Τι θα γίνει μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου

Τι θα γίνει μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου

ΒουληΤι θα γίνει μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Σε περίπτωση που ο νικητής δεν έχει την αυτοδυναμία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Παπούλιας θα καλέσει στις 26/1 τον αρχηγό του πρώτου κόμματος και θα του επιδώσει τη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Αν ύστερα από τρεις ημέρες αυτή αποδειχθεί άκαρπη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα την επιδώσει στον αρχηγό του δεύτερου κόμματος, και αν ούτε αυτή τελεσφορήσει, θα τη διαβιβάσει στον επικεφαλής του τρίτου κόμματος.

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί αδιέξοδο, ο ΠτΔ οφείλει να καλέσει όλους τους πολιτικούς αρχηγούς και να καταβάλει μια έσχατη προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης· αν δεν το κατορθώσει, θα ορίσει πρωθυπουργό τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου ή του ΣτΕ, θα διαλύσει τη Βουλή και θα προκηρύξει νέες εκλογές με υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Κάπου εδώ, όμως, μπορεί να ζήσουμε κάτι πραγματικά πρωτόγνωρο. Βάσει του Προεδρικού Διατάγματος που θυροκολλήθηκε στη Βουλή θα πρέπει να συνέλθει το σώμα ξανά στις 5 Φεβρουαρίου και στις 6/2 να εκλέξει τον πρόεδρο και τους αντιπροέδρους της.

Το Σύνταγμα ορίζει επίσης ότι, αμέσως μόλις συμβεί τούτο, πρέπει να αρχίσει η διαδικασία εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Αν όμως μέχρι τότε δεν έχει σχηματισθεί κυβέρνηση, θα προκύψει το συνταγματικά καινοφανές μια Βουλή που θα ξέρει ότι τελεί υπό διάλυση να οφείλει να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας!

Ας σημειωθεί, τέλος, ότι ο διάδοχος του κ. Παπούλια μπορεί να εκλεγεί ακόμη και από τη μειοψηφία των βουλευτών. Και τούτο διότι στη νέα αυτή διαδικασία η πρώτη ψηφοφορία απαιτεί 180 ψήφους, η δεύτερη 151 και αν αυτή δεν καρποφορήσει, ΠτΔ εκλέγεται ύστερα από πέντε ημέρες ο έχων τη σχετική πλειοψηφία.

Επομένως οι Βουλευτές που θα προκύψουν από τις εκλογές της 25/1/2015, θα εκλέξουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας και μετά εφόσον δεν σχηματιστεί Κυβέρνηση θα πάμε ξανά σε εκλογές καλό… Μάρτιο!