Τιμήθηκε στις Σέρρες η Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

Τιμήθηκε στις Σέρρες η Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

Με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων απ’ τις πολιτικές και στρατιωτικές αρχές, στον αδριάντα του Εθνομάρτυρα Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσοστόμου, στην Πλατεία Ελευθερίας των Σερρών, τιμήθηκε την Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου 2019, η Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας απ’ το Τουρκικό κράτος.

Πρόκειται για μια Ημέρα που,  απ’ το 1998, έχει καθιερωθεί με Νόμο του Ελληνικού Κράτους να τιμάται κάθε χρόνο.

Για τη Δημοτική Αρχή Σερρών, στεφάνια κατέθεσαν τόσο ο Δήμαρχος Σερρών, Αλέξανδρος Χρυσάφης, όσο και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών, Βασίλης Κατιρτζόγλου, ως επικεφαλής του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Νομού Σερρών.

Νωρίτερα, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Σερρών, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης Θεολόγος τέλεσε μνημόσυνο στη μνήμη των πεσόντων, ενώ ακολούθησε και επίσημη Δοξολογία.

«O Aφανισμός του Ελληνισμού της καθ΄ημάς Ανατολής 1914-1922»

Σε ομιλία του με τίτλο «O Aφανισμός του Ελληνισμού της καθ΄ημάς Ανατολής 1914-1922», ο πρώην Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων (Π.Ο.Θ.Σ.), κ. Ελευθέριος Χατζόπουλος, αναφέρθηκε στο χρονικό των θλιβερών γεγονότων.

Για το δράμα της εκδίωξης των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, μίλησε αργότερα και ο Μητροπολίτης Θεολόγος, συγκρίνοντας τις συνέπειες της Μικρασιατικής καταστροφής του 1922 με εκείνες της Άλωσης της Πόλης το 1453.

Από τη μεριά του, στο μήνυμα για τη σημερινή ημέρα, ο Δήμαρχος Σερρών τόνισε (μεταξύ άλλων) τα εξής:

«Πρέπει, λοιπόν, να δείχνουμε σεβασμό και να κρατάμε ανεξίτηλα στη μνήμη μας γεγονότα με τόσο μεγάλη ιστορική σημασία, που δεν παραγράφονται και δεν ξεχνιούνται, ώστε να τα μεταδίδουμε από γενιά σε γενιά. Διότι, αν ο ελληνικός λαός λησμονήσει την ιστορία του, δεν θα έχει μέλλον.».