«Η «ΔΩΡΕΑ» της Δ.Ε.Υ.Α.Σ. στον ΔΗΜΟ ΣΕΡΡΩΝ»

«Η  «ΔΩΡΕΑ» της Δ.Ε.Υ.Α.Σ.  στον  ΔΗΜΟ ΣΕΡΡΩΝ»

Το σωματείο Εργαζομένων της ΔΕΥΑΣ με ανακοίνωσή του (αν και τα «αντανακλαστικά» του κρίνονται λίγο αργά, όταν το θέμα συζητείται τουλάχιστον δύο μήνες και η ανακοίνωση ήρθε μετά την ανακοίνωση συναψης δανείου από την δημοτική αρχή) καταφέρεται κατά της επιλογής της διοίκησης για την μετεστέγαση της ΔΕΥΑΣ στο κτίριο του παλιού ορφανοτροφείου. Στην ανακοίνωσή τους τονίζουν:

Ο πρώην δήμαρχος κ. Μητλιάγκας ίδρυσε τη Δ.Ε.Υ.Α.Σ. το 1991-1992. Οι επόμενοι δήμαρχοι έδιναν την υπόσχεση στους εργαζόμενους ότι θα διασφάλιζαν την οικονομικότερη  λύση κατασκευάζοντας το κτήριο της  Δ.Ε.Υ.Α.Σ.  στον ιδιόκτητο χώρο έκτασης 17 στεμμάτων -έναντι πάρκου Ηρώων- (πάγιο αίτημα των εργαζομένων).

Aπό το 1997 και μέχρι σήμερα οι, τότε 103 – τώρα 95, εργαζόμενοι στεγάζονται ως εξής:  45 διοικητικοί υπάλληλοι στο ενοικιαζόμενο κτήριο στην πλατεία Ελευθερίας, 35 εργατοτεχνικό προσωπικό  στο αμαξοστάσιο του δήμου και 15 διοικητικό και εργατοτεχνικό προσωπικό στο ιδιόκτητο κτήριο του βιολογικού καθαρισμού.

  Πριν λίγες μέρες, όταν  ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Σ.   παρουσία  του δημάρχου Σερραίων ανακοίνωσε περιχαρής την έγκριση δανείου 1.000.000  ευρώ, από ιδιωτική τράπεζα, – άραγε με τι όρους – για  το έργο ανακαίνισης του παλιού ορφανοτροφείου  θηλέων  έκτασης 4.000 τ.μ. ώστε η Δ.Ε.Υ.Α.Σ.  σε ένα χρόνο να βρίσκεται στα «δικά της γραφεία»,  συνειδητοποιήσαμε τι ακριβώς είχε συμβεί. 

Αντί ο δήμαρχος, όπως προεκλογικά είχε υποσχεθεί, να κατασκευάσει  το  ιδιόκτητο κτήριο της Δ.Ε.Υ.Α.Σ.,  η Δ.Ε.Υ.Α.Σ. δανείζεται  με σκοπό να κτίσει για τον  δήμαρχο το νέο δημαρχείο!!!! Αλλιώς δεν μπορεί να εξηγηθεί λογικά, πώς 45 εργαζόμενοι θα μετεγκατασταθούν  από ένα κτήριο μικρότερο των 500 τμ σε ένα άλλο 4.000 τμ, με τα λειτουργικά έξοδα να βαρύνουν αλήθεια  ποιους;

  Αν λάβουμε υπόψιν τις βάρβαρες ανατροπές  που θέλουν να  επιβάλλουν συγκυβέρνηση  και τρόικα στα εργασιακά δικαιώματα σχετικά με τις προσλήψεις, απολύσεις, υποχρεωτικές διαθεσιμότητες  (μνημόνιο 3), τότε σε λίγα χρόνια οι εργαζόμενοι του διοικητικού προσωπικού θα είναι  λιγότεροι από 30.  

   Ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Σ. ισχυρίζεται ότι το δάνειο 1.000.000 ευρώ  συν τους υπέρογκους τόκους, θα μπορέσει να αποπληρωθεί από τα ενοίκια  που θα πλήρωνε η επιχείρηση για το ήδη ενοικιαζόμενο κτήριο στα επόμενα χρόνια . Ο πρόεδρος όμως αποφεύγει  να πει ότι μόνο ένα μέρος του κτηρίου του ορφανοτροφείου θα παραχωρηθεί  από τον Δήμο στην Δ.Ε.Υ.Α.Σ., και μάλιστα όχι ως ιδιοκτησία αλλά προς  χρήση για 25 χρόνια !!!

 Να λάβουμε επίσης υπόψιν το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ορφανοτροφείου, αυτό ανήκει στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Με βάση το μνημόνιο 3 σχετικά με το ΤΑΙΠΕΔ ταμείο αξιοποίησης (…εκποίησης) της δημόσιας περιουσίας ποιος μας διασφαλίζει ότι, μετά το πέρας των εργασιών και την πλήρη αποκατάσταση του κτηρίου, η επιτροπή αξιοποίησης του δημοσίου δεν θα το «αξιοποιήσει» για τους τροϊκανούς πιστωτές μας;

 Θα πρέπει ο Δήμαρχος, ο πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο της Δ.Ε.Υ.Α.Σ. να ξανασκεφτούν το θέμα «ιδιόκτητο κτήριο της Δ.Ε.Υ.Α.Σ.», υιοθετώντας το αίτημα των εργαζομένων προς όφελος των δημοτών. 

 Υ.Σ.  Είπαμε ότι το νερό είναι πολιτισμός  και χωρίς αυτό πολιτισμό δεν θα είχαμε. Όχι όμως η Δ.Ε.Υ.Α.Σ. να αντικαθιστά ακόμη και το Υπουργείο Πολιτισμού, ανακαινίζοντας την αίθουσα θεάτρου και κινηματογράφου του παλιού ορφανοτροφείου !!!               

Σέρρες, 15/11/2012

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ