Θα θερμανθούν με φυσικό αέριο οι Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής & Εκπαίδευσης των Σερρών;

Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής & Εκπαίδευσης των Σερρών
Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής & Εκπαίδευσης των Σερρών

ΕΡΩΤΗΣΗ της αντιπροέδρου της Βουλής Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά προς τους κ.κ. Υπουργούς Οικονομικών, Εσωτερικών, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας σχετικά με τις προθέσεις τους για την θέρμανση των σχολικών μονάδων καθώς και εάν σκοπεύει να επιστρέψει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης του πετρελαίου που πληρώνουν τα σχολεία στου Δήμους. Ειδικότερα η σερραία βουλευτής στην ερώτησή της αναφέρει:

Στα σοβαρά οικονομικά προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι της χώρας τα τελευταία χρόνια,  έχει προστεθεί και το πρόβλημα θέρμανσης των σχολικών αιθουσών των σχολικών μονάδων της αρμοδιότητάς τους. Οι επιλογές τους είναι περιορισμένες και ξεκινούν από περικοπές άλλων δαπανών και πολλές φορές αυτό έχει αντίκτυπο στη ίδια τη λειτουργία των σχολικών μονάδων.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, και με δεδομένο, ότι η ΔΕΠΑ αναπτύσσει συγκεκριμένες στρατηγικές πρωτοβουλίες με στόχο και την παροχή φυσικού αερίου σε ανταγωνιστικές τιμές. Για το λόγο αυτό, είναι συνεχείς οι επεκτάσεις των αγωγών φυσικού αερίου και η δημιουργία νέων Εταιρειών Παροχής Αερίου συμβάλλοντας ουσιαστικά στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των τοπικών κοινωνιών.

Με δεδομένο,  ότι η καύση του φυσικού αερίου έχει υψηλό βαθμό απόδοσης, της εξοικονόμησης ενέργειας ιδίως στις οικιακές εφαρμογές, με την απουσία επιβαρυντικών προσμίξεων για τα μέρη των συσκευών και των εγκαταστάσεων (καυστήρες, θάλαμοι καύσης κλπ)  είναι απολύτως εφικτή η διατήρηση σταθερού βαθμού απόδοσης αλλά και τα προϊόντα της καύσης αποτελούνται κυρίως από νερό (υδρατμούς) καθίσταται εύκολα δυνατή η αξιοποίηση της λανθάνουσας θερμότητας των καυσαερίων , με αποτέλεσμα την αύξηση (πάνω από 20%) της ωφέλιμης θερμότητας που λαμβάνεται από δεδομένη ποσότητα καυσίμου, δίνοντας σημαντικό πλεονέκτημα στον τελικό καταναλωτή.

Στις Σέρρες, το κατά πολλούς καλύτερο συγκρότημα των ΣΜΕΑΕ της χώρας (Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής & Εκπαίδευσης),  στο οποίο συστεγάζονται 4 (τέσσερις) Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Σερρών, Ειδικό Νηπιαγωγείο Σερρών, Τεχνικό Επαγγελματικό Εκπαιδευτήριο Ειδικής Αγωγής Α’ Βαθμίδας, Ειδικό Επαγγελματικό Λύκειο Σερρών και το Ειδικό Εργαστήριο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης) στις οποίες φοιτούν κοντά στους 200 μαθητές, αλλά συστεγάζεται και  η υπηρεσία του ΚΕΔΔΥ Σερρών.

Σε ένα ενιαίο οικόπεδο 19.400 στρεμμάτων, υπάρχει ένα ενιαίο κτίριο συνολικού εμβαδού 6.400 m2,  και διαθέτει 3 (τρεις) καυστήρες πετρελαίου θέρμανσης, 570.000 χιλιοθερμίδων συνολικά, ενώ έχει ιδιαίτερη σημασία να αναφερθεί η ύπαρξη πισίνας για θεραπευτικούς σκοπούς που λειτουργεί, οι δαπάνες συντήρησης και λειτουργίας της είναι σχεδόν αδύνατο να καλυφθεί από τις Ενιαίες Σχολικές Επιτροπές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Τα στελέχη της εκπαίδευσης που τα υπηρετούν, σε συνεργασία και με το Σύλλογο Γονέων προέβησαν το αυτονόητα. Με δεδομένο ότι αγωγός διέρχεται περιμετρικά έξω από τον αύλιο χώρο του σχολικού συγκροτήματος, με φυσικό αέριο λειτουργεί και το γειτονικό Γενικό Νοσοκομείο Σερρών ζήτησαν εγγράφως τη σύνδεση των καυστήρων θέρμανσης με τον αγωγό φυσικού αερίου. (Επιστολή: Πρόεδρο ΔΕΠΑ κ. Σαχίνη, Αριθ. Πρωτ.: 272/26.04.2013 και παράλληλη ενημέρωση για υποστήριξη του αιτήματος από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης).

Λαμβάνοντας υπόψη, ότι το κόστος θέρμανσης αυτού του σχολικού συγκροτήματος μετά  και την κατακόρυφη αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης αλλά και τη γενικότερη οικονομική κατάσταση είναι δυσβάσταχτο και αποβαίνει σε βάρος της εύρυθμης λειτουργίας αυτών των σχολείων, τα οποία, θα πρέπει να αναφερθεί, ότι διέπονται από κάποιες ιδιαιτερότητες σε σχέση με τα τυπικά σχολεία (μαθητές-τριες με παραπληγία, τετραπληγία, νοητική υστέρηση, αυτισμό κ.α.) που η κατάσταση της υγείας τους απαιτεί κανονικές συνθήκες θέρμανσης,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί μέχρι σήμερα για την ικανοποίηση του αιτήματος των Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής & Εκπαίδευσης για τη σύνδεση του με τον αγωγό φυσικού αερίου;

 Αν είναι στις προθέσεις σας η συνολική επιστροφή του ΕΦΚ στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη θέρμανση των σχολικών μονάδων τους αλλά και η κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για όλες τις σχολικές μονάδες της επικράτειας.

 Αν είναι στις προθέσεις σας,  λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν στη Βόρειο Ελλάδα, η επιπλέον επιχορήγηση των Σχολικών Επιτροπών για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των σχολικών μονάδων.

Αθήνα, 11 Οκτωβρίου  2013

                                                                                                                                Η Ερωτώσα Βουλευτής

Μαρία Κόλλια Τσαρουχά

ΣΤ’  Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων

Βουλευτής Ν. Σερρών