Τιμήθηκε η 72η επέτειος της μάχης των οχυρών σε Ιστίμπεη και Ρούπελ, με ζητούμενο την αξιοποίησή και ανάδειξή τους

Τιμήθηκε η 72η επέτειος της μάχης των οχυρών σε Ιστίμπεη και Ρούπελ, με ζητούμενο την αξιοποίησή και ανάδειξή τους

ΙΣΤΙΜΠΕΗ ΟΧΥΡΑΤην Κυριακή 7/4/2013 τιμήθηκε η 72η επέτειος της Μάχης των Οχυρών σε Ιστίμπεη και Ρούπελ. Στο Ιστίμπεη παρέστη ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρης Ελευσινιώτης  ως εκπρόσωπος της Κυβερνήσεως, ενώ την Βουλή εκπροσωπήθηκε από την Αντιπρόεδρο της Βουλής και Βουλευτή Σερρών Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά. Η ανάδειξη και αξιοποίηση των οχυρών είναι το θέμα που θα πρέπει να απασχολεί τις αρχές του τόπου, όταν σε άλλα μέρη του κόσμου όπου υπάρχουν τέτοια ιστορικά μνημεία, αυτά έχουν αναδειχθεί κι έχουν φροντίσει την τιμή και τις πράξεις των ηρώων τους να την κάνουν γνωστή σε όλο τον κόσμο. Στην περιφέρειά μας το θέμα των μελετών ανάδειξης των ιστορικών μνημείων, έχει «βαλτώσει» και μόνο χάρη στις προσπάθειες τοπικών συλλόγων είναι δυνατή ακόμη και η πρόσβαση στο Οχυρό.

Ο κ. Υφυπουργός με το πέρας των εκδηλώσεων απηύθυνε τον παρακάτω χαιρετισμό:

 «Αισθάνομαι ιδιαίτερη  τιμή και συγκίνηση που πατώ στα  ιερά χώματα που πατούσε πριν 72 χρόνια ο Ταγματάρχης Πικουλάκης και 360 Έλληνες, όταν αντιμετώπιζαν με ανυπέρβλητη γενναιότητα και ελάχιστα μέσα, τη γερμανική πολεμική μηχανή. Εκφράζοντας την Ελληνική Κυβέρνηση, τιμούμε τους ήρωες, ανώνυμους και επώνυμους υπερασπιστές όχι μόνο του Οχυρού Ιστίμπεη αλλά και ολόκληρης της «γραμμής Μεταξά». Τους άξιους προγόνους μας, που με πίστη και αυταπάρνηση αντιμετώπισαν σχεδόν επί τριήμερο στούκας, καταδρομείς, βαριά πυροβόλα, ασφυξιογόνα αέρια, καπνογόνα και εκρηκτικά ξεπερνώντας κάθε όριο όχι μόνο ανθρώπινης αντοχής, αλλά και φαντασίας.

Θα μπορούσαμε να μην αποτίνουμε φόρο τιμής σε αυτούς που παραδέχθηκε  και τίμησε ακόμα και ο σκληρότατος  αντίπαλός τους, ο ναζιστικός στρατός; Η νεολαία μας πρέπει να γαλουχείται  με τις ιστορίες του ταγματάρχη Χατζηγεωργίου  στου Παλιουριώνες, του Πικουλάκη  στο Ιστίμπεη, ή του μέγιστου των ηρώων της μάχης των Οχυρών, του λοχία Ίτσιου, που απομονωμένος στο Πολυβολείο 8 προκάλεσε με μόλις δυο στρατιώτες τόσες απώλειες στον εχθρό, όσες είχε σε όλη την επίθεση στη Γιουγκοσλαβία.

Πρέπει τα ονόματα  Ιστίμπεη, Ρούπελ, Περιθώρι, Λίσσε, Εχινός ή Νυμφαία, για να αναφέρουμε κάποια μόνο από τα 21 οχυρά μας, να τα μαθαίνουμε και να τα προφέρουμε με την ίδια περηφάνια που μιλούμε για  τη Σαλαμίνα, το Μαραθώνα, τα Δερβενάκια, το Μεσολόγγι, το Μπιζάνι ή το Ρίμινι.

Δεν αρκεί όμως η μνήμη. Πρέπει να αποδείξουμε ότι είμαστε  αντάξιοι των ηρώων μας, αντάξιοι των προγόνων μας, αντάξιοι της πατρίδας. Μπορεί να μην έχουμε πόλεμο, αλλά περνάμε  μια μεγάλη κρίση. Μια κρίση μοναδική σε μέγεθος, διάρκεια και επιπτώσεις. Όμως είμαστε Έλληνες και θα βγούμε για μια ακόμα φορά δυνατότεροι.

Χρειαζόμαστε για μια  ακόμα φορά, όπως και τότε, όπως στη  μάχη των Οχυρών, πίστη, ψυχή, ομόνοια, αλληλεγγύη, αυταπάρνηση και αγάπη  για την πατρίδα. Πιστεύω ακράδαντα  ότι μπορούμε να φανούμε αντάξιοι της ιστορίας μας, ώστε τα παιδιά μας να είναι περήφανα για μας, όπως εμείς για τους πατεράδες και τους παππούδες μας. Ώστε τα παιδιά μας να γνωρίσουν μια καλύτερη Ελλάδα.

Για μια ακόμα φορά σας καλώ να αναλογιστούμε τη θυσία  των μαχητών της μάχης των Οχυρών και να τους φέρουμε στο νου μας με σεβασμό και ευλάβεια. Σας καλώ να τιμάτε τη μνήμη τους όχι μόνο σήμερα, όχι μόνο επετειακά, αλλά καθημερινά με τη συμπεριφορά και την ευψυχία σας».

Δηλώσεις Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά

Με αφορμή την παρουσία της ως εκπροσώπου της Βουλής Η Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, ΣΤ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής στον εορτασμό της 72ηςεπετείου από την μάχη του οχυρού Ιστήμπεη, δηλώνει αρωγός στην Σε δήλωσή της η Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, ΣΤ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων αναφέρει: « Η ιστορία έχει καταγράψει ως ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου τη μάχη των Οχυρών, ως ιστορικό μνημείο αντρειοσύνης, αυταπάρνησης, συνέπειας και πατριωτισμού των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στον αγώνα τους εναντίον του φασισμού και του ναζισμού και αποτελεί και σήμερα φάρο  σταθερής πορείας και κατεύθυνσης, για ολόκληρο τον Ελληνικό λαό. Έχει σημασία να ειπωθεί, ότι τα Οχυρά αντιστάθηκαν όσο δεν μπόρεσε κανένα άλλο οχυρό στις ναζιστικές ορδές.

Η μάχη των Οχυρών,  στην ομώνυμη οχυρωματική γραμμή (Ρούπελ, Ιστίμπεη, Κελκαγιά, Κάλη κ.τ.λ.) που εποπτεύει την στρατηγικής σημασίας κοιλάδα του Στρυμόνα αποτελεί σημείο αναφοράς του μεγαλείου του Ελληνικού λαού.

Πρόσφατα, η συντονιστική επιτροπή «Φίλοι Οχυρού Ιστίμπεη» απευθύνθηκε σε όλους τους πολιτικούς φορείς, υπενθυμίζοντάς τους, ότι  και στο Οχυρό Ιστίμπεη, 13 Αξιωματικοί και 350 οπλίτες αντιμετώπισαν με περισσή ανδρεία επίλεκτες Μονάδες του Γερμανικού Στρατού και τη Γερμανική Αεροπορία, ενώ το Οχυρό παραδόθηκε μετά από 36 ώρες αγώνα. Από τους 30 Έλληνες που «έπεσαν» οι 17 κατάγονταν  από το Ν. Πετρίτσι. Οι κάτοικοι του Ν. Πετριτσίου αποφάσισαν να προσφέρουν εθελοντικά εργασία για την αποπεράτωση του δρόμου που οδηγεί στο Οχυρό του οποίου η κάκιστη κατάσταση αποτρέπει τον κόσμο να συμμετάσχει και να τιμήσει με τις ανάλογες τιμές την επέτειο της Μάχης.   Ο Σύλλογος Σταρτσοβιτών & Φίλων  «Ο ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ» απευθύνθηκε και στη Βουλή των Ελλήνων για να στηρίξει αυτές τις προσπάθειες, η οποία και έπραξε ανάλογα.

 

Εορτασμοί για την 72η επέτειο από τη Μάχη των Οχυρών Ρούπελ

Καράμπελας-Ρούπελ-201331bfd1afΟ Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Παναγιώτης Καράμπελας, συνοδευόμενος από το Διοικητή 1ηςΣΤΡΑΤΙΑΣ Αντιστράτηγο Χρήστο Μανωλά, εκπροσώπησε την Κυβέρνηση στις εκδηλώσεις εορτασμού που πραγματοποιήθηκαν στο Οχυρό «ΡΟΥΠΕΛ», με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 72 ετών από τη Μάχη των Οχυρών.

Μετά το πέρας των εκδηλώσεων, ο κ. Υφυπουργός συμμετείχε σε ειδική τελετή όπου μαζί με το Διοικητή 1ηςΣΤΡΑΤΙΑΣ και τον κ. Αθανάσιο Παπακωνσταντίνου, πραγματοποίησαν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Αντιστράτηγου Κωνσταντίνου Παπακωνσταντίνου, ο οποίος την 4η Μαρτίου 1941, ανέλαβε ως Διοικητής τηςXIV Μεραρχίας Πεζικού, Ρουπελ-Προτομή-Παπακωνσταντίνου_2013την αποστολή της υπεράσπισης των Οχυρών του τομέα Σερρών – Σιδηροκάστρου.

Η προτομή του Αντιστράτηγου Κωνσταντίνου Παπακωνσταντίνου είναι δωρεά του γιού του Αθανασίου, ο οποίος την προσέφερε μαζί με άλλα ιστορικά οικογενειακά κειμήλια, προκειμένου να εκτίθενται μόνιμα στο Πολεμικό Μουσείο του Οχυρού ΡΟΥΠΕΛ.

 [pullquote]

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΜΕΝΕΛΑΟΥ ΒΛΑΧΒΕΗ

Εθνικά ή ιστορικά γεγονότα είναι αυτά που επίδρασαν στην αίσια έκβαση εθνικών αγώνων, που διακρίνονται από ασυνήθη πατριωτική έξαρση και αυτοθυσία και αποτελούν ιστορικό σταθμό στην εξέλιξη και το βίο του Έθνους μας. Για ένα τέτοιο ιστορικό γεγονός σήμερα αποδίδουμε φόρο τιμής στους πεσόντες των οχυρών του Ρούπελ για τα ιδανικά του έθνους μας. Μια μικρή κι ασήμαντη χώρα , με το ένα πόδι στο αλβανικά μέτωπο, αναγκάστηκε ν’ αντιμετωπίσει παράλληλα και τη φοβερή στρατιωτική μηχανή των Γερμανών, που μέχρι τότε είχε κατατροπώσει (σε λίγες μόνο μέρες) μεγέθη όπως η Γαλλία, το Βέλγιο, η Πολωνία, διήνυσε χιλιάδες χιλιόμετρα στα σπλάχνα της Ρωσίας και κρατούσε σε απόσταση ασφαλείας την Αγγλία! Τότε εμφανιστήκαμε εμείς στη σκακιέρα. Χίλιοι περίπου πολεμιστές, στο Ρούπελ, ως άλλοι τριακόσιοι του Λεωνίδα, που όχι μόνο δεν το έβαλαν στα πόδια αλλά, αντίθετα, έπληξαν σοβαρά το γόητρο της τελειότερης πολεμικής μηχανής του κόσμου, αποδεκατίζοντας το 125ο Επίλεκτο Σύνταγμα, το οποίο αποσύρθηκε για ανασυγκρότηση!
Δόξα και τιμή στους αγωνιστές των Οχυρών του Ρούπελ

[/pullquote]

 

Στις εκδηλώσεις το κίνημα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων εκπροσωπήθηκε από τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Νομού Σερρών Καραμανλίδη Φίλιππο και Μιχαλόπουλο Απόστολο οι οποίοι κατέθεσαν στεφάνι. «… σαν ελάχιστο δείγμα ευγνωμοσύνης απέναντι στους ήρωες που θυσιαστήκαν για την πατρίδα και τα ιδανικά της Ελληνικής φυλής», όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους.

«Είναι καλό να αναλογιστούν σήμερα οι νεοέλληνες πως τότε λίγοι πραγματικοί πατριώτες   κατάφεραν και σταμάτησαν τις ναζιστικές ορδές. Αυτό είναι ξεκάθαρο μήνυμα πως αν ξυπνήσουμε την κοιμισμένη συνείδηση μπορούμε να διώξουμε την τρόικα και τους ντόπιους υπαλλήλους της μακριά από την χώρα μας». Καταλήγει η ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Σερρών των «Ανεξάρτητων Ελλήνων»

(φωτογραφίες όπου αναφέρονται από το https://mygonimo.blogspot.gr/)