Το ΤΑΙΠΕΔ ξεπουλάει ενεργά στρατόπεδα εν αγνοία του Υπ. Εθνικής Άμυνας και των Επιτελείων

Το ΤΑΙΠΕΔ ξεπουλάει ενεργά στρατόπεδα εν αγνοία του Υπ. Εθνικής Άμυνας και των Επιτελείων
Καστρινός_Θεόδωρος_ΣΥΡΙΖΑ_Διαβαση_Πεζώνγράφει ο Θόδωρος Καστρινός
συντονιστής Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Σερρών
Σέρρες 22 Σεπτεμβρίου 2014

Τον Απρίλιο του 2013 δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 1020/Β/25-4-2013 απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων, σύμφωνα με την οποία περιήλθαν στην ιδιοκτησία του ΤΑΙΠΕΔ στρατόπεδα από όλη την επικράτεια, ακόμη και ενεργά, μεταξύ των οποίων και στρατόπεδο έκτασης 231.450 τ.μ., στη θέση Κάλαθος Λίνδου, στη Ρόδο -το συγκεκριμένο στρατόπεδο είναι ενεργό και εντάσσεται στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του Στρατού Ξηράς και στα εν ισχύ αμυντικά σχέδια και ότι εντός αυτού στεγάζεται Μονάδα υψίστης επιχειρησιακής ετοιμότητας- και έκταση εμβαδού 1.360.000 τμ στη θέση Θέρμη του νομού Θεσσαλονίκης, χαρακτηριζόμενη ως στρατιωτικό αεροδρόμιο.

Την απόφαση αυτή, όπως προκύπτει από το προαναφερόμενο ΦΕΚ, υπογράφουν οι τότε υπουργοί Οικονομικών Ι. Στουρνάρας, Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος, Περιβάλλοντος. Ευ. Λιβιεράτος και Τουρισμού Όλ. Κεφαλογιάννη.

Σήμερα τα παπαγαλάκια των Σαμαρο-Βενιζελικών, μνημονιακών ΜΜΕ, «ανακάλυψαν» το σκάνδαλο του ξεπουλήματος ακόμη και ενεργών στρατοπέδων. Και το παρουσιάζουν όχι ως αποτέλεσμα των αδίστακτων νεοφιλελεύθερων πολιτικών που υλοποιεί η ΝΔ-ΠΑΣΟΚ κυβέρνηση, αλλά ως ευτράπελο της ελληνικής γραφειοκρατίας (χα! χα! γελάστε με τα χάλια της ελληνικής δημόσιας διοίκησης).

Μάταια ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Λαμπρόπουλος, εκλιπαρεί -ποιόν άραγε;-

«Προς αποφυγή παρόμοιων καταστάσεων, επισημάνθηκε ότι εφεξής θα πρέπει να λαμβάνεται η σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στις περιπτώσεις μεταβίβασης στο ΤΑΙΠΕΔ, όχι μόνο των ακινήτων ιδιοκτησίας ΤΕΘΑ, αλλά και των ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου, τα οποία έχουν παραχωρηθεί για την κάλυψη αναγκών Εθνικής Άμυνας»

«Προκειμένου να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοια περιστατικά, το ΥΠΕΘΑ, δια του ΓΕΣ, έχει ήδη αποστείλει επιστολές, από την 18η Αυγούστου 2014, προς το ΤΑΙΠΕΔ με κοινοποίηση στο υπουργείο Οικονομικών, για τα ακίνητα που έχει διαπιστωθεί ότι ενώ ανήκουν ιδιοκτησιακά στο υπουργείο Οικονομικών, έχουν παραχωρηθεί στο ΥΠΕΘΑ και χρησιμοποιούνται σήμερα ως ενεργά στρατόπεδα, ενώ αιτείται από το ΤΑΙΠΕΔ την απαλοιφή τους από τον πίνακα των προς αξιοποίηση ακινήτων του χαρτοφυλακίου του».

Σιγά που θα τον ρωτούσαν!
Για το ίδιο θέμα, του ξεπουλήματος στρατοπέδων από το ΤΑΙΠΕΔ, τον Απρίλιο του 2013, ερωτώμενοι από τα τοπικά Μ.Μ.Ε. ο κ. Γ. Ξυλογιάννη (τότε εκπρόσωπος Τύπου και σύμβουλος του Δημάρχου Σερρών Πέτρου Αγγελίδη), καθώς επίσης και ο ίδιος ο Δήμαρχος Σερρών κ. Πέτρος Αγγελίδης, ισχυρίζονταν ότι το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), δεν θα μπορεί να πωλήσει δημοτική περιουσία .

«Το ΤΑΙΠΕΔ αξιοποιεί μόνο ακίνητα του δημοσίου όχι δημοτικά. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και για τα λοιπά δημοτικά ακίνητα που φέρονται να βρίσκονται στην λίστα του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων», έλεγε ο πρώτος, «…από την στιγμή που τα στρατόπεδα περιέλθουν στην δημοτική περιουσία, δηλαδή γίνουν δημοτική περιουσία, γίνουν δημοτικά ακίνητα ασφαλώς δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος πώλησης των στρατοπέδων», έλεγε ο δεύτερος (σ.σ. τα παραπάνω αποτελούν αποσπάσματα δηλώσεων τους που δημοσιεύτηκαν στον τοπικό Τύπο),

Σιγά που θα τους ρωτήσουν!

Στις 30 Απριλίου 2013 σε άρθρο μου που δημοσιεύτηκε στις εφημερίδες των Σερρών και αφορούσε στις δηλώσεις των παραπάνω, έγραφα ότι

«… η σημερινή δημοτική αρχή και ο δήμαρχος Πέτρος Αγγελίδης είναι γνήσιοι εκφραστές και φορείς υλοποίησης της μνημονιακής πολιτικής στην πόλη μας.»

Ως εκ τούτου «… η σημερινή δημοτική αρχή και ο δήμαρχος Πέτρος Αγγελίδης (όλοι αυτοί που διαμορφώνουν, με την ψήφο τους, την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο), δεν θέλουν και δεν μπορούν να υπερασπισθούν την περιουσία των Σερραίων. Ο κ. Αγγελίδης επιμελώς ξεχνάει (;;;) ότι 125.000 τμ του πρώην στρατοπέδου ΠΑΠΑΛΟΥΚΑ και 40.000 τμ του πρώην στρατοπέδου ΕΜΜ. ΠΑΠΑ είναι δημοτική περιουσία, με τίτλους ιδιοκτησίας. Ιδιοκτησία την οποία αναγνώρισε και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, κάνοντας δεκτή την προσφυγή της παράταξης του, κατά της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου επί δημαρχιακής θητείας Βλάχου.

Στις 5.8.2014, και μετά από δημοσίευμα της Ροδιακής εφημερίδας «Δημοκρατία» που αποκάλυπτε έγγραφο του 4ου Επιτελικού Γραφείου της 95 ΑΔΤΕ προς την ΑΣΔΕΝ και το ΓΕΣ, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε ερώτηση τους στην Βουλή, κατάγγειλαν ότι το ΤΑΙΠΕΔ πωλεί ακόμη και ενεργά στρατόπεδα που βρίσκονται στην παραμεθόριο, με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας να βρίσκεται προ τετελεσμένων και ζητούσαν να αναζητηθούν ευθύνες για το γεγονός ότι περιλήφθηκαν στον κατάλογο του ΤΑΙΠΕΔ, ακόμη και ενεργά, στρατόπεδα. «Να προστατευθεί η περιουσία των Ενόπλων Δυνάμεων από τη μνημονιακή λαίλαπα κατά του δημόσιου πλούτου», ζητούσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

 

Και για να μην ξεχνιόμαστε συντρόφια θα πρόσθετα επίσης:

Αντιμετωπίσουμε το ζήτημα των στρατοπέδων με την αντίληψη ότι οι χώροι των πρώην στρατοπέδων είναι κοινωνική περιουσία, ότι ανήκουν στην πόλη και στους δημότες.

Ο Δήμος νομιμοποιείται κοινωνικά, πολιτικά, νομικά αλλά και ηθικά να προχωρήσει άμεσα σε μια σειρά ενεργειών και δράσεων για την αξιοποίησή τους σε όφελος της πόλης και των δημοτών.

Στόχος όλων μας είναι, να γίνει συνείδηση στους συμπολίτες μας, μέσα από την καθημερινότητα τους ότι οι εκτάσεις των πρώην στρατοπέδων, α. Μας ανήκουν και κανείς νομιμοποιείται να εκποιήσει. β. Είναι δημόσιος χώρος. γ. Είναι χώροι για πολιτιστικές, κοινωνικές, αθλητικές δραστηριότητες, χώροι πρασίνου και αναψυχής (Μητροπολιτικά πάρκα).

Η πολεοδόμηση και ενός ακόμη τετραγωνικού μέτρου γης, υπονομεύει την προσπάθεια αξιοποίησης των στρατοπέδων και βάλλει εναντίον των λαϊκών συμφερόντων.