Η «διάβαση πεζών» βαρέθηκε να περιμένει την δημοτική αρχή και λειτουργεί Το κοινωνικό φροντιστήριο της

κοινωνικό φροντιστήριοΗ «διάβαση πεζών», αφού αφουγκράστηκε το αίτημα της κοινωνίας για τη δημιουργία δομών κοινωνικής αλληλεγγύης έκανε μια σειρά από προτάσεις (Δημοτικοί Λαχανόκηποι, Τράπεζα Χρόνου), που θα μπορούσαν να διαμορφώσουν υπό όρους συνθήκες κοινωνικής συνοχής. Ωστόσο στο άκουσμα και μόνο των προτάσεων αυτών η Δημοτική Αρχή είτε δε σχολίαζε τις θέσεις της «διάβασης πεζών», είτε τις θεωρούσε ανέφικτες και ουτοπικές. Ώσπου η κεντρική εξουσία ήρθε να πιέσει τους Δήμους να καλύψουν το κενό κοινωνικής πολιτικής που η ίδια άφηνε υποσχόμενη μάλιστα ότι θα εξασφαλίζονταν κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που θα θωράκιζαν τις δομές και θα εξασφάλιζαν την ομαλή τους λειτουργία.

Ανάμεσα, λοιπόν, στις προταθείσες  δομές υπήρξε και το κοινωνικό  φροντιστήριο.

Η πρόταση έγινε  από τη μείζονα αντιπολίτευση  και η δημοτική αρχή έσπευσε να την υιοθετήσει τάχα οργανώνοντας δημόσιο διάλογο επί του θέματος. Από την αρχή, όμως, αυτής της δημόσιας διαβούλευσης διαφάνηκε ότι ουδεμία ανάμεσα στις δημοτικές παρατάξεις έχει αντιληφθεί το πραγματικό διακύβευμα της διαμόρφωσης δομών κοινωνικής αλληλεγγύης. Η αλληλεγγύη για τη «διάβαση πεζών» είναι μια αξία, η οποία πρέπει να εμπεδωθεί, ώστε η ίδια η κοινωνία να διαμορφώσει ένα δίκτυ ασφαλείας για τους συμπολίτες μας που κινδυνεύουν να βρεθούν σε δυσμενείς οικονομικές συνθήκες. Για αυτό ένας από τους αναγκαίους όρους για τη πραγμάτωση της είναι η έννοια του εθελοντισμού. Αντ’ αυτού έγιναν προτάσεις όπως τα ιδιωτικά φροντιστήρια να προσφέρουν θέσεις σε μαθητές που αδυνατούν οικονομικά, να χρησιμοποιηθούν υπάλληλοι, που έχουν προσληφθεί με πεντάμηνες συμβάσεις, να δοθεί αντίτιμο σε όσους παρέχουν κοινωνική προσφορά. Φυσικά όλες αυτές οι προτάσεις, οι οποίες ως αποδείχτηκε είναι ανεφάρμοστες, είχαν ένα μόνο στόχο να δυναμιτίσουν την προσπάθεια.    Έτσι, λοιπόν, για τη Δημοτική Αρχή είναι ακόμα ένα θέμα υπό διερεύνηση, που ίσως να τεθεί σε λειτουργία, όταν κανείς πλέον δε θα το χρειάζεται, γιατί η σχολική χρονιά θα έχει ολοκληρωθεί.

Η «διάβαση πεζών» έχει ήδη έρθει σε επαφή με πλήθος εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων, που έχουν την επιθυμία να διαθέσουν λίγο από το χρόνο τους σε συμπολίτες τους που έχουν την ανάγκη να προσφέρουν ενισχυτική διδασκαλία στα παιδιά τους, αλλά λόγω οικονομικών συγκυριών αδυνατούν. Αυτή ακριβώς την ανάγκη έρχεται να καλύψει το κοινωνικό φροντιστήριο της «διάβασης πεζών» και όχι να στερήσει έσοδα από τα ιδιωτικά φροντιστήρια, τα οποία σεβόμαστε για τη μορφωτική τους προσφορά. Σαν κοινωνία, λοιπόν, οφείλουμε να συμπαρασταθούμε μορφωτικά σε παιδιά που δεν έχουν πρόσβαση σε υποστηρικτικές δομές.

Εφόσον ο Δήμος οργανώσει  έστω και υπό πίεση το δημοτικό κοινωνικό φροντιστήριο η «διάβαση πεζών» διαβεβαιώνει ότι θα συντρέξει και θα σταθεί αρωγός σε τούτη προσπάθεια.

Υπεύθυνοι για  τα ΜΜΕ
Δημήτρης Παρίσσης :  6972 – 496672
Παγώνα  Κιάκου  :  6937 – 011433