Τι «κερδίζει» τι «χάνει» το ΤΕΙ Σερρών από το τελικό σχέδιο «ΑΘΗΝΑ»

ΤΕΙ Σερρών-κτίριαΜε σημαντικές αλλαγές –όπως η θέσπιση μεταβατικότητας σε δέκα τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που τελικά δεν θα μετακινηθούν σε άλλη πόλη μέχρι να αποφοιτήσουν οι σημερινές φοιτητές τους- σε σχέση με την αρχική πρόταση που ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος την 1η Φεβρουαρίου, θα παρουσιαστεί το τελικό σχέδιο «Αθηνά» στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Την τελική πρόταση του υπουργείου Παιδείας για τις συγχωνεύσεις στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας έδωσε στην δημοσιότητα αργά το βράδυ της Τρίτης (5/3) . Είναι η πρόταση που θα κατατεθεί στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής την Τετάρτη (6/3) και μπορείτε να την διαβάσετε ολόκληρη εδώ.

Οσο αναφορά το ΤΕΙ Σερρών διασώζεται το τμήμα ΓΕΩΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΕΙ ΣΕΡΡΩΝ το οποίο αποκτά μεταβατικό χαρακτήρα και παραμένει στις Σέρρες, ενώ ήταν να μετακομίσει στη Θεσσαλονίκη. Επίσης το ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ παραμένει ως έχει (φήμες το έφερναν να ενσωματώνει το τμήμα ΟΧΗΜΑΤΩΝ του ΤΕΙ Θες/νικης, αλλά να μετακομίζει η έδρα στην… Θεσσαλονίκη). Οριστικά καταργείται και απορροφάται το ΤΜΗΜΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗΣ (Οι 286 φοιτητές μετακινούνται στο ομώνυμο Τμήμα του ΤΕΙ Αθήνας).  Το ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ που στο αρχικό σχέδιο προβλεπόταν να ενσωματωθεί στο Διοίκησης και Οικονομίας Σερρών εντάσσεται στην ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ και μένει στην Θεσσαλονίκη. ΔΕΝ έρχονται στις Σέρρες επίσης τα τμήματα ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, τα οποία παραμένουν στη Θεσσαλονίκη, ενώ δεν έρχονται ούτε το ΕΜΠΟΡΙΑΣ & ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ούτε και το ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (τα οποία μένουν στη Θεσσαλονίκη και αποκτούν μεταβατικό χαρακτήρα)

Το Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης δεν θα συγχωνευτεί με το ΤΕΙ Σερρών για τη δημιουργία του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά θα παραμείνει αυτόνομο, γεγονός που συντελεί σημαντικά στη μείωση των μετακινήσεων. 

Το ΤΕΙ Σερρών θα εντάξει τα τμήματα που λειτουργούν στην Κατερίνη(Διοίκηση Συστημάτων Εφοδιασμού) και στο Κιλκίς (Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ενδυσης) και θα μετονομαστεί σε ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας

Το Οργανόγραμμα του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας μπορείτε να το δείτε εδώ:

Teliko Sxedio ATHENA-TEI Serron

Τα τμήματα που σύμφωνα με την αρχική πρόταση επρόκειτο να συμπεριληφθούν στο Μηχανογραφικό Δελτίο των Πανελλαδικών του 2013 ήταν 386 (249 στα πανεπιστήμια και 137 στα ΤΕΙ), ενώ στην τελική πρόταση θα είναι κατά δύο λιγότερα, ήτοι 384 (250 στα πανεπιστήμια και 134 στα ΤΕΙ). 
Οι αλλαγές σε σχέση με το αρχικό σχέδιο που τέθηκε σε διαβούλευση αφορούν βελτιώσεις ακαδημαϊκού χαρακτήρα και ιδίως βελτιώσεις που έγιναν με στόχο τον περιορισμό των μετακινήσεων φοιτητών από πόλη σε πόλη –και συνεπώς των κοινωνικών επιπτώσεων της μεταρρύθμισης.

(Δείτε τους Πινακες των τροποποιήσεων όπως δημοσιεύονται στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ)

One Response to "Τι «κερδίζει» τι «χάνει» το ΤΕΙ Σερρών από το τελικό σχέδιο «ΑΘΗΝΑ»"

  1. Δήμος Μπουτακ   5 Μαρτίου 2013 at 10:53

    Από που συμπέρανες “έγκυρε” δημοσιογράφε ότι το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης & Διοίκησης Αγροτικών Επιχειρήσεων έρχεται στις Σέρρες? Δε διάβασες το νέο Σχέδιο που αναφέρει ότι εντάσσεται στη Σχολή Γεωπονίας στην οποία και ανήκει?
    Φυσικά μόνο “τα κέρδη” των Σερρών βλέπεις…..