γη, αυτό δε σημαίνει ότι σήμερα που εξέλειπαν οι λόγοι χρήσης και εγκαταλείφθηκαν οι χώροι, καθιστώντας τα στρατόπεδα ανενεργά, θα πρέπει να κατοχυρώνονται δικαιώματα ιδιοκτησίας και μάλιστα συντεχνιακού χαρακτήρα.

O συμπολίτης μας κ. Μιχάλης Σωτηρίου, ψυχίατρος, με δύο πρόσφατες δημοσιεύσεις του αναλύει το θέμα της ιδιοκτησίας όπως αυτό εξελίχθηκε διαχρονικά, αποδεικνύοντας ότι τουλάχιστον το στρατόπεδο “Κολοκοτρώνη” ”..είναι ανταλλάξιμη περιουσία του προσφυγικού Ελληνισμού της Ανατολής, δεν ανήκει στο Υ.ΕΘ.Α αλλά στην χρονική αυτή περίοδο διαχειρίζεται το Υπουργείο Οικονομικών”.

Με βάση τα παραπάνω τίθενται διάφορα ερωτήματα που απευθύνονται κυρίως στην ηγεσία του Υ.ΕΘ.Α., αλλά και στο Δήμο Σερρών.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ – ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

 • -Η δημόσια περιουσία δεν αποτελεί εσαεί κτήμα του κάθε υπουργείου και σε καμιά περίπτωση δε δικαιολογείται προνομιακή σχέση υπαλλήλων των υπουργείων με τη μορφή αξιοποίησης της περιουσίας αυτής και τα οφέλη που προκύπτουν από αυτή.
 • -Το κράτος ως εκφραστής των συμφερόντων του συνόλου των Ελλήνων πολιτών, δε μπορεί να χωρίζεται σε επιμέρους τιμάρια, που ο κάθε φορά πολιτικός επικεφαλής τα διαχειρίζεται κατά το δοκούν.
 • -Το κράτος έχει συνέχεια και οι αποφάσεις ή συμφωνίες που επικυρώνει δεν ανατρέπονται, όταν ο οποιοσδήποτε υπουργός διαφωνεί με αυτές, χωρίς επαρκή τεκμηρίωση.
 • – Τα στρατόπεδα Παπαλουκά, Εμμανουήλ Παπά και Κολοκοτρώνη είναι εγκαταλειμμένα εδώ και χρόνια και οι εγκαταστάσεις τους ρημάζουν τόσο, ώστε σε λίγα ακόμη χρόνια θα βρίσκονται σε τέτοια κατάσταση που δε θα μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν.
 • – Αν ήταν πράγματι περιουσιακά στοιχεία των ενόπλων δυνάμεων, διερωτάται κανείς γιατί το Υ.ΕΘ.Α. δεν τα προστάτευσε από τη λεηλασία και τη φθορά, για να διατηρήσουν την αξία τους.
 • – Κατά πόσο θα πρέπει ο Δήμος Σερρών να μένει συνεπής στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων αν η πλευρά του υπουργείου δεν έχει μπέσα;
 • – Η διαδικασία των συνεχών διαπραγματεύσεων στη βάση της ατζέντας του υπουργείου, μήπως οδηγεί σε αποσπασματική αντιμετώπιση που υπονομεύει τον οραματικό για την πόλη μας χαρακτήρα αξιοποίησης των στρατοπέδων;

 

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

 • -Προτείνω την αλλαγή τακτικής από το Δήμο Σερρών και τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης στη βάση της πλήρους απόδοσης των στρατοπέδων.
 • – Αν το υπουργείο επιμένει σε όρους άμεσης ή έμμεσης αντιπαροχής, θα πρέπει ο Δήμος να επανεξετάσει το θέμα της πολεοδόμησης στο στρ. Εμμ. Παπά, προχωρώντας παράλληλα σε δημόσια πολιτική αντιπαράθεση.
 • – Επιβάλλεται να γίνει συνολική μελέτη ένταξης των στρατοπέδων στο χωροταξικό πλαίσιο του νέου Δήμου Σερρών, με τρόπο που να καθιστά μακροπρόθεσμα τους χώρους αυτούς σημαντικούς πνεύμονες και κόμβους σύνδεσης της πόλης με τα Δημοτικά Διαμερίσματα(Δημοτικές Κοινότητες).
 • – Τα θεματικά πάρκα(Πολιτιστικό-Κοινωνικό -Νεολαίας) είναι μια καλή ιδέα, με την οποία από ότι γνωρίζω συμφωνούν διαχρονικά όλες οι Δημοτικές παρατάξεις.
 • Ένα τέτοιο σχέδιο ανάπτυξης των στρατοπέδων, επιτρέπει χρήσεις τόσο για εύρυθμη συγκοινωνιακή ρύθμιση, όσο και για συνδυαστικές με την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία λειτουργίες.

 • Από αυτή την άποψη η, με αγαθές προθέσεις, παρέμβαση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Σερρών και η κατάθεση σχεδίου για τη δημιουργία Επιχειρηματικού Πάρκου στο στρατόπεδο Κολοκοτρώνη αν μη τι άλλο διασπά το ενιαίο μέτωπο διεκδίκησης της πόλης και προσφέρει υπηρεσίες στην ανεδαφική πολιτική του κ. Καμμένου
 • – Οι φωτογραφίες-ντοκουμέντα που παραθέτω από το στρατόπεδο Παπαλουκά δείχνουν που οδηγούμαστε με την εγκατάλειψη και την ανευθυνότητα των υπευθύνων.
 • – Τα κτήρια υφίστανται διαβρώσεις στα δομικά τους στοιχεία, οι εσωτερικοί χώροι καθίστανται επικίνδυνες υγειονομικές βόμβες για την ασφάλεια των πολιτών και τα περιβαλλοντικά τους χαρακτηριστικά σταδιακά αλλοιώνονται και υποβαθμίζονται.
 • – Καταγγέλλοντας την κατάσταση αυτή θεωρώ ότι επειγόντως θα πρέπει ο Δήμος Σερρών να ασφαλίσει τα κτήρια, σφραγίζοντας όλες τις πόρτες και τα παράθυρα των ισόγειων χώρων ώστε να μη είναι δυνατή η είσοδος από οποιονδήποτε.

Έτσι αφενός δε θα έχουμε συνέχιση της κατάστασης που υπάρχει σήμερα, αφετέρου θα υπενθυμίζουμε στο υπουργείο ότι ο καλός ο νοικοκύρης φροντίζει το σπίτι του. Και κακά τα ψέματα ο τρόπος με τον οποίο αφέθηκαν τα στρατόπεδα στην τύχη τους δείχνει ότι ο προσωρινός νοικοκύρης(Υ.ΕΘ.Α.), δε νοιάστηκε για το μέλλον τους!

Τέλος, πιστεύοντας στη δύναμη των υπεύθυνων και δημιουργικών πολιτών, προτείνω τη δημιουργία Συντονιστικού Οργάνου για την κινητοποίηση των πολιτών και των τοπικών φορέων, στο πλευρό του Δήμου Σερρών.