Τα τμήματα Θεατρικής Αγωγής του Κ.Δ.Β.Μ. Σερρών παρουσίασαν με επιτυχία τα έργα «Φον Δημητράκης» και «Διάλογοι Γυναικών» στο Δημοτικό Θέατρο «Αστέρια»

Τα τμήματα Θεατρικής Αγωγής του Κ.Δ.Β.Μ. Σερρών παρουσίασαν με επιτυχία τα έργα «Φον Δημητράκης» και «Διάλογοι Γυναικών» στο Δημοτικό Θέατρο «Αστέρια»

Θεατρική Αγωγής του Κ.Δ.Β.Μ. Σερρών 001Με μεγάλη χαρά και συγκίνηση υποδέχθηκαν οι Σερραίοι πολίτες την προσπάθεια των τμημάτων θεατρικής αγωγής του Κ.Δ.Β.Μ. Σερρών την Τρίτη, 10 Μαρτίου 2015 στο Δημοτικό Θέατρο «Αστέρια».

Τα τμήματα Θεατρικής Αγωγής του Κ.Δ.Β.Μ. Σερρών, με εμψυχώτρια τη θεατρολόγο Δόμνα Καβακίδου, ολοκληρώνοντας το πρόγραμμά τους, παρουσίασαν στη Μικρή Σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου «Αστέρια»
• το Θεατρικό Αναλόγιο της κωμωδίας «Φον Δημητράκης» του Δ. Ψαθά και
• τη Σκηνική Σύνθεση κειμένων με τίτλο «Διάλογοι Γυναικών» της  Α. Θεοχαρίδου, Συγγραφέα-Εκπαιδευτικού.

Α΄ Μέρος: (18:00– 19:45), «Φον Δημητράκης»

Το Τμήμα Θεατρικής Αγωγής του Συλλόγου Οικογενειών και Φίλων για την Ψυχική Υγεία (Σ.Ο.Φ.Ψ.Υ.) Ν. Σερρών  ζωντάνεψε την ιστορία του Δ. Ψαθά «Φον Δημητράκης». Πρόκειται για μια σπαρταριστή σάτιρα που γράφτηκε το 1946, μέσα στην περίοδο της κατοχής και πραγματεύεται ένα επίκαιρο θέμα: το πάθος για εξουσία. Έργο διαχρονικό, λες και γράφτηκε σήμερα! Από τις καλύτερες κωμωδίες χαρακτήρων του Δ .Ψαθά, καθώς περιγράφει καταπληκτικά την έννοια της ανθρωπιάς, την εξάρτηση από την εξουσία, την υπέρμετρη φιλοδοξία, την κόντρα συνείδησης – συμφέροντος.

Ένα μεγάλο μπράβο στους συμμετέχοντες που μας χάρισαν μια εξαιρετική παρουσίαση, με ρυθμό και σφιχτούς διαλόγους, με την άψογη ανταλλαγή του κωμικού με το τραγικό στοιχείο ώστε να σκιαγραφούνται με επιτυχία οι χαρακτήρες του έργου καθώς και τα διαχρονικά μηνύματά του.

Δόμνα Καβακίδου: “Συγχαρητήρια σε όλους σας, γιατί γίνατε άξιοι πρωταγωνιστές, γιατί καταφέρατε για άλλη μια  φορά να υπερνικήσετε  κάθε δυσκολία και να μας δώσετε  μαθήματα θάρρους και υπερηφάνειας, πίστης και αντοχής.”

Συμμετείχαν: Ατσικιόζογλου Αντώνης, Γεωργιάδου Κρυσταλία, Εγγλέζος Ιωάννης, Ελευθεριάδης Χρήστος, Θεοδότου Παναγιώτα, Καρακίτσιος Γεώργιος, Νίκος Καρυπίδης, Κατσάνη Νίκη, Μυλωνίδου Ιωάννα, Στεργιάδου Στυλιανή, Τσιανόπουλος Βασίλειος, Χατζηκύρου Ιωάννης.

 

Θεατρική Αγωγής του Κ.Δ.Β.Μ. Σερρών 002Β΄ Μέρος: (20:00- 21:00) «Διάλογοι Γυναικών»

Το Τμήμα Ενηλίκων παρουσίασε με επιτυχία μία σύνθεση κωμικών κειμένων με πρωταγωνίστρια τη Σωσώ, μία γυναίκα που ισορροπεί επιδέξια ανάμεσα στο πριν και το τώρα, το συντηρητικό και το μοντέρνο, το συμβιβασμό και την ελευθερία, τη φυσική φθορά και την επιθυμία για ζωή.

Οι συμμετέχοντες  ανέβηκαν για πρώτη φορά στο θεατρικό σανίδι, παρά την αρχική  συστολή  τους, επιθυμώντας να συμπληρώσουν με βιωματικό τρόπο την εκπαίδευση τους στην θεατρική αγωγή. Το αποτέλεσμα της θεατρικής τους πράξης  το απολαύσαμε όλοι οι παρευρισκόμενοι στο θέατρο, καθώς απέδωσαν με επιτυχία τις τρεις διαφορετικές ιστορίες του έργου και μας γνώρισαν την πρωταγωνίστρια, την Σωσώ, όπως την είχε φανταστεί η ταλαντούχα συγγραφέας της, Αντωνία Θεοχαρίδου.  Οι συμμετέχοντες, με εξαιρετικές   παρουσίες, καθαρό λόγο, ωραία σκηνογραφία και ενδυματολογία, έντυσαν την πρώτη τους θεατρική προσπάθεια.

Δόμνα Καβακίδου:”Συγχαρητήρια σε όλες . Να είστε περήφανες για ό,τι πετύχατε και να κρατήσετε ζωντανή στη μνήμη σας την ξεχωριστή αυτή στιγμή. Εύχομαι να έχετε νέες θεατρικές εμπειρίες στο μέλλον. Ευχαριστώ πολύ για την συνεργασία!” 

Συμμετείχαν:
Στο κομμωτήριο: Κεραμιτσή Κυριακή
Παντοπούλου Μαριάννα
Ευαγγελία Πηλίτση

Μασάζ: Θεανώ Σύνογλου-Βαφειάδου
Κατερίνα Μαυροματίδου

Η μοδίστρα: Κασσάνδρα Γρουτίδου
Ευμορφία Γκιουγκή

Σκηνοθεσία – Σκηνικά: Δόμνα Καβακίδου
Σκηνικά αντικείμενα: ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών

 

“Ευχαριστούμε την Πρόεδρο του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών και υπεύθυνη για τα Κ.Δ.Β.Μ Σερρών κ. Σοφία Μπιτζίδου για την παραχώρηση του χώρου, το προσωπικό του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών για την τεχνική υποστήριξη, καθώς και τη συγγραφέα Αντωνία Θεοχαρίδου για την παραχώρηση των ανέκδοτων κειμένων και τη πολύτιμη βοήθειά της.” 

Δόμνα Καβακίδου , θεατρολόγος