Τέλος επιτηδεύματος από επιχειρήσεις που έκλεισαν εδώ και 30 χρόνια ζητά η Eφορία!

«Ραβασάκι» 400 ευρώ  ως τέλος επιτηδεύματος από την Εφορία έχουν λάβει επιχειρήσεις οι οποίες είχαν κλείσει πριν από 20, 30, ακόμα και 40 χρόνια!
«Ραβασάκι» 400 ευρώ ως τέλος επιτηδεύματος από την Εφορία έχουν λάβει επιχειρήσεις οι οποίες είχαν κλείσει πριν από 20, 30, ακόμα και 40 χρόνια!

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ κι όμως ΕΛΛΗΝΙΚΟ: «Ραβασάκι» 400 ευρώ  ως τέλος επιτηδεύματος από την Εφορία έχουν λάβει αυτές τις ημέρες στις Σέρρες (όπως και σε όλη την Ελλάδα) πολλοί… συγγενείς επαγγελματιών, οι επιχειρήσεις των οποίων είχαν κλείσει ακόμη και πριν από  20, 30, και 40 χρόνια!
Τα περιστατικά που καταγγέλλονται σε πολλές τοπικές εφημερίδες ανά την επικράτεια είναι χαρακτηριστικά και τραγελαφικά, ενώ την ίδια στιγμή από την Εφορία η μόνη εξήγηση που δίνεται είναι ότι οι επαγγελματίες δεν είχαν ενημερώσει τις Δ.Ο.Υ. για το σταμάτημα της δραστηριότητάς τους με αποτέλεσμα να φαίνεται στους  υπολογιστές του συστήματος TAXIS ότι είναι ακόμα ενεργοί!

Γεννάται βεβαίως το ερώτημα «πως και τους «θυμήθηκε» το σύστημα τώρα και δεν τους ενόχλησε όλο το προηγούμενο διάστημα, από την λειτουργία του TAXIS, σχετικά με άλλες φορολογικές υποχρεώσεις, όπως δηλώσεις ΦΠΑ (εστω και μηδενικές – πρόστιμο 50€ ανα δήλωση), συγκεντρωτικές κ.α.», αλλά αυτό μάλλον εμπίπτει στο πόσο καλά είναι σχεδιασμένο το φορολογικό σύστημα TAXIS (sic)
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση συμπολίτη μας που είδε να έρχεται στο όνομά του το τέλος επιτηδεύματος των 400 ευρώ για μία επιχείρηση ΟΕ  που σταμάτησε την λειτουργία της και την διέλυσε πριν από 30 χρόνια. Τώρα του ζητούν από την εφορία να αποδείξει ότι είχε κάνει όλες τις διαδικασίες για την διακοπή.

Μία άλλη περίπτωση, που «αλιεύσαμε» από ανάλογο δημοσίευμα της εφημερίδας «ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ» είναι αυτή του κ. Στρατή  Σαριδάκη.  «Ο πατέρας μου είχε συστήσει μία εταιρεία το 1975 κατασκευής δερμάτινων ειδών, μία μικρή βιοτεχνία στα Ταμπακαριά ως Σαριδάκης και υιοί με ένα ποσοστό για μας τα παιδιά του. Το 1980 έκλεισε την επιχείρηση, έκανε διάλυση. Διεκπεραίωσε όλες τις υποχρεώσεις του και κατέθεσε στην Εφορία τη διάλυση της επιχείρησης, πληρώνοντας όλες του τις υποχρεώσεις όπως φαίνεται ξεκάθαρα από τα έγγραφα. Για να δεχτεί τη διάλυση η Εφορία θα πρέπει να έχεις ξεπληρώσει τις υποχρεώσεις σου. Ο πατέρας μου πεθαίνει το 1991, έκτοτε δεν μας ενόχλησε κανένας. Μας έρχεται ένα έγγραφο σήμερα να πληρώσουμε 400 ευρώ μετά από τόσα χρόνια», εξηγεί. Ο ίδιος πήγε στην Εφορία για να δει πώς θα λύσει το πρόβλημα. «Αναγνωρίζουν ότι δεν είναι σωστό να μας ζητούν τα 400 ευρώ, αλλά θα πρέπει να πληρώσω 100 ευρώ ως πρόστιμο για να κλείσει το θέμα. Δεν το καταλαβαίνω. Εχω υπογεγραμμένο έγγραφο από την Εφορία ότι η επιχείρηση έκλεισε και το γνωρίζουν και 33 χρόνια μετά μου ζητάνε 400 ευρώ; Υπάρχουν και άλλοι που αντιμετωπίζουν ανάλογο πρόβλημα και πρέπει η Εφορία να το δει αυτό το λάθος», καταλήγει.
ΤΙ λέει η Εφορία και τι πρέπει να κάνει ο «παθών»
Η εφημερίδα «Χανιώτικα Νέα» ρώτησε για το θέμα τον κ.  Μιχάλη Δασκαλάκη, πρόεδρο  των Εφοριακών Δυτ. Κρήτης, ο οποίος έδωσε την εξήγηση ό,τι:  «Το Υπουργείο Οικονομικών, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έχει στείλει σε όλες τις εταιρείες, τα νομικά πρόσωπα το τέλος επιτηδεύματος των 400 ευρώ. Σε όλες τις εταιρείες που ξέρουμε ότι είναι ενεργές,  που εμφανίζονται ενεργές. Υπάρχουν περιπτώσεις που έχει σταλεί το τέλος επιτηδεύματος σε εταιρείες που είχαν κάνει πολύ παλιά έναρξη, στη συνέχεια έκλεισαν, αλλά στο δικό μας το σύστημα δεν φαίνεται αυτή η διακοπή της λειτουργίας τους. Σε αυτήν την περίπτωση που ο φορολογούμενος έχει κλείσει την εταιρεία του και έχει το διαλυτήριο από το Πρωτοδικείο, το έγγραφο της διακοπής που έχει στα χέρια του, έρχεται σε εμάς και κάνει τη διακοπή και μετά κάνει και την αίτηση να διαγραφεί η οφειλή του».

«Οι φορολογούμενοι που τους εστάλη το τέλος επιτηδεύματος για επιχειρήσεις που έχουν κλείσει προφανώς δεν έχουν φέρει το διαλυτήριο στην Εφορία ή δεν είχε ενημερωθεί η Υπηρεσία μας καθώς δεν υπήρχε μηχανογράφηση τότε», λέει ο κ. Δασκαλάκης
Από την άλλη πλευρά όσοι επαγγελματίες κλείνοντας τις επιχειρήσεις και παίρνοντας το διαλυτήριο δεν το προσκόμισαν στην Εφορία, τότε μεν γλυτώνουν τα 400 ευρώ του επιτηδεύματος, όμως, θα πρέπει να πληρώσουν πρόστιμο 100 ευρώ!