Τέμενος Ζιντζιρλί: «Αρχιτεκτονικοί Θησαυροί από την Καρδιά της Μεσαιωνικής Σερβίας».

Τέμενος Ζιντζιρλί: «Αρχιτεκτονικοί Θησαυροί από την Καρδιά της Μεσαιωνικής Σερβίας».

Ζινζιρλι-τζαμι-εκθεση σερβικων-μνημειων-DSC_1230Η 12η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων σας προσκαλεί στη φωτογραφική έκθεση του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης και του Ιδρύματος για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της πόλης του Κράλιεβο (Zavod za Zastitu Spomenika Kraljeva)

«Αρχιτεκτονικοί Θησαυροί από την Καρδιά της Μεσαιωνικής Σερβίας».

Στο πρόσφατα ανακαινισθέν Τέμενος Ζινζιρλί στις Σέρρες. Πρόκειται για την δεύτερη έκθεση που πραγματοποιείται στο Τέμενος (μετά την Εκθεση Σέρρες Πυρίκαυστη Πόλη που πραγματοποιήθηκε πέρυσι με το άνοιγμα του χώρου και με την ευκαιρία των εορτασμών 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης των Σερρών)

Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν τη περασμένη Παρασκευή (5/9) το απόγευμα, από τον Δήμαρχο Σερρών Π.Αγγελίδη παρουσία ελαχίστου κόσμου, ενώ από πλευράς πολιτικών προσώπων τίμησαν με την παρουσία τους, ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών Γιάννης Μωϋσιάδης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Αθανάσιος Μασλαρινός, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αφροδίτη Σταμπουλή, η Αντιδήμαρχος  «Πολιτισμού – Αθλητισμού- Νέας Γενιάς»Σοφία Μπιτζίδου, ο «παντα παρόν» Αντιδήμαρχος «Έργων – Υποδομών και Καθημερινότητας» κατά τόπον Αντιδήμαρχος στην Δημοτική Ενότητα Σερρών και Πρόεδρος Επιτροπής Ποιότητας Ζωής Ηλίας Γκότσης.

Η περιοδική έκθεση “Αρχιτεκτονικοί θησαυροί από την καρδιά της Μεσαιωνικής Σερβίας” είναι μια αμιγώς φωτογραφική έκθεση η οποία παρουσιάζει στον επισκέπτη φωτογραφικό υλικό από μεσαιωνικά μνημεία της Σερβίας, ορθόδοξους ναούς και φρούρια. Οι φωτογραφίες εκτίθενται κατά μήκος των διαδρόμων του Ζινζιρλί Τζαμι.  Μέσα από το πλούσιο φωτογραφικό υλικό της έκθεσης παρουσιάζονται τα σημαντικότερα και αντιπροσωπευτικότερα δείγματα της μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής της περιοχής.

Το μεσαιωνικό βασίλειο της Σερβίας συνδεόταν με το Βυζάντιο με πολλαπλούς και πολυεπίπεδους δεσμούς. Η κεντρική Σερβία, περιοχή ευθύνης του Ιδρύματος για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Κράλιεβο, χαρακτηρίζεται από την πληθώρα σημαντικών εκκλησιαστικών και κοσμικών μνημείων που διατηρήθηκαν στη περιοχή, μαρτυρώντας το υψηλότατο καλλιτεχνικό, πολιτιστικό και τεχνολογικό επίπεδο κατά την υστεροβυζαντινή περίοδο, όταν στη Σερβία βασίλευε η δυναστεία των Νεμανιδών (1166 – 1371).

Τα περισσότερα μνημεία αποτελούν κατασκευές επί βασιλείας του Στέφαν Νεμάνια ή των επιγόνων του. Μεταξύ άλλων παρουσιάζονται μνημείο όπως το φρούριο Ρας στο Νόβι Παζάρ, το κάστρο Μιλέσεβατς του 13ου αιώνα, το κάστρο Μάγκλιτς στη Ζίτσα που κτίστηκε μεταξύ 1324 και 1337, ο ναός των αγίων Πέτρο και Παύλου στο Νόβι Παζάρ (10ος αιώνας), η μονή Στουντρνιστα στο Ούτσε (1196-1197) και αρκετά ακόμα μνημεία η σημαντικότητα των οποίων αποδεικνύεται από το γεγονός ότι πολλά από αυτά αποτελούν μέρος του καταλόγου της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Για έναν ανυποψίαστο και παντελώς ξένο με τα μεσαιωνικά μνημεία της Σερβίας επισκέπτη, το φωτογραφικό υλικό καθώς και τα κατατοπιστικά κείμενα που το συνοδεύουν είναι αρκετά και επαρκή, Είναι όμως ευκαιρία και για τους Σερραίους να θαυμάσουν το μνημείο Ζινζιρλί Τζαμί, που κοσμεί την πόλη μας και που θα πρέπει να αξιοποιηθεί πολιτιστικά με συνεχείς εκθέσεις στο χώρο του.

Τέμενος Ζιντζιρλί Σερρών Διάρκεια: 5 Σεπτεμβρίου 2014 – 5 Οκτωβρίου 2014