Τι είναι η σκλήρυνση κατά πλάκας; Ο νευρολόγος εξηγεί

Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μία πάθηση που επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα, καταστρέφοντας ουσιαστικά την μυελίνη, την επικάλυψη γύρω από τις νευρικές ίνες, με αποτέλεσμα μία σειρά δυσάρεστων συμπτωμάτων που ένας ειδικός νευρολόγος μπορεί εύκολα να διακρίνει.

Από τη στιγμή που θα γίνει η διάγνωση, σκλήρυνση κατά πλάκας παραμένει μαζί σας για τη ζωή, αλλά οι θεραπείες και οι ειδικοί μπορούν να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε την πάθηση και τα συμπτώματά της.

Αν και δε γνωρίζουμε τα ακριβή αίτια που την προκαλούν και δεν έχουμε βρει ακόμα μια αποτελεσματική θεραπεία, η έρευνα για την αντιμετώπιση της σκλήρυνσης κατά πλάκας εξελίσσεται διαρκώς.

Τι συμβαίνει στο σώμα;

Για να καταλάβουμε καλύτερα τι συμβαίνει στη σκλήρυνση κατά πλάκας, είναι χρήσιμο να κατανοήσουμε πρώτα πώς λειτουργεί το κεντρικό νευρικό σύστημα. Όπως μας εξηγεί ο εξειδικευμένος νευρολόγος Στέλιος Δώρης, οι νευρικές ίνες στο κεντρικό νευρικό σύστημα προστατεύονται από την μυελίνη και βοηθούν στο να μεταφέρονται τα μηνύματα γρήγορα και ομαλά μεταξύ του εγκεφάλου και του υπόλοιπου σώματος.

Εκτεθειμένα νεύρα είναι σαν εκτεθειμένα ηλεκτρικά καλώδια

Στη σκλήρυνση κατά πλάκας, το ανοσοποιητικό σας σύστημα, το οποίο φυσιολογικά βοηθά στην καταπολέμηση λοιμώξεων, περνάει τη μυελίνη για ξένο σώμα και της επιτίθεται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή της και την απομάκρυνση της από τις νευρικές ίνες, εν μέρει ή εντελώς, αφήνοντας ουλές γνωστές ως αλλοιώσεις ή πλάκες.

Αυτή η ζημιά συνεπάγεται τη διαταραχή της μεταφοράς των μηνυμάτων που ταξιδεύουν κατά μήκος των νευρικών ινών: μπορεί να επιβραδυνθούν, να παραμορφωθούν ή να μην περαστούν καθόλου.

Εκτός από την απώλεια μυελίνης, η σκλήρυνση κατά πλάκας μπορεί επίσης μερικές φορές να βλάψει τις πραγματικές νευρικές ίνες, αυξάνοντας τα προβλήματα κινητικότητας ή ελέγχου της κίνησης.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Δυστυχώς δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία που να εγγυάται την αποτελεσματική και οριστική απαλλαγή από τη σκλήρυνση κατά πλάκας, ωστόσο ορισμένες φαρμακευτικές αγωγές μπορούν να ανακουφίσουν σημαντικά τα συμπτώματα και να σταματήσουν την εξέλιξη της νόσου, διευκολύνοντας τη ζωή του ασθενούς.