Τα ακίνητα θα εξακολουθούν να φορολογούνται για τις ανάγκες του… κράτους

Τα ακίνητα θα εξακολουθούν να φορολογούνται για τις ανάγκες του… κράτους

Η αναμόρφωση της φορολογικής νομοθεσίας σχετικά με τα ακίνητα, θα προχωρήσει με «γνώμονα την προσφορότητα, την αναλογικότητα και με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια» και «πάντοτε, όμως, στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων της χώρας», αναφέρει σε έγγραφό του, που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, προς απάντηση ερώτησης της βουλευτού των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» Μαρίας Κόλλια Τσαρουχά, σχετικής με την πτώση της δραστηριότητας στον κλάδο της οικοδομής. 

Από την απάντηση του υφυπουργού διαφαίνεται ότι θα συνεχιστεί η φορολογική πολιτική της κυβέρνησης στα ακίνητα να αποτελέι μια πηγη (σίγουρων) εσόδων για το κράτος για την αποπληρωμή των δανείων των μνημονίων που υπέγραψε η κυβέρνηση, βυθίζοντας τους κλάδους (της οικοδομής και των ηλεκτρολογικών) σε μεγαλύτερη υφεση.
Στην ερώτησή της η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, επικαλούνταν τα στοιχεία κλαδικής μελέτης της ICAP, που δείχνει ότι η συνεχής πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας συμπαρασύρει και τον κλάδο του ηλεκτρολογικού εξοπλισμού. Όπως ανέφερε η κ. Τσαρουχά, τα ειδικευμένα καταστήματα ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, την περίοδο 2006-2008, είχαν συνεχόμενη άνοδο του τζίρου τους, σε ποσοστό 10% ετησίως, ωστόσο από το 2009 η εικόνα άλλαξε και μέχρι και το 2011, η μέση ετήσια πτώση είναι 13%. Σύμφωνα με την ίδια, το 2011, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα υποχώρησε κατά 38%, ενώ ο τζίρος των καταστημάτων ηλεκτρολογικού εξοπλισμού κατά 18%. Η βουλευτής είχε απευθύνει την ερώτησή της στο υπουργείο Οικονομικών, ζητώντας να ενημερωθεί πώς θα αντιμετωπίσει η πολιτεία την υπάρχουσα δυσμενή πραγματικότητα.
Απαντώντας, ο κ. Μαυραγάνης σημειώνει ότι με το νόμο 3986/2011, οι δωρεές και γονικές παροχές που συνιστώνται από 17 Δεκεμβρίου 2010 έως και 31 Δεκεμβρίου 2013, για αγορά ή ανέγερση ή χρονομεριστική ή χρηματοδοτική μίσθωση οποιουδήποτε ακινήτου, η οποία δεν λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος (απαλλαγή από το «πόθεν έσχες»), εξαιρούνται από την επιβολή του φόρου δωρεάς/γονικής παροχής.

Παράλληλα, επισημαίνει πως σε ό,τι έχει να κάνει με τη φορολογία μεταβίβασης ακινήτων, με τις διατάξεις του νόμου 3842/2010, καταργήθηκε ο φόρος αυτομάτου υπερτιμήματος και το τέλος συναλλαγής ακινήτων, ενώ οι φορολογικοί συντελεστές, ως προς τις αγορές αστικών ακινήτων, έχουν μειωθεί κατά μια ποσοστιαία μονάδα, δηλαδή σε 8% για το μέχρι 20.000 ευρώ τμήμα της αξίας του ακινήτου και σε 10% για το πέραν του ποσού αυτού τμήμα της (από 9% και 11% αντιστοίχως που ήταν προηγουμένως).