Η πόλη των Σερρών γιορτάζει τα 100 χρόνια από την απελευθέρωσή της από τον Βουλγαρικό ζυγό

Η πόλη των Σερρών γιορτάζει τα 100 χρόνια από την απελευθέρωσή της από τον Βουλγαρικό ζυγό

Ο Δήμος Σερρών, μαζί με τη Μητρόπολη και την Αντιπεριφέρεια δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην Επέτειο αυτή της πόλης.

Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, τα διδάγματα της Ιστορίας αλλά και τη γνώση της, οι Εκδηλώσεις που προγραμματίστηκαν από την Οργανωτική Επιτροπή θα διαρκέσουν όλο το 2013 κι έχουν σκοπό να αναδείξουν την πολυεπίπεδη πορεία των Σερρών στο χρόνο.

Χωρίζονται σε ενότητες που αφορούν την Ιστορία της, τον πολιτισμό και την Τέχνη, την Επιστήμη, τα σύγχρονα επιτεύγματά της, την Καινοτομία και το μέλλον της πόλης μας. Αναλυτικά, θα αναφέρονται στο υπό εκτύπωση πρόγραμμα που θα διανεμηθεί εντός και εκτός νομού.

Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (9/1/13) το βράδυ ήταν η εναρκτήρια αυτού του ετήσιου και πλούσιου κύκλου, και ήταν διπλή.

Προηγήθηκαν στις 6.30μμ τα εγκαίνια της Έκθεσης για τους Βαλκανικούς Πολέμους με σπάνιο υλικό από τη συλλογή της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών, μία έκθεση που επιμελήθηκε ο υπεύθυνος Πολιτισμού της Π.Ε. Σερρών κ. Βασίλης Βαφειάδης και θα φιλοξενείται στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών για ένα μήνα. Τα εγκαίνια πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Σερρών κ. Πέτρος Αγγελίδης και τίμησε ο Πρόεδρος της Ε.Μ.Σ. κ. Νικόλαος Μέρτζος, που ήρθε στις Σέρρες συνοδευόμενος από  μέλη του Δ.Σ. της Εταιρίας και μίλησε αναλυτικά για το περιεχόμενο της Συλλογής. Τον συντονισμό της όλης τελετής έκανε η Αντιπρόεδρος της Ο.Ε. και Πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ κ. Σοφία Μπιτζίδου.

Λίγο αργότερα στις 8.30μμ, στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του ιστορικού όσο και εμβληματικού κτιρίου του ΟΡΦΕΑ και σε πανηγυρικό κλίμα, κηρύχθηκε επίσημα από το Δήμαρχο Σερρών κ. Πέτρο Αγγελίδη η έναρξη του εορτασμού,  ενώ την κεντρική ομιλία με θέμα τον «Όμιλο ΟΡΦΕΑ των Σερρών και την Εθνική του δράση στον Απελευθερωτικό αγώνα της περιοχής μας», εκφώνησε ο συμπολίτης μας Διδάκτωρ του Τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κ. Πέτρος Σαμσάρης

Προηγήθηκαν σύντομοι χαιρετισμοί από τον  Μητροπολίτη Σερρών & Νιγρίτας κ. Θεολόγο, τον Αντιπεριφερειάρχη Σερρών κ. Γιάννη Μωυσιάδη, καθώς και την Πρόεδρο του ΟΡΦΕΑ  κ. Γιούλη Σπυρίδου. Τον συντονισμό και την παρουσίαση έκανε η δημοσιογράφος και μέλος της Ο.Ε. κ. Αριάδνη Παπαφωτίου.

 Στη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε βίντεο που δημιούργησαν μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής, με σπάνια φωτογραφικά ντοκουμέντα από τις ημέρες της καταστροφής και  της απελευθέρωσης των Σερρών, ενώ η δίωρη εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ένα μουσικό πρόγραμμα, από τη Μικτή Χορωδία του ΟΡΦΕΑ που υπό την συνοδεία πιάνου με τη κ. Θεώνη Μπεντούλη, παρουσίασε τραγούδια της εποχής, υπό τη διεύθυνση του κ. Χρήστου Καλλία

Χαιρετισμός του Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής, Δημάρχου Σερρών κ. Πέτρου Αγγελίδη

 

Pages: 1 2