Το θαύμα που έγινε, οι βροχές ήρθαν, η… ζημία έχει ήδη γίνει !

Οι εισροές στη λίμνη Κερκίνη ήταν σημαντικά αυξημένες και ανύψωσαν τη στάθμη στα 34,95 έναντι μηνιαίου στόχου 35,30 και συνολικού 35,60.

Γραφει ο Κώστας Στέφος [Πρόεδρος του Γ.Ο.Ε.Β της πεδιάδας των Σερρών].

Το άρθρο που ακολουθεί γράφτηκε την 1η Ιούνη και αποτελεί φυσική συνέχεια – συνέπεια του δημοσιευθέντος άρθρου την 7η του Μάη με τίτλο «Ανομβρία  & λειψυδρία  οδηγούν τους αγρότες των Σερρών σε απόγνωση». Επιχειρώ σύγχρονα ανασκόπηση μέσω  της επικαιροποιήσης των στοιχείων.

Καλά για την εγκυρότητα των προβλέψεων δεν γίνεται λόγος. Δεν παιζόμαστε. Όχι εμείς, αλλά οι μετεωρολόγοι.

Επί λέξει ανέφερα «Για τον Μάιο εκτιμάται ότι η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε επίπεδα αρκετά υψηλότερα από τις κανονικές τιμές από τις 10 έως τις 20 του μήνα    (max περί την 14η με την15η ). Θερμοκρασία στο επίπεδο 850 hPa. Το επίπεδο αυτό συνήθως 1500 μέτρα από την επιφάνεια χρησιμοποιείται ως στάθμη εντοπισμού ψυχρών και θερμών μεταβολών.

 Εκτίμηση βροχοπτώσεων: Οι βροχοπτώσεις αναμένονται να είναι χαμηλότερες από τις κλιματικές τιμές τη θερμή περίοδο του μήνα με βροχές κοντά στις κανονικές τιμές στη συνέχεια.

Η κορύφωση των βροχών εντοπίζεται την 9η, την 23-24η και την 27η Μαΐου. Επαναλαμβάνω ότι οι ημερήσιες τιμές βροχής είναι ενδεικτικές και αντιπροσωπεύουν τη μέση τιμή για όλη τη χώρα.»

Σήμερα, με το πέρας του μήνα, για να στοιχειοθετήσω τα του «θαύματος», παραθέτω τον ακόλουθο πίνακα1 με τα ετήσια και μηνιαία δεδομένα   υετού σε επιλεγμένους μετεωρολογικούς σταθμούς που παρουσιάζουν ενδιαφέρον.

Με την πρώτη ματιά, βλέπουμε ότι στις πέντε πρώτες θέσεις του πίνακα φιγουράρουν δυο μετεωρολογικοί σταθμοί των Σερρών.

Τι δείχνει όμως ο πίνακας;

Στην 1η στήλη αναγράφεται ο μετεωρολογικός σταθμός αναφοράς, στη 2η στήλη ο ετήσιος υετός (από την 01/01/2017 μέχρι σήμερα) , στην 3η ο μηνιαίος υετος που αφορά τον μήνα Μάιο και στην 4η και τελευταία η συμβολή του ποσοστού του υετου του Μαΐου στην διαμόρφωση του ετησίου συνολικού αποτελέσματος.

Το 45%, σχεδόν το μισό, της ετήσιας βροχόπτωσης των Σερρών, οφείλεται στη βροχόπτωση του Μαΐου δηλαδή από τα 202,6 mm ύψους βροχής που έπεσαν στην περιοχή τα 92,00 mm έπεσαν το Μάιο.

Παρόλο αυτό, όπως φαίνεται στον δεύτερο πίνακα 2, το ύψος βροχής είναι από τα χαμηλότερα και φυσικά αρκετά κάτω από το μέσο όρο.

Αν προσθέσουμε και το θέμα της κατανομής του ύψους της βροχής μέσα στο χρόνο, θα κατανοήσουμε πόσο αναποτελεσματική υπήρξε για ορισμένες καλλιέργειες κυρίως φυτών μεγάλης καλλιέργειας, όπου η ζημία είχε ήδη γίνει.

Ο θυμόσοφος λαός μας λέει: «Αν ρίξει ο Μάρτης δυο νερά κι ο Απρίλης άλλο ένα, χαρά σε εκείνον το ζευγά που΄χει πολλά σπαρμένα». Ουδόλως αναφέρεται στο Μάη. Να σημειώσω επίσης ότι σε περιοχές του Δήμων Ηράκλειας, Σιδηροκάστρου, (Κοίμηση, Χορτερό κλπ ) λόγω της ραγδαιότητας, αναφέρθηκε πολύ νερό.

Παρόλα αυτά για το νομό μας υπήρξε λυτρωτική.

Η λεκάνη απορροής, βόρεια της λίμνης και εντός της γείτονος χώρας, βελτίωσε τις εισροές και λόγω ραγδαιότητας των βροχών. ( Παρεμπιπτόντως αναφέρω, ότι στη λεκάνη απορροής του ποταμού Στρυμόνα, την ονοματισμένη ως GR 11, συμπεριλαμβάνεται όλος ο νόμος Δράμας και η περιοχή της Ελευθερούπολης του νόμου Καβάλας, πλην όμως με μερικό τοπικά εντοπισμένο, αρδευτικό ενδιαφέρον για τον κάμπο των Σερρών. Οι εν λόγω απορροές, μέσω του Αγγίτη ποταμού, συμβάλλουν στα νότια του Νομού, κοντά στο Μύρκινο. Ο κάμπος τα μέγιστα αρδεύεται από τον ταμιευτήρα, την λίμνη Κερκίνη, η οποία ποικιλοτρόπως δημιουργεί τον πλούτο των Σερρών και δικαιούται της προσοχής, του ενδιαφέροντός μας.

Χωνέψτε το, ότι τη μαγκιά μας ως νομός, την οφείλουμε στον ποταμό που διατρέχει τον κάμπο, τον Στρυμόνα και την τεχνική του λίμνη την Κερκίνη με οφέλη αντιπλημμυρικά και αρδευτικά).

Οι εισροές στη λίμνη Κερκίνη ήταν σημαντικά αυξημένες και ανύψωσαν τη στάθμη στα 34,95 έναντι μηνιαίου στόχου 35,30 και συνολικού 35,60. Το ισχυρό σοκ της λειψυδρίας απομακρύνθηκε από τον ορίζοντα. Έχουμε όμως ακόμη δρόμο…

Μηνιαίες προγνώσεις καιρού για τον Ιούνιο του 2017:

Εκτιμάται ότι η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε επίπεδα κοντά και υψηλότερα από τις κανονικές τιμές όλο το μήνα. Η εκτίμηση των θερμοκρασιών γίνεται στα 850 hPa. Το επίπεδο αυτό,  συνήθως στα 1500 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. χρησιμοποιείται ως στάθμη εντοπισμού ψυχρών και θερμών εισβολών.

Εκτίμηση βροχοπτώσεων:

Οι βροχοπτώσεις αναμένονται να είναι χαμηλότερες από τις κλιματικές τιμές τις περισσότερες ημέρες του μήνα, ενώ αρκετές βροχές αναμένονται την τελευταία εβδομάδα του μήνα. Pick εντοπίζονται το πρώτο, το δεύτερο και τελευταίο Σαββατοκύριακο του μήνα.

Βλέπετε ότι η βροχή έχει αδυναμία στα Σαββατοκύριακα.

Σημειώνω ότι οι μηνιαίες προγνώσεις είναι σε πειραματικό στάδιο και αποτελούν εκτίμηση της μέσης πορείας της θερμοκρασίας και της βροχής στη χώρα μας.  Οι προγνώσεις παρέχονται από το Ινστιτούτο Ατμοσφαιρικών Επιστήμων και Κλίματος στη Bologna της  Ιταλίας

Τέλος δημοσιεύθηκε η Απόφαση για την κοστολόγηση του νερού.

Καιρός να σοβαρευτούμε, να νοικοκυρευτούμε, να οικονομούμε, να μη ρυπαίνουμε, να προσέχουμε το περιβάλλον. Να κάνουμε ορθολογική χρήση του πολύτιμου αυτού πόρου, να εκσυγχρονίσουμε τα αρδευτικά μας δίκτυα.

Η φτωχή Ελλάδα, μόνη της χωρίς φίλους, έκανε τα έργα που έχουμε.

Η σπάταλη Ελλάδα με τους πολλούς φίλους χρεοκόπησε… Και τώρα. Τι; ΄΄Δεν είναι εύκολες οι θύρες όταν η χρεία τες κουρταλεί΄΄. Και παλαιότερα: ΄΄Ζει χύτρα, ζη φιλία΄΄. Βράζει η χύτρα, υπάρχει η φιλία. Άλλως ουδείς φίλος. Στρώσαμε λουκούλλεια τράπεζα με αναρίθμητους προσκεκλημένους ΄΄φίλους΄΄. Όλοι έτρωγαν, συντρώγαμε για την ακρίβεια. Θέλουμε επομένως διάβασμα. Το ήξεραν οι προγονοί μας. Αλλά πιαστήκαμε κορόιδα ολκής.

Πρόκειται στην ουσία για υποχρέωση της χώρας στο πλαίσιο της Οδηγίας Πλαίσιο 2000/60/ΕΕ για τα νερά, όπως ενσωματώθηκε στο Ελληνικό δίκαιο με το ν. 3199/2003.

Η συγκεκριμένη Απόφαση όπως αναφέρθηκε έπρεπε να είχε εκδοθεί από το 2010. Αποτελούσε αιρεσιμότητα της χώρας στον τομέα των υδάτων.

Η μη εκπλήρωση της θα σήμαινε απώλεια πόρων ύψους 1,2 δις € του ΕΣΠΑ της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου 2014-2020. 

Η δημοσίευσή της απελευθερώνει σημαντικές πράξεις προκήρυξης και χρηματοδότησης υποδομών άρδευσης σε όλη την χώρα.

 

Σχετικά με το νερό αγροτικής χρήσης λαμβάνεται υπόψη ότι το νερό είναι φυσικός πόρος και βασικό εργαλείο του πρωτογενούς τομέα, ο οποίος αναγνωρίζεται ως κύριος πυλώνας ανάπτυξης για την χώρα. Οι αγρότες που θα εφαρμόζουν καλές πρακτικές άρδευσης, δεν θα επιβαρύνονται με περιβαλλοντικά τέλη ενώ από την καταβολή περιβαλλοντικών τελών θα εξαιρούνται οι πλέον αδύναμοι οικονομικά. Στον τομέα του νερού αγροτικής χρήσης δίνεται έμφαση στη μείωση του κόστους. Δεν ζητείται συνολική ανάκτηση του χρηματοοικονομικού κόστους αλλά διαμόρφωση τιμολογιακών πολιτικών στην κατεύθυνση της βιωσιμότητας των υπηρεσιών ύδρευσης.