Τι είναι η ιγμορίτιδα και πότε χρειάζεται να χειρουργηθεί

Τι είναι η ιγμορίτιδα και πότε χρειάζεται να χειρουργηθεί

Πρόκειται για μία πολύ συνηθισμένη πάθηση, ειδικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα και αφορά ουσιαστικά την φλεγμονή των ιγμορείων, που μπορεί να προκύψει συνήθως από κρίσης αλλεργικής ρινίτιδας, ή ακόμα και κοινό κρυολόγημα, όταν διαρκέσει περισσότερο από μία εβδομάδα και η κοινή βλέννα μετατραπεί σε πύον.

Η φλεγμονή οδηγεί σε απόφραξη των αγωγών ανάμεσα στη μύτη και τα ιγμόρια, προκαλώντας πόνο και ενόχληση στο πρόσωπο και πίσω από τα μάτια.

Εκτός από την απλή ιγμορίτιδα, μπορεί να δημιουργηθεί και χρόνια, όταν η απόφραξη των αγωγών παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η θεραπεία της ιγμορίτιδας, εξαρτάται από τη διάγνωση και μπορεί να είναι είτε φαρμακευτική αγωγή, είτε χειρουργική επέμβαση.

Στη δεύτερη περίπτωση η εγχείρηση γίνεται ενδοσκοπικά με γενική αναισθησία. Όπως ακριβώς συμβαίνει και με τους ρινικούς πολύποδες, ο γιατρός ουσιαστικά καθαρίζει τους παραρρινικούς κόλπους επιτρέποντας την ελεύθερη επικοινωνία τους με τη μύτη.

Η επέμβαση διαρκεί συνολικά 1 με 2 ώρες ανάλογα με την περίπτωση του ασθενούς και το καλό με αυτή είναι ότι γίνεται αποκλειστικά από την μύτη κι έτσι δεν υπάρχουν καθόλου μελανιές, τομές ή σημάδια μετά το πέρας της, ενώ ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στα καθήκοντα του σε περίπου δύο ημέρες.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ιγμορίτιδα και τις παθήσεις του ωτορινολαρυγγικού συστήματος επισκεφθείτε τη σελίδα της Χειρουργού Ωτορινολαρυγγολόγου Ανατολής Παταρίδου