«Θεοδώρεια 2017»: παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Π. Παυλόπουλου

Στο επίκεντρο τα κλεμμένα κειμήλια των Σερραϊκών Μονών, από τους Βουλγάρους, πριν 100 χρόνια

«Θεοδώρεια 2017»: παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Π. Παυλόπουλου

Την πόλη των Σερρών θα τιμήσει με την παρουσία του, το απόγευμα της Παρασκευής 3/3, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας  αποδέχθηκε πρόσκληση της Ιεράς Μητρόπολης Σερρών & Νιγρίτης και συγκεκριμένα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Θεολόγου, να παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις του Βυζαντινού Ιερού Καθεδρικού και Προσκυνηματικού Ναού των Αγίων Θεοδώρων Σερρών.

100 χρόνια από την κλοπή των κειμηλίων

«Σα σήμερα συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ημέρα που – κατά το πρώτον- συλήθηκαν και εκλάπησαν τα κειμήλια της τοπικής Εκκλησίας των Σερρών από τους Βόρειους γείτονές μας (σ.σ. Βουλγάρους)» δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως πατέρας Γεώργιος Κελεμπέκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

 «Με αφορμή αυτή την επέτειο ζητήσαμε και προσκαλέσαμε τον κ. Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Εξοχότατο Προκόπη Παυλόπουλο να βρεθεί ανάμεσά μας ως συνπανηγυριστής των Αγίων Θεοδώρων αλλά και ως εκφραστής του πόθου του Ελληνικού, Μακεδονικού λαού της πόλεως και της περιοχής των Σερρών να επιστρέψουν τα ιερά κειμήλια στον τόπο που ανήκουν».

Ο π.Κελεμπέκης επισήμανε πως οι προκάτοχοι του Σεβασμιωτάτου Θεολόγου αγωνίστηκαν με τον τρόπο τους να μη χαθεί η μνήμη των κειμηλίων και πως εδώ και δεκατρία χρόνια ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεολόγος κάνει μεγάλο αγώνα, χωρίς τυμπανοκρουσίες, για να διατηρηθεί η μνήμη της ύπαρξης αυτών των κειμηλίων .

Πρόκειται για πολύτιμα και σπουδαίας αξίας κειμήλια, όπως ο αρχαιότατος κώδικας της Ι.Μ Σερρών και Νιγρίτης του 17ου αιώνα , ο οποίος περιείχε όχι μόνο γεγονότα εκκλησιαστικά αλλά και γεγονότα που συνέβησαν στον τόπο μας και θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην καταγραφή της ιστορίας μας.

Εκλάπησαν επίσης πολύτιμα κειμήλια που είχαν δημιουργηθεί και αφιερωθεί στο Ναό των Αγίων Θεοδώρων και άλλους Ναούς των Σερρών καθώς και στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου και αποτελούν ιερά παρακαταθήκη και κληροδότημα των προγόνων μας εκφράζοντας την Ελληνικότητα της ψυχής τους.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017

  • 17:30 Πανηγυρικός Ἀρχιερατικός Ἑσπερινός καί ἀκολουθία τῆς Α’ Στάσεως τῶν Χαιρετισμῶν εἰς τήν Ὑπεραγίαν Θεοτόκον, χοροστατοῦντος τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαρίσης καί Τυρνάβου κ. Ἰγνατίου.
  • 18:30 Ἄφιξις εἰς τόν Ἱερόν Ναόν τοῦ Ἐξοχωτάτου Προέδρου τῆς Ἑλληνικῆς Δημοκρατίας, κ. Προκοπίου Παυλοπούλου.
  • 19:00 Προσφώνησις τοῦ Σεβ. Ποιμενάρχου τῆς Ἐκκλησίας τῶν Σερρῶν καί ἐπίδοσις ὑπ’ αὐτοῦ εἰς τόν Ἐξοχώτατον κ. Πρόεδρον τοῦ ἐπισήμου παρασήμου τῆς Ἐκκλησίας τῶν Σερρῶν.
  • 20:00 Ἐπίσκεψις τοῦ Ἐξοχωτάτου κ. Προέδρου εἰς τό Διοικητήριον Σερρῶν. Ἀνακήρυξίς του, Ἀποφάσει τοῦ Δημοτικοῦ Συμβουλίου, ὡς ἐπιτίμου Δημότου Σερρῶν.
  • 20:30 «Λήθης Ἀναίρεσις». Ἐπετειακή ἐκδήλωσις λόγου, μέλους καί ἱστορικῆς μνήμης τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Σερρῶν καί Νιγρίτης στήν αἴθουσα “Ἀστέρια” τοῦ ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρῶν, μέ θέμα τά ἱερά κειμήλια τῆς  Ἐκκλησίας τῶν Σερρῶν.
  • θα ακολουθήσει η παράθεση από τον Δήμο Σερρών επίσημου δείπνου στον Υψηλό καλεσμένο.

Σάββατο 4 Μαρτίου 2017

  • 7:00 – 10:30 Ὄρθρος καί Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία.
  • 10:30 Λιτανεία τῆς ἱερᾶς εἰκόνος καί τῆς χαριτοβρύτου Κάρας τοῦ Ἁγίου Θεοδώρου τοῦ Στρατηλάτου.

Δεύτερη φορά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Π.Παυλόπουλος στις Σέρρες

Να σημειωθεί πως είναι η δεύτερη φορά που θα βρεθεί στις Σέρρες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Η προηγούμενη φορά ήταν στις 19 Απριλίου 2015 κατα την Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Αγίου Νικήτα του νέου.