Η Αριστερά βρίσκεται μπροστά σε μια ιστορική πρόκληση.

Η Αριστερά βρίσκεται μπροστά σε μια ιστορική πρόκληση.

Αρθρο του Θ.Καστρινού (μέλους του ΣΥΡΙΖΑ)

Σύντομα η πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας θα δώσει εντολή στον ΣΥΡΙΖΑ να κυβερνήσει. Κι αυτό γιατί, είτε αρέσει σε κάποιους, είτε όχι, είτε είναι έτοιμοι κάποιοι, είτε όχι, ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί αυτή την στιγμή για την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας την μοναδική της ελπίδα, για να μπορέσει να σηκωθεί και να σταθεί ξανά όρθια και περήφανη.
Για να γίνει αυτό, η κυβέρνηση της Αριστεράς χρειάζεται ένα κίνημα έτοιμων και αποφασισμένων.
Η κοινωνία βρίσκεται σε καθημερινή πορεία εξαθλίωσης και ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν και είναι η μόνη, σταθερή και υπεύθυνη αντιμνημονιακή κοινοβουλευτική φωνή.
Και πανταχού παρών στους κοινωνικούς αγώνες.
Στην πράξη ήταν προ πολλού αξιωματική αντιπολίτευση.
Ανέλυσε ορθά την πραγματικότητα και ανταποκρίθηκε καίρια στις εκκλήσεις μιας κοινωνίας που ζητούσε από την Αριστερά να αναλάβει τις ιστορικές ευθύνες που της αναλογούν στην σημερινή πολιτική πραγματικότητα.
Ζήτησε, λοιπόν, η Αριστερά, ψήφο για να κυβερνήσει
και όχι για να κάνει ηχηρή αντιπολίτευση.
Έτσι επιλέχτηκε από πολύ μεγάλη μερίδα του ελληνικού λαού, δεύτερη κοινοβουλευτική δύναμη στον τόπο, αποτελώντας την ελπίδα για την ανατροπή της σημερινής πολιτικής, για την «άλλη λύση» στα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας.
Το πρωταρχικό ζήτημα που πρέπει να απαντηθεί με κάθε σαφήνεια, είναι:
1. με ποια πολιτική θα σταματήσουμε και θα αντιστρέψουμε την σημερινή καταστροφική πορεία της κοινωνίας και της χώρας ;
2. με ποια πολιτική θα ανατρέψουμε την εφαρμογή μιας πολιτικής με βάρβαρες κοινωνικές συνέπειες;
3. με ποια πολιτική θα κρατήσουμε όρθια και ζωντανή την ελληνική κοινωνία ;
Προτεραιότητα μιας κυβέρνησης της Αριστεράς είναι να ενώσει τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας γύρω από ένα σχέδιο που αποσκοπεί στο να ανασυγκροτήσουμε τη διαλυμένη κοινωνία και την κατεστραμμένη οικονομία.
Αλλά πριν από αυτό, πρέπει να συμμαζέψουμε τα ερείπια να καταγράψουμε ποια ακριβώς είναι η κατάσταση, ώστε να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε και να ιεραρχήσουμε τα βήματα μας (κάτι που θα επιχειρήσουμε να αναλύσουμε με μια σειρά κειμένων προσεχώς).
Η ακύρωση των μνημονίων είναι η κίνηση εκείνη που θα σταματήσει το έγκλημα.
Οι συνέπειες όμως του εγκλήματος είναι μπροστά μας και θα απαιτήσουν αρκετό χρόνο και προσπάθεια για να τα αντιμετωπίσουμε. Θα απαιτηθούν θυσίες.
Άλλος όμως ο πόνος ενός τοκετού, οι ωδίνες της γέννησης του νέου, και άλλος ο πόνος μιας κατάρρευσης, το μαρτύριο του αργού θανάτου.
Μια κυβέρνηση της Αριστεράς θα θέσει σε εφαρμογή τρεις άμεσους στόχους:
1. την υλική ανακούφιση των θυμάτων της κρίσης και της μνημονιακής πολιτικής,
2. τη σταθεροποίηση της οικονομίας για την αποτροπή ακόμη πιο μαζικής και ακόμη μεγαλύτερης οικονομικής καταστροφής,
3. την εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας και ελπίδας, με τον περιορισμό της γενικευμένης ανασφάλειας και τη διαμόρφωση ορατών θετικών οικονομικών και κοινωνικών προσδοκιών και προοπτικών.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ως αριστερή ριζοσπαστική δύναμη – και επειδή δεν υπάρχει μηχανική
εξέλιξη των πραγμάτων – οφείλει να δημιουργεί γεγονότα.
Αυτό δεν γίνεται πατώντας ένα κουμπί, αλλά κάνοντας δουλειά μυρμηγκιού μέσα στην κοινωνία. Θα βρίσκεται σε μια αμφίδρομη σχέση με την κοινωνία. Αυτό απαιτεί επιμονή και προσήλωση στον στόχο. Αυτή η δουλειά θα αποδώσει σίγουρα κάποια στιγμή το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Θόδωρος Καστρινός μέλος του ΣΥΡΙΖΑ Σερρών – Νοέμβρης 2012