Θράκες, Πόντιοι, Βλάχοι, Σαρακατσάνοι, Μικρασιάτες στην έκθεση «Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΓΩΓΩΝ»

Θράκες, Πόντιοι, Βλάχοι, Σαρακατσάνοι, Μικρασιάτες  στην έκθεση «Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΓΩΓΩΝ»

καταγωγή_1299Συνεχίζεται η έκθεση «Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΓΩΓΩΝ»,που οργάνωσε η Περιφερειακή Ενότητα Σερρών στο πλαίσιο του Προγράμματος εορτασμού της επετείου για τα 100 χρόνια από την Απελευθέρωση των Σερρών.

Το ενδιαφέρον στην έκθεση αυτή είναι ότι παρουσιάζονται για πρώτη φορά με ενιαίο τρόπο, στοιχεία για όλες τις Εθνοπολιτισμικές Ομάδες που έζησαν και δημιούργησαν στην περιοχή του νομού Σερρών,συνδιαμόρφωνοντας την πολιτισμική και εθνολογική σύνθεσή του από τις αρχές μέχρι και μετά τα μέσα του 20ουαιώνα

Πάνω από 200 φωτογραφίες, πλούσιο λαογραφικό υλικό και έγγραφα παρουσιάζονται σε μια έκθεση που εμφανίζει τα βασικά χαρακτηριστικά των διαφορετικών ομάδων που πλούτισαν με την παρουσία και τη δημιουργία τους το πολιτιστικό απόθεμα των Σερρών.

Γηγενείς των τεσσάρων παλαιών επαρχιών,  Θράκες, Πόντιοι, Βλάχοι, Σαρακατσάνοι, Μικρασιάτες και άλλοι, συναποτελούν το ψηφιδωτό πολιτισμού και ιστορίας της περιοχής μας κατά τον 20ο αιώνα.

Την έκθεση επισκέπτονται καθημερινά πολλοί  Σερραίοι και  έχουν ήδη ξεναγηθεί ομάδες μαθητών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης που οργανώνεται από την Π.Ε Σερρών  (Γραφείο Πολιτισμού) συνεργάστηκαν πολλοί Πολιτιστικοί Σύλλογοι του Νομού και αρκετοί μεμονωμένοι συμπολίτες μας ερευνητές των θεμάτων της έκθεσης.

καταγωγή_1289Την επιστημονική επιμέλεια της έκθεσης έχει η κ. Καλλιόπη Τζιώνη Πανοπούλου, επίκουρη καθηγήτρια ΤΕΦΑΑΣερρών.

Την γενική και εικαστική επιμέλεια ο Βασίλης Βαφειάδης, υπεύθυνος πολιτιστικών θεμάτων της Π.Ε, την Οργανωτική και επιστημονική υποστήριξη οι: Ομηριάδης Αλέκος, Κατέρης Κωνσταντίνος, Γούλας Παναγιώτης,Δραμπάζη Στέλλα και την γραμματειακή υποστήριξη οι : Τζαβέλλα Χαρά, Ψαρρά Δάφνη, Καβάζη Γεωργία.

Η ¨Έκθεση “Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΓΩΓΩΝ” θα διαρκέσει μέχρι 31 Μαΐου και θα είναι ανοικτή για το κοινό από Δευτέρα μέχρι και Σάββατο 10 με 2 το πρωί και Δευτέρα-Πέμπτη 6με 8 το απόγευμα.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται τηλεφωνικά στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών τηλ.23213 50337 & 335 και στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών στο 23210-98550.