Τα προβλήματα των Εμπόρων και η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές

Τα προβλήματα των Εμπόρων και η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές

Στη συνάντηση εργασίας της Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά με το Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Σερρών

Μετά από αίτημά της η κα Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, Στ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, είχε συνάντηση εργασίας με το Δ.Σ. Εμπορικού Συλλόγου Σερρών.

Σε δήλωσή της η κα Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, Βουλευτής Ν. Σερρών των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, αναφέρει: «Είναι γνωστό σε όλους, ότι από τις αρχές της οικονομικής κρίσης περίπου 68.000 έμποροι αναγκάστηκαν να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους, ενώ σχεδόν διπλάσιοι είναι οι επιχειρηματίες οι οποίοι αδυνατούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις και στερούνται, τόσο οι ίδιοι όσο και οι οικογένειές τους ιατραφαρμακευτικής περίθαλψης.

Αυτά  ήταν και τα κύρια θέματα της συζήτησης στα οποία ο κ. Άγγελος  Κεχαγιάς, Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σερρών, και τα υπόλοιπα μέλη του συμβουλίου στάθηκαν ιδιαίτερα, μεταφέροντας στην κυρία Κόλλια το κλίμα, ανασφάλειας και το φόβο που επικρατεί στο σύνολο του εμπορικού κόσμου των Σερρών για την ίδια τη  βιωσιμότητά του. Παράλληλα συζητήθηκαν και επιμέρους θέματα σχετικά με τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, το ειδικό ταμείο ανεργίας τους και τις δράσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ τέθηκε και το ζήτημα της  ενεργοποίησης του εμπορικού κόσμου, ώστε από κοινού να αντιμετωπίσουν τις επερχόμενες δυσμενείς εξελίξεις.

Θέλω να πιστεύω, ότι θα τοποθετηθούν δημοσίως οι Σερραίοι βουλευτές, για το αν συμφωνούν με τη λειτουργία των καταστημάτων έξι Κυριακές το χρόνο και αν αυτή η απόφαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας  είναι προς το συμφέρον των εμποροϋπαλλήλων αλλά και των μικρομεσαίων επιχειρηματιών της επαρχίας.

Η κυρία Κόλλια παρουσίασε τις πρόσφατες δράσεις της μέσω του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, σχετικά με  την ανάγκη άμεσης εφαρμογής εναλλακτικού σχεδίου για τη στήριξη του εμπορικού κόσμου της χώρας αμέσως μετά τις εορτές και την περίοδο των εκπτώσεων, αλλά και την έλλειψη ρευστότητας, που καταγράφεται ως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος σήμερα και έχει οδηγήσει σε ασφυξία χιλιάδες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τα τραγικά στοιχεία, που αποτυπώθηκαν στην Ετήσια Έκθεση Ελληνικού Εμπορίου για το 2012, μια στις πέντε προσωπικές και ατομικές επιχειρήσεις στη χώρα μας πιθανολογείται, ότι θα βάλει λουκέτο μέχρι το τέλος του έτους, ενώ σε ταμειακό αδιέξοδο βρίσκονται οι 3 στις 5 εμπορικές επιχειρήσεις, που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές υποχρεώσεις τους και  93.500 θέσεις εργασίας χάθηκαν τον τελευταίο χρόνο από τον κλάδο του εμπορίου.

Δεν πρέπει να μας διαφεύγει, ότι ο κλάδος του εμπορίου έχει συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, και αποτελούσε μέχρι πρόσφατα σημαντικό παράγοντα στη δημιουργία θέσεων εργασίας, προσφέροντας ευκαιρίες απασχόλησης σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Την ώρα που τα περισσότερα νοικοκυριά έχουν κηρύξει άτυπη στάση πληρωμών και μόνο ένα στα δύο σχεδόν συνεχίζει να πληρώνει φόρους, και καθώς προβλέπεται θα ακολουθήσει αυτόματα λήψη πρόσθετων μέτρων  από μία ενδεχόμενη αποτυχία του μνημονίου, όλοι μας πρέπει  έγκαιρα να συνειδητοποιήσουμε αλλά και παράλληλα να ενεργοποιηθούμε σε κάθε κατεύθυνση για τη στήριξη της κοινωνικής συνοχής.

Οι Κυβερνώντες έχουν υποχρέωση να λάβουν μέτρα προστασίας για την εντός κρίσης μικρομεσαία υπερχρεωμένη επιχείρηση και την υπαγωγή της σε καθεστώς ευνοϊκών φορολογικών και ασφαλιστικών ρυθμίσεων, ώστε να δοθεί μια ανάσα ακόμη, και με αλλαγές στον Τειρεσία, με νέα κριτήρια αμνηστίας, ακόμη και με ρυθμίσεις δανείων με επιμήκυνση της αποπληρωμής και να δώσει πραγματικές λύσεις στο ζήτημα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των ανασφαλίστων.

Βέβαια, τα περισσότερα  έχουν κατατεθεί από την ΕΣΕΕ, αλλά το Υπουργείο Ανάπτυξης αντί να τα συζητήσει διεξοδικά, εξαγγέλλει αποφάσεις χωρίς καμία διαβούλευση με τους ενδιαφερομένους, υπογράφοντας με αυτές την εξαφάνιση του εμπορικού κόσμου της χώρας. Αποφασίζονται αλλαγές, οι οποίες εξυπηρετούν μόνο τα μεγάλα,  πολυεθνικά εμπορικά συμφέροντα. Νομοθετούν αδιαλείπτως με πράξεις νομοθετικού περιεχόμενου, παρακάμπτοντας σκοπίμως το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Θέλω να πιστεύω, ότι θα τοποθετηθούν δημοσίως οι Σερραίοι βουλευτές, για το αν συμφωνούν με τη λειτουργία των καταστημάτων έξι Κυριακές το χρόνο και αν αυτή η απόφαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας  είναι προς το συμφέρον των εμποροϋπαλλήλων αλλά και των μικρομεσαίων επιχειρηματιών της επαρχίας.

Αργά η γρήγορα όλοι θα αντιληφθούμε, ότι  η ανάπτυξη για την οποία γίνεται πολύς λόγος, αφορά ουσιαστικά μια επερχόμενη επέλαση πολυεθνικών εταιριών σε μια χώρα με φθηνό εργατικό δυναμικό και με εργαζόμενους των 300 ευρώ.

Ως πολίτες  έχουμε υποχρέωση να στηρίξουμε την τοπική αγορά, την τοπική οικονομία, τα δικά μας προϊόντα που παράγονται, και μεταποιούνται στον τόπο μας και διακινούνται από τους δικούς μας ανθρώπους. Με αυτό τον τρόπο  βοηθούμε πρώτα από όλα τους εαυτούς μας, βοηθούμε την οικογένεια της διπλανής πόρτας, την οικογένεια του βιοπαλαιστή συμπολίτη μας εργαζόμενου, εμπόρου και επαγγελματία. Στην επερχόμενη εορταστική περίοδο, με τις πράξεις μας ας βοηθήσουμε αυτούς που δοκιμάζονται από την κρίση και τις πολιτικές των μνημονίων.

Η παρουσία μας στα καταστήματα  των πόλεών μας, η στήριξη στην τοπική μας οικονομία ας γίνει προτεραιότητά μας.

Παράλληλα, να σκεφθούμε σοβαρά τη στάση που  πρέπει να κρατήσουμε στην επερχόμενη εμφάνιση πολυκαταστημάτων, των άναρχων εμπορικών κέντρων χωρίς κριτήρια και κανόνες και τις επιπτώσεις που θα προκύψουν από αυτές. Το να φεύγουν χρήματα από τον τόπο μας μαθηματικά οδηγεί στην καταστροφή του κοινωνικοοικονομικού ιστού της περιοχής μας  και οδηγεί στον οικονομικό αφανισμό εκατοντάδες μικρομεσαίους εμπόρους και επαγγελματοβιοτέχνες».