Θεωρούν παράνομο τον… τρόπο σφαγής ζώων στα Αναστενάρια της Αγίας Ελένης

Θεωρούν παράνομο τον… τρόπο σφαγής ζώων στα Αναστενάρια της Αγίας Ελένης

Αναστενάρια-αμνοερίφιαΗ Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία με επιστολή της που μας κοινοποίησε δηλώνει αντίθετη στην τελετουργική θανάτωση βοοειδών και αμνοεριφίων σε θρησκευτικά πανηγύρια της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Σερρών και συγκεκριμένα στα Αναστενάρια, που διεξάγονται κάθε χρόνο αυτή την εβδομάδα στην Αγία Ελένη.
Στην επιστολή τους που την απευθύνουν σε πλήθος φορέων, δεν την κοινοποιούν όμως στους «αμεσα ενδιαφερόμενους» δηλαδή τους αναστενάρηδες, δηλώνουν ότι ενημερώθηκαν (σ.σ. τώρα;) για τη τελετουργική θανάτωση ζώων και επικαλούμενοι την Ελληνική Νομοθεσία (κρίνοντας το έθιμο παράνομο) προειδοποιούν τις αρχές, να μην επιτρέψουν τη σφαγή ζώων, ενώ εξουσιοδοτεί τον Φιλοζωϊκο Ομιλο Σερρών ώστε να παρακολουθήσει και να βιντεοσκοπήσει τα τεκταινόμενα στην Αγία Ελένη.
Αναλυτικά στην επιστολή αναφέρεται:

11/5/15

Προς:
• Αστυνομική Διεύθυνση Σερρών
• Διεύθυνση Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Σερρών
• Δήμο Σερρών
Κοινοποίηση:
• Προϊστάμενο Εισαγγελίας Πρωτοδικών Σερρών κ. Φίλιππο Παππαδόπουλο
• Αρχηγείο ΕΛ.ΑΣ
• Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής – Τμήμα Κ.Α.Φ.Ε.
• Φιλοζωικό Όμιλο Σερρών
• Ιερά Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτης
• Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών
• Επίτροπο Περιβάλλοντος & Ευζωίας ζώων Ε.Ε.
• Βουλευτές Ευρωκοινοβουλίου
Θέμα: Τελετουργική θανάτωση βοοειδών και αμνοεριφίων σε θρησκευτικά πανηγύρια της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Σερρών.
Αξιότιμοι κ.κ.
Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία, ενημερώθηκε για την τελετουργική θανάτωση-θυσία ζώων, ταύρων και αμνοεριφίων κατά τη διάρκεια εορταστικών εκδηλώσεων
(Αναστενάρια) στο χωριό Αγ. Ελένη Σερρών, παρουσία κατοίκων και επισκεπτών.
Κύριοι, όπως γνωρίζετε, η Ελληνική Νομοθεσία (Ν.4039/2012) προστατεύει την ευζωία όλων των ζώων, ενώ είναι καθήκον της Ελληνικής Πολιτείας να προάγει την φιλοζωική κουλτούρα των
Ελλήνων πολιτών.
Επειδή:
1. Το συγκεκριμένο έθιμο είναι παράνομο, γιατί οι σφαγές ζώων σύμφωνα με τη νομοθεσία, γίνονται στα σφαγεία, με συγκριμένες οδηγίες κτηνιάτρου (αναισθητοποίηση) και υγειονομικές συνθήκες κατάλληλες γι αυτό το σκοπό. (Π.Δ. 327/1996).
2. Το να πραγματοποιείται σφαγή ζώου παρουσία κοινού, μεταξύ αυτών και παιδιών, προσβάλλει κάθε έννοια πολιτισμού. Είναι ένα βάρβαρο και αποκρουστικό θέαμα που μόνο αποτροπιασμό μπορεί να προκαλέσει.
3. Το να γίνεται λόγος σήμερα για «θυσία» ζώου ιδιαίτερα δε στο πλαίσιο θρησκευτικής εορτής, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις θεμελιώδεις αρχές της χριστιανικής πίστης στο όνομα της οποίας τελείται το συγκεκριμένο έθιμο.
Η Φιλοζωική κοινότητα καταδικάζει κάθε έθιμο που περιέχει κακοποίηση ζώου, πολύ περισσότερο δε, τη δημόσια κακοποίηση αυτού.
Παρακαλούνται οι παραπάνω αρχές όπως μεριμνήσουν ώστε εφέτος να μην πραγματοποιηθεί καμιά δημόσια σφαγή-θυσία ζώου, είτε στην Αγία Ελένη Σερρών ή σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή
του Δήμου Σερρών στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τα Αναστενάρια (21-23 Μαΐου, 2015).
Επίσης σας ενημερώνουμε ότι έχουμε εξουσιοδοτήσει το σωματείο-μέλος της Ομοσπονδίας μας «Φιλοζωικός Όμιλος Σερρών» ώστε, σε περίπτωση που αυτό κριθεί αναγκαίο από την Εισαγγελική
Αρχή, να ορίσει εκπρόσωπο του ο οποίος/η οποία σε συνεννόηση μαζί σας και συνοδεία των αστυνομικών οργάνων/κτηνιατρικών υπαλλήλων οι οποίοι θα είναι επιφορτισμένοι για την τήρηση
της τάξης/εφαρμογή της νομοθεσίας περί σφαγής και γενικότερα της φιλοζωικής νομοθεσίας, ώστε να παρακολουθήσει και να βιντεοσκοπήσει τα τεκταινόμενα (περιφορά και αναισθητοποίηση των ζώων), αρχής γενομένης από το πανηγύρι των Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης (21 Μαΐου 2015, χωριό Αγ. Ελένη Σερρών).

Σταματήστε ΤΩΡΑ τα μαρτύρια των αρνιών και των ταύρων.
Αρχής γενομένης από την Πέμπτη 21 Μαΐου, θρησκευτικής εορτής των Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης που είναι επίσης και παγκόσμια ημέρα πολιτισμού!
Βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα και όχι στον Μεσαίωνα.

Με εκτίμηση
Για την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (54 Σωματεία) και την
Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή 130 Ζωοφιλικών Σωματείων
Η Πρόεδρος
Αναστασία Βυσσίνου Μπομπολάκη
Η Γραμματέας
Μαρία Χουστουλάκη