«Τα JUMBO στις Σέρρες θα φέρουν νέα «λουκέτα» στην αγορά»

«Τα JUMBO στις Σέρρες θα φέρουν νέα «λουκέτα» στην αγορά»

ΓΙΑΤΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ΣΕΡΡΩΝ ΛΕΕΙ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ  JUMBO ΣΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ

Η πραγματική ελληνική οικονομία σε πολύ μεγάλο ποσοστό αποτελείται από μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες σύμφωνα με στοιχεία του 2009 διατηρούσαν  το 57% των θέσεων εργασίας (και πριν την είσοδο των αλυσίδων πολυκαταστημάτων ήταν ακόμη μεγαλύτερο).

Οι καταστροφικές πολιτικές των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που σήμερα υποκριτικά χύνουν «κροκοδείλια δάκρυα» για οικονομική καταστροφή της «μεσαίας» τάξης, σε συνδυασμό και με τις επιλογές της Τρόικας (Μνημόνια και δανειακές συμβάσεις), μετακύλυσαν τα βάρη της οικονομικής κρίσης από τις τράπεζες και το μεγάλο κεφάλαιο στους μισθωτούς και τις μικρές επιχειρήσεις, οδηγώντας τους στην οικονομική εξόντωση.

Η δραστική μείωση των μισθών και  των συντάξεων, στο ιδιωτικό και  δημόσιο τομέα, η βίαιη συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών και η κατ’ επέκταση μείωση της κατανάλωσης, δημιούργησαν συνθήκες κατάρρευσης των τζίρων των επιχειρήσεων, στραγγάλισε τον κρίσιμο αυτόν τομέα, με αποτέλεσμα χιλιάδες λουκέτα και απολύσεις, μείωση του τζίρου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κατά 30%,  οφειλές σε Εφορία, δάνεια και λογαριασμούς ΔΕΚΟ για το 30% των επιχειρήσεων και έλλειψη χρηματοδότησης από τις τράπεζες.

Ο επιχειρηματικός κόσμος  και ιδιαίτερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, πνίγονται από τα χρέη τους σε τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, εφορία και ΔΕΚΟ.  Τα χρέη τους σχεδόν αγγίζουν τα200 δις ευρώ και τους σπρώχνουν ολοένα και πιο κοντά στο λουκέτο.

Οι Μικρές και οι Πολύ Μικρές επιχειρήσεις βιώνουν μία πραγματική καταστροφή σε αυτές τις συνθήκες που έχει ως αποτέλεσμα χιλιάδες μικροεπιχειρηματίες, έμποροι, βιοτέχνες και ελεύθεροι επαγγελματίες, μαζί με τις οικογένειες τους και τους εργαζόμενους που απασχολούν να καταδικάζονται στην πλήρη απόγνωση.

Μέσα σ’ αυτή την γκρίζα πραγματικότητα η εγκατάσταση και λειτουργία ενός ακόμη πολυκαταστήματος JUMBO στην πόλη μας, θα επιφέρει συντριπτικό πλήγμα στην σερραϊκή οικονομία με καταστροφικές κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις για τους ανθρώπους της πόλης και του νομού μας. 

Οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν στo JUMBO (όπως και σε κάθε άλλο πολυκατάστημα ) θα αντισταθμίσουν μόνον εν μέρει τις πολλαπλάσιες θέσεις εργασίας. που θα χαθούν με τα λουκέτα των εμπόρων στις τοπικές αγορές. Με το τεράστιο μέγεθος αυτών των πολυκαταστημάτων και το διευρυμένο ωράριο λειτουργίας τους, υπολογίζεται  ότι ένα 40% τουλάχιστον της αγοραστικής δύναμης που κατευθύνεται σήμερα στο τοπικό λιανεμπόριο, θα στραφεί στα νέα πολυκαταστήματα. Είναι γνωστό ότι τα πολυκαταστήματα δεν ανταγωνίζονται κύρια τις υπερτοπικές αλλά τις τοπικές αγορές. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή εκατοντάδων θέσεων εργασίας.

Κάθε θέση εργασίας που χάνεται, κάθε λουκέτο που μπαίνει σε μικρομεσαία  επιχείρηση, δεν ανατρέπει μόνο τη ζωή  του γείτονα, του συγγενή, του παιδιού, του εγγονού, εσένα του ίδιου αλλά όλων μαζί, αφού ανατρέπονται οι ίδιες οι κοινωνικές και οικονομικές σχέσεις.

Απέναντι σε μια τέτοια προοπτική  έχουμε δύο επιλογές. Ή θα υπερισχύσουν τα ζωώδη ένστικτα και θα μετατραπούμε σε αγέλες άγριων και πεινασμένων  ζώων, όπου η μία θα επιτίθεται για  να κατασπαράξει την άλλη (χρεοκοπημένοι έμποροι ενάντια σε κακοπληρωμένους δημόσιους υπαλλήλους, απελπισμένοι άνεργοι ενάντια σε εξαθλιωμένους εργαζόμενους και πάει λέγοντας), ή θα νικήσει ο Άνθρωπος και η λογική και απέναντι στις καταστροφικές επιλογές ενός απάνθρωπου οικονομικού συστήματος, θα αντιπαρατάξει την κοινωνική αλληλεγγύη, τη δίκαιη κατανομή του πλούτου (ναι παράγεται πλούτος σ’ αυτήν την χώρα μας), τον σοσιαλισμό.

Εμείς οι άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, ξεπερνώντας την ιδιότητα του  απλού καταναλωτή που πρόσκαιρα ίσως να κερδίζει από την αγορά φθηνότερων προϊόντων,  επιλέγουμε το δεύτερο και στεκόμαστε αλληλέγγυοι σε εκείνες τις κοινωνικές ομάδες, που οι καταστροφικές επιλογές των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, τις οδηγούν στην οικονομική καταστροφή και την κοινωνική εξαθλίωση. 

Ζητάμε να τεθούν ουσιαστικοί περιοριστικοί  όροι στη λειτουργία των υπαρχόντων πολυκαταστημάτων και αυστηροί περιορισμοί  στην αδειοδότηση νέων. Οι κοινωνίες είναι πάνω από τις αγορές και οι άνθρωποι μετρούν πάνω από τα κέρδη.

Ζητάμε να χαρακτηριστούν οι αγορές των μεγάλων πόλεων ως ΚΟΡΕΣΜΕΝΕΣ περιοχές και να απαγορευτεί η  αδειοδότηση νέων  πολυκαταστημάτων και μεγάλων εμπορικών κέντρων. 

Να επανεξετασθεί  και να οριοθετηθεί εκ νέου η λειτουργία των ήδη υπαρχόντων.

One Response to "«Τα JUMBO στις Σέρρες θα φέρουν νέα «λουκέτα» στην αγορά»"

  1. ANTHOULA KIOSE   10 Ιανουαρίου 2013 at 10:17

    ΟΙ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΜΕΣΑΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΣΕ ΑΦΑΝΙΣΜΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΤΕΡΩΝ ΤΑΞΕΩΝ.Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΟΛΩΝ ΑΥΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. ΜΕΣΑ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Η ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΝΟΣ ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ JUMBO ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΜΙΑ ΑΝΑΣΑ ΣΤΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΟ ΚΟΙΝΟ ΠΟΥ ΤΟΣΟ ΔΟΚΙΜΑΖΕΤΑΙ ΑΠΤΗΝ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ.Ο ΚΟΣΜΟΣ ΖΗΤΑΕΙ ΦΘΗΝΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΜΕ ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΑΦΟΥ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΒΑΣΙΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΟΥ(ΘΕΡΜΑΝΣΗ,ΛΟΓΑΡΙΣΜΟΙ,ΦΑΓΗΤΟ, ΣΤΕΓΗ,ΧΑΡΑΤΣΙΑ).ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΟ ΚΟΙΝΟ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΚΑΙ ΜΕΣΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. ΖΟΥΜΕ ΣΕ ΜΙΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΟΠΟΥ ΙΣΧΥΟΥΝ ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ.ΑΝ ΟΙ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ ΤΑ ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΟΤΕ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ.ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΗΣΕΙ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΔΟΚΙΜΑΣΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΤΑΛΑΙΠΩΡΗΜΕΝΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΙΣΜΟΥ(ΕΝΟΣ ΚΑΘΑΡΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΛΟΓΙΚΟΥ ΤΟΠΙΚΙΣΜΟΥ) ΠΟΥ ΜΟΝΟ ΚΑΘΑΡΑ ΑΤΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ.