Το κλείσιμο του καταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στη Ροδόπολη σε μια δυναμικά αναπτυσόμενη τουριστική περιοχή

Το κλείσιμο του καταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στη Ροδόπολη σε μια δυναμικά αναπτυσόμενη τουριστική περιοχή

Ερώτηση της Μαρίας Κόλλια Τσαρουχά προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών για το αν υπάρχει πρόθεση ανάκλησης της απόφασης, με δεδομένη την τουριστική ανάπτυξη στην περιοχή και την απομονωμένη θέση της Κωμόπολης. Για να στηρίξει τη θέση της η αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής των “Ανεξάρτητων Ελλήνων” στο ν. Σερρών αναφέρει χαρακτηριστικά:
Οι εφαρμοζόμενες πολιτικές και οι επιπτώσεις αυτής, όπως η βαθιά ύφεση και τα τεράστια προβλήματα του τραπεζικού συστήματος έχει οδηγήσει σε αναδιαμόρφωση του τραπεζικού χάρτη, με αποτέλεσμα το τελευταίο χρονικό διάστημα τραπεζικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται, να προχωρούν σε αναδιάρθρωση κύρια του δικτύου καταστημάτων τους
Πιο συγκεκριμένα ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας κατά την οικονομική χρήση του 2011 προχώρησε στο κλείσιμο περίπου 30 καταστημάτων ανά την επικράτεια, με τη διαφορά ότι κάποια που έκλεισαν μεταφέρθηκαν σε άλλα σημεία.
Σε μια προσπάθεια μείωσης των εξόδων της όσον αφορά το Νομό Σερρών ανέστειλε πριν από λίγους μήνες την λειτουργία του υποκαταστήματος της στη Ροδόπολη και οι εργαζόμενοι της τράπεζας μετακινήθηκαν οι δύο στο Σιδηρόκαστρο και οι δύο στις Σέρρες, ενώ οι συναλλασσόμενοι εξυπηρετούνται πλέον από το υποκατάστημα της Εθνικής στο Σιδηρόκαστρο.
Το κλείσιμο του καταστήματος της Ροδόπολης στην ακριτική αυτή περιοχή έχει αρνητικές συνέπειες σε ότι αφορά την άμεση εξυπηρέτηση των συναλλασσόμενων κύρια εξαιτίας των δυσκολιών στις μετακινήσεις τους, πολύ περισσότερο δε όταν είναι πολίτες μεγάλης ηλικίας, οι οποίοι αντιμετωπίζουν θέματα υγείας.
Το να λαμβάνεις μέτρα ειδικά για νησιωτικές περιοχές είναι στη σωστή κατεύθυνση γιατί αυτές οι περιοχές είναι κυριολεκτικά απομονωμένες και οι κάτοικοι αυτών αντιμετωπίζουν ανυπέρβλητα προβλήματα στη μετακίνησή τους, μήπως όμως αυτό επιβάλλεται γιατί υπάρχουν και χερσαίες ακριτικές περιοχές της χώρας που αντιμετωπίζουν εξίσου σοβαρά προβλήματα.
Η ακριτική περιοχή του π. Δήμου Κερκίνης που είχε έδρα τη Ροδόπολη, μια περιοχή στα βόρεια του Νομού που απέχει περίπου 40 χιλ. από την έδρα του σημερινού Δήμου Σιντικής, το Σιδηρόκαστρο και το μεταφερθέν σε αυτή τραπεζικό κατάστημα, που απέχει την ίδια απόσταση από το πλησιέστερο τραπεζικό κατάστημα της ΕΤΕ στο Νομό Κιλκίς αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα μετακίνησης των πολιτών μιας και είναι ανύπαρκτο το δίκτυο μεταφοράς μέσω των ΚΤΕΛ, το υπάρχον οδικό δίκτυο αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα από την ανεπαρκή συντήρησή του που το έχει καταστήσει επικίνδυνο, τα δρομολόγια του σιδηροδρόμου είναι ελάχιστα. Όλα αυτά ισοδυναμούν κυριολεκτικά σε αδυναμία μετακίνησης των πολιτών μέσω των δημοσίων δικτύων μεταφοράς.

Παράλληλα αυτή η πανέμορφη ακριτική περιοχή, αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών, και δεκάδες μικρές ξενοδοχειακές μονάδες έχουν ιδρυθεί και λειτουργούν για να τους εξυπηρετήσουν. Είναι κοινή διαπίστωση ότι η ευρύτερη περιοχή της Κερκίνης και του Μπέλλες είναι η πιο δυναμικά αναπτυσσόμενη τουριστική περιοχή.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Αν είναι στις προθέσεις η ανάκληση της αρχικής απόφασης και η επαναλειτουργία του καταστήματος της ΕΤΕ στην περιοχή της Ροδόπολης;
Αθήνα, 23 Νοεμβρίου 2012
Η Ερωτώσα Βουλευτής
Μαρία Κόλλια Τσαρουχά
ΣΤ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων

Βουλευτής Ν. Σερρών