Τίμησαν τη σερραϊκή ποίηση και τον Στέλιο Σαριβασίλη στη Βουλγαρία

ΣαρηβασίληςΤην παρελθούσα Πέμπτη, 27 Μαρτίου 2014, σε αίθουσα του μεγάρου πολιτισμού του Δήμου Πάζαρτζίκ πραγματοποιήθηκε ποιητική βραδιά, αφιερωμένη στη Σερραϊκή ποίηση και ιδίως στον ποιητή, Στέλιο Σαριβασίλη.

Την εκδήλωση άνοιξαν δύο βιολιστές, με υπέροχη μαεστρία στο δοξάρι τους  και στη συνέχεια αναγνώστηκε επιστολή του  Δημάρχου  Πάζαρτζικ, κου Τοντόρ Ποπόβ, στα βουλγαρικά και ελληνικά, απευθυνόμενη στον Σερραίο ποιητή με αναφορές στη συμβολή του στους εθνικούς  πολιτισμούς, στον εθελοντισμό, στη λογοτεχνική, εικαστική δημιουργία  κλπ και ακόμη ευχές για τη συνέχιση της καρποφόρας παρουσίας του και της συμβολής του στον ιδιόμορφο περιφερειακό εθνικό πολιτισμό.

Ακολούθησε προβολή με εικόνες και στιγμιότυπα από το λογοτεχνικό και κοινωνικό έργο του τιμώμενου και ομιλίες από την καθηγήτρια του πανεπιστημίου Φιλιππούπολης, κας Βελίτσκας Γρόζντεβα – Σιμεώνοβα, τους διοικούντες του Συλλόγου Συγγραφέων και τον Γραμματέα του Δελφικού Συμβουλίου της Σόφιας, ποιητή, μεταφραστή κλπ, κου Μπορίς  Ζιόγκοβ.

Σαρηβασίλης-Βουλγαρία--παπ-3270149Στον Στέλιο Σαριβασίλη επιδόθηκαν ο πάπυρος της  επιστολής, το σύμβολο της πόλης και άλλα αναμνηστικά και χρήσιμα δώρα από τον κο Γκιόργκη Σπάσοβ, αντιδήμαρχο πολιτισμού και ακολούθησε η ολιγόλογη ομιλίατου και οι ευχαριστίες του, για την τιμή και τη φιλοξενία που του  επιφυλάχθηκε.

Μεταξύ άλλων είπε και τα εξής:

«  Ένα παράθυρο ανοίγει, ίσως  και να είναι μικρό, όμως από το άνοιγμά του πλημύρισε ο χώρος τιτιβίσματα χελιδονιών και από τα ανοιχτά παραθυρόφυλλα μπήκε αντάμα  το μύρο της άνοιξης, μαζί και ο Άγγελος Γαβριήλ με το κρίνο για την Παναγιά.
Αλήθεια όμορφη εποχή, ηδονικά όμορφη, αλλά και από κάθε άποψη τέλεια, άραγε την αισθάνονται όλοι ή μόνο αιθεροβάμονες ποιητές;
Ο Επίκουρος , αν τον ερμηνεύω σωστά, είχε πει ότι, δεν υπάρχει τρόπος να υπάρξουμε δύο φορές και ακόμη ότι η ζωή φεύγει χαμένη με αναβολές  και ασχολίες στον τελικό προορισμό της, τον Αχέροντα.
Τέτοιες σκέψεις  φύτεψε  στο μυαλό μου η Μούσα για να κάνω ποίημα τη χρονική ελάχιστη παραμονή μας στο γήινο πλανήτη , που δε ξεπερνά μερικές στιγμές μπροστά στην αιωνιότητα (και εδώ θέλω να ευχαριστήσω τον φίλτατο Μπόρις Ζιόγκοβ , τον οποίο εκτιμώ βαθύτατα ως άνθρωπο, ως ποιητή και άριστο μεταφραστή ποίησης και για το πρόσθετο λόγο, την απόδοση στη Βουλγαρική γλώσσα της τελευταίας μου δημιουργίας.
Έχω φίλους οι οποίοι με σκέφτονται στην ωραία σύγχρονη  πόλη της Μαρίτσας και του Κωνσταντίν Βελίτσκοβ και χαίρομαι να βρίσκομαι κοντά τους όταν με καλούν, γιατί όλα γίνονται χωρίς ιδιοτέλεια και η σχέση είναι αμφίδρομη. Γι’ αυτόν το λόγο είπα θα έρθω στο Πάζαρτζικ,  ο Δήμαρχος, κος Τοντόρ Ποπόβ,  η  Πρόεδρος, κα Αικατερίνα, η καθηγήτρια παν/μίου,  κα Βελίτσκα, ο αγαπητός μου κος Σπάσοβ και όλοι εσείς ξέρουν ότι τους αγαπώ, σκέφτηκα, θα χαρούν να ακούσουν το καινούριο ποίημά μου, θα δουν μαζί μου την Άνοιξη, θα αφήσουν ανοιχτό το παράθυρό της ψυχής  τους, για να μπουν τα χελιδόνια και οι πελαργοί και θα κρεμάσουν στα καρποφόρα δέντρα  τη μαρτενίτσα από τα χέρια τους και τότε θα ξημερώσουν καλλίτερες μέρες και αυτά που συμβαίνουν στον πλανήτη μας , ειδικά στην περιοχή μας, θα είναι ένα κακό όνειρο που θα χαθεί με τον Αυγερινό της αυγής.»

<

p>Και έκλεισε με την απαγγελία του καινούριου ποιήματός του «Στιγμές στους Αιώνες  Αιώνων» , το οποίο μετέφρασε και απήγγειλε   στα βουλγάρικα, ο Μπορίς Ζιόγκοβ.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με  λογοτεχνικές σκέψεις, του επίσης Σερραίου ποιητή, Τάσου Σταμπούλογλου, ο οποίος  ήταν καλεσμένος από τους διοργανωτές και ακολούθησαν απαγγελίες Σερραίων ποιητών και ποιητών από την περιοχή του Πάζαρτζικ και στις δύο γλώσσες, ενώ τον τουριστικό οδηγό των Σερρών, που έστειλε ο Σερραίος Δήμαρχος, κος Πέτρος Αγγελίδης στον Βούλγαρο ομόλογό του, επέδωσε ο επιχειρηματίας κος Χρίστος Πλατινάρης.

Στους ακροατές, που είχαν γεμίσει την αίθουσα από νωρίς, μοιράστηκαν μεταφρασμένα ποιήματα του Στέλιου Σαριβασίλη, ενώ σε ένα χώρο της αίθουσας υπήρχε έκθεση με το ποιητικό έργο και τις δημοσιεύσεις εφημερίδων και περιοδικών  για τον τιμώμενο ποιητή.

Μεταξύ των ακροατών  ήταν και ο εργοστασιάρχης, που δραστηριοποιείται  στη Βουλγαρία, κος Κωνσταντίνος Αναμέλογλου, η καθηγήτρια κα Βασιλική Πλατινάρη, η οποία εντυπωσιάστηκε όταν άκουσε την απαγγελία ποιήματος του αποβιώσαντος τροφίμου της «Κωστοπουλ. Στέγης» και ποιητή Μαργαρίτη και πολλών γνωστών λογοτεχνών της περιοχής.

Ακολούθησε δείπνο με τοπικά εδέσματα και ξενάγηση, την επομένη ημέρα, των προσκεκλημένων  από την Ελλάδα και τη Σόφια.