Τι περιμένει όσους υπέβαλαν εκπρόθεσμη δήλωση

εφορία-χρήμα-δόσειςΣτα μαλακά πέφτουν περίπου 30.000 φορολογούμενοι οι οποίοι υπέβαλαν τη φετινή φορολογική δήλωση εκπρόθεσμα. Αν και η φορολογική νομοθεσία προβλέπει ότι τιμωρούνται με πρόσθετο φόρο επειδή δεν τους αναγνωρίζεται η αξία των αποδείξεων που δηλώνουν, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει ετοιμάζει διάταξη που θα κατατεθεί στη Βουλή σύντομα και η οποίος προβλέπει ηπιότερη ποινή.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες η τροπολογία θα προβλέπει τα εξής:

-οι φορολογούμενοι που υπέβαλαν τη φορολογική τους δήλωση εκπρόθεσμα και μετά την εκκαθάρισή της προκύπτει χρεωστικό εκκαθαριστικό θα κληθούν να πληρώνουν προσαύξηση 1% για κάθε μήνα μετά η εκπνοή της προθεσμίας Για παράδειγμα, αν ένας φορολογούμενος λάβει χρεωστικό εκκαθαριστικό με φόρο 1.000 ευρώ και η εκκαθάριση γίνει εντός του Σεπτεμβρίου θα κληθεί να πληρώσει προσαύξηση ύψους 10 ευρώ. Αν η εκκαθάριση γίνει τον Οκτώβριο θα κληθεί να πληρώσει 20 ευρώ κοκ.

-οι φορολογούμενοι που θα λάβουν πιστωτικό εκκαθαριστικό, δηλαδή δικαιούνται επιστροφής φόρου θα δουν το επιστρεφόμενο ποσό να περιορίζεται κατά 50 ευρώ. Πρόκειται για το πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής της φορολογικής δήλωσης. Για παράδειγμα ένας φορολογούμενος που μετά την εκκαθάριση της φορολογικής του δήλωσης δικαιούται επιστροφής φόρου ύψους 500 ευρώ θα εισπράξει τελικά 450 ευρώ.

Σημειώνεται ότι η προθεσμία για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων εξέπνευσε στις 8 το πρωί της Δευτέρας 2 Σεπτεμβρίου. Το taxisnet παρέμεινε ανοικτό και μέχρι χθες (Παρασκευή 27/9) υπολογίζεται ότι είχαν υποβληθεί περίπου 20.000 -25.000 εκπρόθεσμες φορολογικές δηλώσεις.

Φέτος δημιουργήθηκαν μεγάλα προβλήματα με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων καθώς ο χρόνος υποβολής τους ήταν περιορισμένος. Το taxisnet άνοιξε στις αρχές Μαϊου, χιλιάδες φορολογούμενοι ταλαιπωρήθηκαν για την παραλαβή των κλειδάριθμων πρόσβασης στο σύστημα ενώ καθυστέρησε σημαντικά και η οριστικοποίηση του πως και πόσοι τόκοι δηλώνονται.

Πηγή: Capital.gr