Θερμοπομποί: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη λειτουργία τους

Οι ηλεκτρικοί θερμοπομποί, ευρέως γνωστοί και ως κονβέκτορες, αποτελούν μία πολύ πρακτική και οικονομική λύση θέρμανσης για κάθε σύγχρονο σπίτι. Πρόκειται ουσιαστικά για ηλεκτρικές συσκευές οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε ως μονάδες κεντρικής θέρμανσης σε τοπικό επίπεδο, είτε ως συμπληρωματικές μονάδες με την κατάλληλη κεντρική μονάδα.

Η πρόταση αυτή έχει γίνει πολύ δημοφιλής στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, ενώ τα τελευταία χρόνια προτιμάται πολύ και στην Ελλάδα, αφού ως συμπληρωματική θέρμανση μπορεί να εξοικονομήσει πολλά χρήματα από καύσιμα, ενώ η εγκατάσταση τους είναι πραγματικά παιχνιδάκι, αφού χρειάζεται απλώς να τους βάλετε στην πρίζα.

Γιατί σας συμφέρουν

Εκτός από το γεγονός ότι εξοικονομούν χρήματα από τα έξοδα της θέρμανσης σας και δεν υπάρχει κόστος εγκατάστασης, ενώ το κόστος συντήρησης είναι μηδαμινό, οι θερμοπομποί είναι επίσης εξαιρετικά συμφέρουσα επιλογή, αφού θα αποσβέσουν και το τελευταίο ευρώ του κόστους τους, με την οικονομία που σας παρέχουν κατά την χαμηλή κατανάλωση ρεύματος. Επιπλέον όλα τα μοντέλα διαθέτουν θερμοστάτη και αυτό τους επιτρέπει να λειτουργούν με απόλυτη αυτονομία, ώστε να τους τοποθετήσετε σε όποιο δωμάτιο του σπιτιού ή του γραφείου σας θέλετε.

Κατανοώντας την λειτουργία τους

Για να δούμε πόσο αποδοτικό είναι ένα σύστημα θέρμανσης, θα πρέπει πρώτα να κατανοήσουμε πώς λειτουργεί και ποια είναι αυτή η διαδικασία που το κάνει τόσο αποτελεσματικό. Στην περίπτωση των θερμοπομπών η λειτουργία τους στηρίζεται σε μία ηλεκτρική αντίσταση που χρησιμοποιείται ως θερμαντικό στοιχείο, έναν θερμοστάτη, είτε μηχανικό είτε ηλεκτρικό, που ελέγχει την θερμοκρασία και το κουβούκλιο, το «σώμα» του θερμοπομπού.

Πώς ζεσταίνει όμως το δωμάτιο; Ουσιαστικά αντλεί τον ψυχρό αέρα από τα χαμηλότερα στρώματα του δωματίου, τον θερμαίνει στο εσωτερικό του και τον βγάζει ζεστό πλέον στη φυσική κυκλοφορία ανεβάζοντας έτσι τη θερμοκρασία του χώρου.

Μάλιστα ο αέρας βγαίνει από ειδικά πτερύγια που επιτρέπουν την ομοιόμορφη διάχυση του και αποτρέπουν την εισροή σκόνης στη συσκευή.

Πόσο κοστίζουν;

Γενικά οι θερμοπομποί, ανάλογα την ισχύ τους, κοστίζουν μεταξύ 150 – 250 ευρώ, ωστόσο η χαμηλή κατανάλωση ρεύματος ειδικά όταν χρησιμοποιούνται βραδινές ώρες, τους κάνει την πιο συμφέρουσα επιλογή για κάθε σύγχρονο νοικοκυριό.

Βρείτε ακόμα περισσότερες προτάσεις θέρμανσης για το σπίτι και την επιχείρηση σας στην Energy System σε ασυναγώνιστες τιμές και με επώνυμη εγγύηση.