«Θα συνεργαστούμε άψογα…» η απάντηση της ΥΜΑΘ Μαρίας Κόλια-Τσαρουχά στις απαξιωτικές δηλώσεις Μπουτάρη

«Θα συνεργαστούμε άψογα…» η απάντηση της ΥΜΑΘ Μαρίας Κόλια-Τσαρουχά στις απαξιωτικές δηλώσεις Μπουτάρη

ΜΑΘ-Κολλια-ΜπουτάρηςΟ Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, μιλώντας στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου το βράδυ της Δευτέρας 2/2, με αφορμή την εκλογή των Αρτέμη Ματθαιόπουλου και Αντώνη Γρέγου, στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές με την Χρυσή Αυγή, καταφέρθηκε με σκληρά λόγια κατά της εκλογής, λέγοντας:

«Δεν είναι τιμητικό για το Δήμο Θεσσαλονίκης να έχει βουλευτή της Χρυσής Αυγής στα δημοτικά έδρανα. Αλλά και υπάλληλο του Δήμου, βουλευτή».
Στην αποστροφή του λόγου του τα «σκάγια» πήραν και το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, χαρακτήριζοντας «απαράδεκτη» την ύπαρξη του υπουργείου Μακεδονίας- Θράκης υποστηρίζοντας: «Είναι χάιδεμα στα αυτιά των ιθαγενών της Βορείου Ελλάδας. Ένα ακόμη εμπόδιο στη διαχείριση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης»!

Ο κ. Μπουτάρης, αντίθετα, συνεχάρη τους Σταύρο Καλαφάτη και Τριαντάφυλλο Μηταφίδη για την εκλογή τους με τη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ, αντίστοιχα.

Στις δηλώσεις Μπουτάρη άμεση ήταν η αντίδραση της υφυπουργού Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά, η οποία με γραπτή δήλωσή της υπεραμύνθηκε της ύπαρξης του ΥΜΑΘ, λέγοντας ότι η νέα κυβέρνηση σύντομα θα ξεκαθαρίσει τις αρμοδιότητες του υπουργείου.

Τόνισε ότι ο ρολος του υπουργείου δεν είναι να αντιμάχεται την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά, αποτελεί έναν άμεσο σύνδεσμο του πολίτη της Βόρειας Ελλάδας με την κυβέρνηση της χώρας.
Ενώ αναφερόμενη στην προσωπικότητα του Γιάννη Μπουτάρη, θεωρεί ότι οι απόψεις του, (που ξεφεύγουν από τον αυτοδιοικητικό του ρόλο), διακρίνονται για την «σταθερότητα» (sic) οπότε, καταλήγει στην ανακοίνωσή της: «αν στο μέλλον αποφασίσει να πολιτευτεί με κάποιο πολιτικό κόμμα, όπως το Ποτάμι, το ΠΑΣΟΚ, τη ΔΗΜΑΡ (Οικολόγοι) ή οποιοδήποτε άλλο, θα έχουμε την ευκαιρία να αντιπαρατεθούμε πολιτικά στο χώρο του κοινοβουλίου»
και «Μέχρι τότε, διαβεβαιώνω τον κ. Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, ότι θα συνεργαστούμε άψογα για το καλό της πόλης, και όχι μόνο»!!!.
Ολόκληρη η δήλωση της ΥΜΑΘ Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά έχει ως εξής:

ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΛΛΙΑ – ΤΣΑΡΟΥΧΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ κ. ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΟΥΤΑΡΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΥΦΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ
Ο αξιότιμος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης, αν αληθεύουν αυτά που αναπαράχθηκαν ως χθεσινές δηλώσεις του, τοποθετήθηκε αρνητικά στο ρόλο του Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης, λέγοντας ότι η ύπαρξή του «είναι ένα χάιδεμα στα αυτιά των ιθαγενών της Βόρειας Ελλάδας» και καταλήγοντας ότι «Είναι ακόμη ένα εμπόδιο στη διαχείριση της τοπικής αυτοδιοίκησης».
Χωρίς να έχω καμία διάθεση να αντιδικήσω μαζί του, ως υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης (με αρμοδιότητα τη Μακεδονία και τη Θράκη), αναφερόμενη στους πολίτες της Βόρειας Ελλάδας, έχω να δηλώσω τα εξής:

Μαρία Κόλλια-Τσαρουχα-ΥΜΑΘ-30-1-2015 214Είναι φανερό ότι υπάρχει έλλειψη ενημέρωσης για τις πραγματικές αρμοδιότητες, τις δυνατότητες και τους στόχους του υφυπουργείου, τις οποίες θα ξεκαθαρίσουμε σύντομα. Το ΥΜΑΘ είναι ένα κυβερνητικό όργανο, αποτελεί δηλαδή έναν άμεσο σύνδεσμο του πολίτη της Βόρειας Ελλάδας με την κυβέρνηση της χώρας. Δεν είναι κάποια αποκεντρωμένη διοίκηση ή περιφερειακή αρχή που εκτελεί αποφάσεις.

Είναι ο εξισορροπητικός μηχανισμός που ενδυναμώνει τον κυβερνητικό ρόλο της Βόρειας Ελλάδας.
Θα πρέπει να τονίσω βέβαια ότι τα τελευταία χρόνια θα έπρεπε να αναδειχτεί ίσως περισσότερο η σπουδαιότητα και αναγκαιότητά του, το οποίο αποτελεί και προσωπική μου δέσμευση.
Πιθανά η ενδυνάμωση του να συναντήσει αντιστάσεις από τις διάφορες τοπικές αρχές της πόλης, που θεωρούν ότι έτσι θα μειωθεί η ισχύς τους, ενώ στην πραγματικότητα ισχύει ακριβώς το αντίθετο.
Ας κάνουμε λίγη υπομονή, καθώς οι εξελίξεις σχετικά με το υφυπουργείο τρέχουν πολύ γρήγορα, τονίζοντας την άριστη συνεργασία μου με τον υπερυπουργό κ. Νίκο Βούτση και την κυβέρνηση.
Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης θεωρώ ότι έχει μια σταθερότητα στις απόψεις του, την οποία εκφράζει με συνέπεια και διαχρονικά, και αν στο μέλλον αποφασίσει να πολιτευτεί με κάποιο πολιτικό κόμμα, όπως το Ποτάμι, το ΠΑΣΟΚ, τη ΔΗΜΑΡ (Οικολόγοι) ή οποιοδήποτε άλλο, θα έχουμε την ευκαιρία να αντιπαρατεθούμε πολιτικά στο χώρο του κοινοβουλίου.
Μέχρι τότε, διαβεβαιώνω τον κ. Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, ότι θα συνεργαστούμε άψογα για το καλό της πόλης, και όχι μόνο.