ΤΕΙ Σερρών: Τρεις Σχολές στις Σέρρες με οχτώ τμήματα ! – Το τελικό σχέδιο συγχώνευσης

Τα «βρήκαν» τα ΤΕΙ Σερρών, Καβάλας, Θεσσαλονίκης & Διεθνές Πανεπιστήμιο – τα κέρδη του ΤΕΙ Σερρών

ΤΕΙ Σερρών: Τρεις Σχολές στις Σέρρες με οχτώ τμήματα ! – Το τελικό σχέδιο συγχώνευσης

Οριστικά προς συγχώνευση οδεύουν το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας, με τα τρία ΤΕΙ (TEI Κεντρικής Μακεδονίας (Σερρών), Αλεξάνδρειο ΤΕΙ (Θεσσαλονίκης), και ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης (Καβάλα)), τα οποία θα συγκροτήσουν ένα νέο ανώτατο εκπαιδευτικό Ίδρυμα, με την ονομασία “ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ” στα πρότυπα του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, το οποίο προέκυψε από τη συνένωση των δύο ΤΕΙ Αθηνών και Πειραιώς.

Σύσκεψη στο Πρωθυπουργικό γραφείο στη Θεσσαλονίκη

Η απόφαση ελήφθη, το περασμένο Σάββατο (28/7), σε ειδική σύσκεψη (αρχικά ήταν να γίνει την Παρασκευή) η οποία πραγματοποιήθηκε στο πρωθυπουργικό γραφείο, στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή των εκπροσώπων των τεσσάρων ιδρυμάτων, παρουσία του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου και του γενικού γραμματέα του ίδιου υπουργείου Γιώργου Αγγελόπουλου.

Από τις Σέρρες συμμετείχαν ο Πρύτανης κ. Δ. Χασάπης, η Αντιπρύτανης Ακαδημαικών  κ. Λ. Θεοδωρίδου και ο π. Κοσμήτορας κ. Κεχρής.

Οι προτάσεις που συζητήθηκαν στην σύσκεψη του Σαββάτου, είχαν καταγραφεί σε μια διευρυμένη σύσκεψη των εκπροσώπων των 4 ιδρυμάτων.

Τρεις σχολές στις Σέρρες 8 τμήματα

Το ΤΕΙ Σερρών από τη συζήτηση αυτή φαίνεται να βγαίνει κερδισμένο, καθώς εκτός από τις δύο σχολές που του παραχωρούνταν, από τον πρώτο κύκλο συζητήσεων (Σχολή Οικονομικών Επιστημών και Επιχειρηματικών Σπουδών και Σχολή Μηχανικών), παίρνει ακόμη μια σχολή που θα περιλαμβάνει και το Τμήμα Εσωτερικής Διακόσμησης (σ.σ. το οποίο από την 1η σύσκεψη των 3 Ιδρυμάτων ήταν για κατάργηση), έτσι από 6 τμήματα που ήταν τώρα θα έχουμε 8.

Η διατήρηση του τμήματος οφείλεται στις αντιδράσεις των φορέων του Κιλκίς, έτσι το Τμήμα Εσωτερικής Διακόσμησης θα αναβαθμιστεί σε Τμήμα Αρχιτεκτονικής ή αν υπάρξουν αντιδράσεις από τις πολυτεχνικές σχολές αυτό θα μετονομαστεί σε Τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής.

Δηλαδή οι Σχολές και τα Τμήματα που θα ανήκουν στο ΤΕΙ Σερρών θα είναι:

3 Σχολές με 8 τμήματα

 • Η Σχολή Διοίκησης Οικονομίας μετονομάζεται σε Σχολή Οικονομικών Επιστημών και Επιχειρηματικών Σπουδών
  • 1)      Τμήμα Οργάνωσης Διοίκησης Επιχειρήσεων
  • 2)      Τμήμα Οικονομικών Επιστημών
 • Η ΣΤΕΦ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ μετονομάζεται σε Σχολή Μηχανικών
  • Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών
  • Τμήμα Τοπογραφίας και γεωπληροφορικής
  • Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών
  • Ή Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΗΥ και τηλεεπικοινωνικών ή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών
 • Σχολή Διακόσμησης
  • Τμήμα σχεδιασμού & Τεχνολογίας ένδυσης
  • Τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής

Η εκπαιδευτική δύναμη του Νέου Πανεπιστημίου (ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ)

Από τα 4 ιδρύματα του νέου σχεδιασμού το Αλεξάνδρειο ΤΕΙ (Θεσσαλονίκης) έχει το περισσότερο εκπαιδευτικό προσωπικό γύρω στα 240 μέλη ΔΕΠ, το ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας (Σερρών) έχει 84 μέλη ΔΕΠ, ενώ το ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης (Καβάλα) περίπου 80 μέλη ΔΕΠ. Το Διεθνές Πανεπιστήμιο δεν απασχολούσε μέλη ΔΕΠ.

Συνολικά η εκαιδευτική κοινότητα του νέου Πανεπιστημίου θα ανέρχεται σε περίπου 404 μέλη ΔΕΠ!

Στις συζητήσεις που γίνονται, προσπαθούν μέσα από τον οργανισμό και τον  εσωτερικό κανονισμό των ιδρυμάτων να διασφαλίσουν τους 4 ακαδημαϊκούς κόμβους, αλλά και τους τρόπους διάθεσης των πόρων.

Τα επόμενα βήματα

Το νέο πόρισμα θα κατατεθεί στον Υπουργό Παιδείας κ.Γαβρόγλου στις 20 -25 Αυγούστου, με στόχο να κατατεθεί το σχέδιο στην βουλή τον Φθινόπωρο.

Οι πρυτανικές αρχές των Σερρών θα κατέβουν στην Αθήνα, για να συζητήσουν από τον Υπουργό, πως και πόσο μπορεί να ενισχυθεί στελεχωθεί το(πρώην)  ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας με νέα μέλη ΔΕΠ τόσο για τα νέα όσο και για τα παλιά τμήματα.
Μετά την ψήφιση του υπο-συζήτηση νομοσχεδίου, θα ακολουθήσει το ΤΕΙ Ηπείρου / Ιόνιο και μετά η συγχώνευση των τριών ΤΕΙ με το Διεθνές Πανεπιστήμιο.

Θα παραμείνουν σε εκκρεμότητα τόσο τα ΤΕΙ Κρήτης, Θεσσαλίας, Πατρών, Δυτικής Μακεδονίας και Καλαμάτα (Πελοποννήσου) που δεν τα έχουν βρει ακόμη μεταξύ τους

Τα «καπρίτσια» του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης

Για την ιστορία, από την αρχή υπήρχε η βούληση να συγχωνευτούν και τα 4 ιδρύματα, απλά το Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης ήθελε με την ισχύ και τη δύναμη του να επιβάλλει τις απόψεις του και για αυτό είχε αρνηθεί να συμμετάσχει στις συζητήσεις αφήνοντας τα άλλα δύο ΤΕΙ με το Διεθνές Πανεπιστήμιο να συζητούν. Στη συνέχεια όταν είδε πως το ΑΠΘ και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας του έκλεισαν την πόρτα, υπο τον κίνδυνο να μείνει μόνο του, επέστρεψε στη συζήτηση.

Ο «ύπνος» των τοπικών φορέων των Σερρών και η εξαίρεση

Τον «υπνο του δικαίου» επέλεξαν οι τοπικοί φορείς των Σερρών, Δήμος Σερρών, Αντιπεριφερειάρχης, βουλευτές, Επιμελητήριο, καθώς δεν έδειξαν κανένα απολύτως ενδιαφέρον (παρά την ενημέρωσή τους από τις Πρυτανικές αρχές του ΤΕΙ) για τα μελλούμενα ενός εκπαιδευτικού οργανισμού, που αν μη τη άλλο φιλοξενεί πάνω από 5.000 φοιτητές, με ότι συνεπάγεται για την οικονομική και εκπαιδευτική δραστηριότητα.

Μοναδική εξαίρεση η βουλευτής Σερρών της ΝΔ κυρία Φωτεινή Αραμπατζή, η οποία με αλλεπάλληλες ερωτήσεις προς τον αρμόδιο υπουργό Παιδείας ανακινούσε το θέμα και έθιγε τα κακώς κείμενα της διαδικασίας.