Το αρδευτικό της Φυλλίδας Σερρών «μπαλάκι» μεταξύ υπηρεσιών. Θα καταλήξει «έργο φάντασμα»;

Το αρδευτικό της Φυλλίδας Σερρών «μπαλάκι» μεταξύ υπηρεσιών. Θα καταλήξει «έργο φάντασμα»;
  • ΑΠΑΝΤΗΣΗ Ι.ΜΩΥΣΙΑΔΗ ΣΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ-
  • ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΑΡΧΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ – «ΚΟΡΟΪΔΙΑ» 3.800.000€
  •  ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 19.000.000€ ΑΝΤΙ 47.000.000€ ΠΟΥ ΠΡΟΕΒΛΕΠΕ Η ΑΡΧΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ

Με επιστολή του προς την έντυπη έκδοσή μας «σερραϊκή Εβδομάδα», ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών Ιωάννης Μωϋσιάδης, απαντά στις κατηγορίες που απέδωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ.Αθ.Τσαυτάρης περί καθυστέρησης των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφερειακής Διεύθυνσης Σερρών στην επικαιροποίηση των μελετών για το αρδευτικό έργο της Φυλλίδας. Στην επιστολή-απάντηση, ο αντιπεριφερειάρχης εξιστορεί το χρονικό του έργου καθώς και τις άμεσες όπως χαρακτηρίζει, ενέργειες που έκαναν οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Διεύθυνσης Σερρών. Παράλληλα επιρρίπτει κατηγορίες στον ειδικό γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και στην διευθύντρια της Τεχνικής Υπηρεσίας του Υπουργείου ότι θεωρούσαν αρχικά το έργο μη εντάξιμο και στη συνέχεια κατόπιν επιμονής από μέρους του κ. Μωϋσιάδη δέχθηκαν την ορθότητα των απόψεών του και δέχθηκαν να ενταχθεί το έργο χορηγώντας όμως μόνο 3.800.000 ευρώ για την επισκευή διωρύγων και του αντλιοστασίου. Την πρόταση αυτή την απέρριψε η περιφερειακή Διεύθυνση Σερρών, θεωρώντας την ως απαράδεκτη. Στην συνέχεια συμφωνήθηκε (σ.σ. άραγε πως;;;) η ένταξη του έργου για το ποσό των 19.000.000 ευρώ και ζητήθηκε εκ νέου η ανασύνταξη της μελέτης (αφού τώρα αυτή δεν αφορούσε τον αρχικό προϋπολογισμό των 47.000.000ευρώ), η οποία όμως δόθηκε στις Τεχνικές Υπηρεσίες της Θεσσαλονίκης (σ.σ. γιατί;) και τελικά μετά από συνεχείς οχλήσεις ολοκληρώθηκε πριν από 20 ημέρες.

Η επιστολή-απάντηση του αντιπεριφερειάρχη Ι. Μωϋσιάδη καταλήγει με «καρφιά» περί «κάποιους που  από το 2009 μέχρι σήμερα ήταν ανυποψίαστοι και δεν ασχολήθηκαν καθόλου με το έργο να παριστάνουν ότι ενδιαφέρονται γι΄ αυτό και να επιρρίπτουν ευθύνες σε εμάς», θεωρώντας προφανώς την Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, ΣΤ’ αντιπρόεδρο της Βουλής και βουλευτή των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» στο ν.Σερρών, «υπεύθυνη» που με ερώτησή της έφερε, ως όφειλε, στην βουλή το θέμα και «ανάγκασε» (sic) τον υπουργό να αποποιηθεί των ευθυνών του, ρίχνοντας τις ευθύνες στις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφερειακής Διεύθυνσης Σερρών .

Τα εύλογα ερωτήματα που δημιουργούνται είναι:

α) γιατί η Περιφερειακή Διεύθυνση δεν δημοσιοποίησε τις ενέργειές της όταν μάλιστα αυτές πήραν τέτοια τροπή με την χρηματοδότηση «κοροϊδία» των 3.800.000 ευρώ την οποία και σωστά απέρριψε ως απαράδεκτη.

β) Γιατί ο αντιπεριφερειάρχης Ι.Μωϋσιάδης αντιπαρέρχεται την μείωση της χρηματοδότησης από 47.000.000 ευρώ σε 19.000.000ευρώ για το αρδευτικό της Φυλλίδας χωρίς πάλι να δημοσιοποιήσει το γεγονός. Θεωρεί ότι το έργο, με βάσει τη νέα μελέτη, θα είναι χρήσιμο και χρηστικό ή θα καταλήξει «έργο φάντασμα» όπου θα ξοδευτούν «αλόγιστα» χρήματα χωρίς ποτέ αυτό να τεθεί σε λειτουργία;

Αναλυτικά η απάντηση του αντιπεριφερειάρχη Ι.Μωϋσιάδη έχει ως εξής:

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                 
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΕΡΡΩΝ       
ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ
Ταχ.Δ/νση:Διοικητήριο                    
Ταχ. Κωδ : 62110              
Τηλ.: 23213 50300
Fax : 23210 25484
Προς
 κ. Xρήστο Πλακιά
 Διευθυντή Εφημερίδας
«Σερραϊκή Εβδομάδα»
Σέρρες 23-11-2012
ΘΕΜΑ: Απάντηση σε δημοσίευμα
 
Κύριε Διευθυντά
Με αφορμή το δημοσίευμα της έγκριτης εφημερίδας σας «Σερραϊκή Εβδομάδα» στο φύλλο της 23/11/2012 με τίτλο: Για το αρδευτικό της Φυλλίδας ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Ρίχνει τις ευθύνες στην Τεχνική Υπηρεσία του ν. Σερρών, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι το έργο του αρδευτικού δικτύου Φυλλίδος του Ν. Σερρών εντάχθηκε το 2009 στο πρόγραμμα «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ» του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με προϋπολογισμό 47.000.000 ευρώ.
Στις αρχές της άνοιξης του 2011 επισκέφθηκα τον ειδικό γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ε. Διβάρη, ώστε να ενημερωθώ για την εξέλιξη του έργου. Ο ειδικός γραμματέας μου ανέφερε ότι το έργο προβλέπεται να απενταχθεί επειδή το υπουργείο δεν χρηματοδοτεί αρδευτικά έργα με ανοικτούς αγωγούς. Η αντίδρασή μου ήταν άμεση και με πίεση και επιμονή από μέρους μου για την ορθότητα της επιλογής των ανοικτών αγωγών συμφωνήθηκε να σταλεί από το Υπουργείο κλιμάκιο τεχνικών για να γίνει επιτόπια αυτοψία στην περιοχή του έργου.
Πράγματι στις αρχές του καλοκαιριού του 2011 η διευθύντρια της Τεχνικής Υπηρεσίας του Υπουργείου κα. Σιντίλα με συνεργάτες της, ήρθαν στις Σέρρες και επισκεφθήκαμε μαζί την περιοχή του έργου και εν συνεχεία σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε παρά τις προσπάθειές της να υποστηρίξει την θέση του κ. Διβάρη αναγκάστηκε τελικώς να παραδεχθεί ότι η λύση των ανοικτών αγωγών είναι και κατάλληλη και εντάξιμη. Προκειμένου όμως να επιμείνει στην απένταξη του έργου, για να ικανοποιήσει την απόφαση του κ. Διβάρη, έθεσε ως απαραίτητη προϋπόθεση για την χρηματοδότηση την εκπόνηση γεωργοτεχνικής μελέτης που θα επιβεβαίωνε ότι εξακολουθούν να ισχύουν τα δεδομένα που ελήφθησαν υπ΄ όψιν  κατά την εκπόνηση της μελέτης προ 20ετίας. Είναι προφανές ότι θεωρούσε βέβαιο πως θα εκδηλώναμε αδυναμία να ανταποκριθούμε.
Πλην όμως αρμόδιος υπάλληλος της πρώην Δ/νσης Εγγείων Βελτιώσεων της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών συνέταξε χωρίς καθυστέρηση την γεωργοτεχνική μελέτη την οποία και παρέδωσα στην Τεχνική Υπηρεσία του Υπουργείου.
Το αποτέλεσμα ήταν από απογοητευτικό έως ειρωνικό, αφού ενέκριναν το ποσό των 3.800.000 ευρώ μόνο για την επισκευή των προσαγωγών διωρύγων και του αντλιοστασίου. Αντέδρασα άμεσα και κατηγορηματικά δηλώνοντας ότι αρνούμαι να μας χρυσώσουν το χάπι με το 8% της συνολικής δαπάνης του έργου το οποίο και τους επιστρέφεται ως απαράδεκτο.
Ετσι συμφωνήθηκε τελικά η ένταξη του έργου με χρηματοδότηση περίπου 19.000.000 ευρώ, ώστε να υλοποιηθεί σε πρώτη φάση ένα σημαντικό και αυτοτελές μέρος αυτού. Στη συνέχεια μας ζητήθηκε η επικαιροποίηση της αρχικής μελέτης, την οποία ανέλαβε να συντάξει λόγω αρμοδιότητας η Διεύθυνση Τεχνικών Εργων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Προέκυψε όμως η ανάγκη ανασύνταξης της μελέτης ώστε να περιορισθεί σε ένα τμήμα της όλης έκτασης του δικτύου με προϋπολογισμό έργου το 40% περίπου του συνολικού. Την ανασύνταξη αυτή ανέλαβε η Διεύθυνση Τεχνικών Εργων της Περιφέρειας στη Θεσσαλονίκη. Οι οχλήσεις μου για την ταχύτερη δυνατή περαίωση της εν λόγω μελέτης ήταν συνεχείς και επίμονες με αποτέλεσμα να  έχει ολοκληρωθεί η μελέτη προ 20ημέρου και να απομένει η έγκριση της από το τεχνικό συμβούλιο της Περιφέρειας.
Αν λοιπόν εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα χρηματοδότησης του έργου, αυτό οφείλεται στην προσωπική μου άμεση και πιεστική παρέμβαση και μόνο.
Είναι επομένως τουλάχιστον άκομψο να έρχονται τώρα κάποιοι που  από το 2009 μέχρι σήμερα ήταν ανυποψίαστοι και δεν ασχολήθηκαν καθόλου με το έργο να παριστάνουν ότι ενδιαφέρονται γι΄ αυτό και να επιρρίπτουν ευθύνες σε εμάς.
 Με Τιμή
 Ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών
Ιωάννης  Μωυσιάδης