Ανεξάρτητος-νέα του ν. Σερρών

«Τιμολογια ΔΕΥΑΣ: όταν το ψέμα ανάγεται σε επιστήμη»

 Σε συνέντευξη τύπου που έδωσε την Πέμπτη 14/2 η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝ «ΕΠΟΧΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΜΗΛΙΔΗΣ», με θέμα την τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑ Σερρών, ο επικεφαλής της παράταξης Θ.Μηλίδης καταφέρθηκε κατά του Δημάρχου Σερρών κ.Αγγελίδη για την στάση του στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ θεωρεί και λανθασμένη την πολιτική του για το θέμα που έφτασε “οι Σερραίοι  να πληρώνουν λογαριασμούς ΔΕΥΑΣ μεγαλύτερους από εκείνους της ΔΕΗ”. Όπως είπε χαρακτηριστικά:

Για άλλη μία φορά κατά το τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα των τιμολογίων της ΔΕΥΑΣ αποτέλεσε σημείο σύγκρουσης μεταξύ των δημοτικών παρατάξεων. Η αδιανόητη εμμονή του κ. Αγγελίδη στην ίδια λανθασμένη πολιτική του, έχει αναγάγει την ΔΕΥΑΣ στην εν πολλαίς αμαρτίες περιπεσούσα επιχείρηση του Δήμου Σερρών. Με κομπορρημοσύνη που ξεπερνάει τα όρια της φαιδρότητας θέλησε να μας πείσει ο κ. Δήμαρχος ότι ασκεί κοινωνική πολιτική με την μείωση των τιμολογίων της ΔΕΥΑΣ κατά 10%. Ελπίζει ακόμη ο κ. Δήμαρχος στην κοντή μνήμη των Σερραίων, οι οποίοι όμως δεν ξεχνούν ότι είναι ο ίδιος που πριν από δύο χρόνια όταν ξεσπούσε η πρωτοφανής οικονομική κρίση είχε επιβάλλει αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΥΑΣ, παρά τις δικές μας εντονότατες τότε αντιδράσεις. Οι αυξήσεις εκείνες άγγιζαν τότε το 5%. Έρχεται λοιπόν σήμερα χωρίς ντροπή, η δημοτική αρχή και πανηγυρίζει για την μείωση των τιμολογίων κατά 10%, μείωση που όπως αντιλαμβάνονται όλοι είναι στην πραγματικότητα 5% αφού έρχεται μετά από την προ διετίας αντίστοιχη αύξηση που είχε επιβάλλει ο κ. Αγγελίδης. Οι Σερραίοι έφθασαν στο σημείο να πληρώνουν λογαριασμούς ΔΕΥΑΣ μεγαλύτερους από εκείνους της ΔΕΗ και ο ανάλγητος κ. Αγγελίδης, αντί να παραδεχτεί το λάθος του και να προσχωρήσει στην πρότασή μας για γενναία μείωση των τιμολογίων, εμμένει με απίστευτο πείσμα στην ίδια ανάλγητη πολιτική και χωρίς αιδώ παρουσιάζει ως επίτευγμά του την μείωση του 10% (ουσιαστικά 5%), αγνοώντας κάθε έκκλησή μας για επίδειξη κοινωνικής ευαισθησίας.

Η παράταξή μας αφουγκραζόμενη τις ανάγκες της εποχής μας, με ευθύνη και τεκμηρίωση, ασκώντας εποικοδομητική αντιπολίτευση, μίλησε από την πρώτη στιγμή για γενναία μείωση των τιμολογίων της ΔΕΥΑΣ ώστε να ανακουφιστούν οι πληττόμενοι βαρύτατα από την οικονομική κρίση συνδημότες μας. Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι ο φορέας εξουσίας που βρίσκεται πλησιέστερα στον πολίτη και οφείλει να αφουγκράζεται τις ανάγκες του και να απαλύνει όσο είναι δυνατόν, αυτήν ιδιαίτερα την εποχή της κρίσης, τα οικονομικά βάρη που πνίγουν τα σερραϊκά νοικοκυριά. Αυτό οφείλει να πράττει μία συνετή δημοτική αρχή και όχι να χρηματοδοτεί το φαραωνικό έργο της ανακαίνισης από την ΔΕΥΑΣ του παλαιού ορφανοτροφείου της οδού Βενιζέλου. Το έργο αυτό αποτελεί, στις μέρες μας, το τρανότερο παράδειγμα διασπάθισης δημόσιου χρήματος για την οποία κάποια στιγμή οι υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν από τον Σερραϊκό λαό.

Με γνώμονα λοιπόν την πραγματική ανάγκη των συνδημοτών μας για άμβλυνση των οικονομικών τους βαρών, η άποψή μας για τα τιμολόγια της ΔΕΥΑΣ είναι:

  1. Η ΔΕΥΑΣ εισπράττει με κάθε λογαριασμό που εκδίδει πάγιο τέλος ύψους 13,25 € επί του οποίου επιβάλλεται και ΦΠΑ 23%. Η επιβολή του παγίου αυτού τέλους πρέπει να καταργηθεί άμεσα. Συγκεκριμένα το Υπουργείο Εσωτερικών με την 16898/19-8-2010 εγκύκλιό του που απευθύνεται στις Περιφέρειες του Κράτους και την ΕΔΕΥΑ, την τότε ΚΕΔΚΕ και στο σώμα επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης και εκδόθηκε κατόπιν της 11366.08.05/22-3-2010 επιστολής του Συνηγόρου του Πολίτη, ορίζει μεταξύ άλλων ότι «Η Επιβολή πάγιου τέλους κατανάλωσης ύδατος … δεν βρίσκει έρεισμα στις σχετικές περίύδρευσης διατάξεις και στην αρχή της ανταποδοτικότητας…». Συνεπώς η επιβολή του παγίου τέλους 13,25 € + ΦΠΑ από την ΔΕΥΑΣ πρέπει να παύσει άμεσα. Βέβαια με τον Ν. 4071/2012 παρέχεται πλέον η δυνατότητα στις ΔΕΥΑ και στους Δήμους να επιβάλλουν το ανωτέρω πάγιο τέλος, πρόκειται όμως για δυνατότητα, δεν είναι υποχρεωτική η επιβολή του και πάντως απαιτείται απόφαση Δ.Σ. της ΔΕΥΑΣ και του Δημ. Συμβουλίου. Γεννώνται λοιπόν εύλογα ερωτήματα: δεν τα γνωρίζει όλα αυτά η ΔΕΥΑΣ και ο κ. Δήμαρχος, γιατί επί μακρά σειρά ετών εξακολουθεί η  ΔΕΥΑΣ να περιφρονεί τους νόμους σε βάρος των Σερραίων δημοτών; Γιατί ενώ είναι δυνητική η επιβολή του πάγιου τέλους και όχι υποχρεωτική δεν προβαίνει η ΔΕΥΑΣ στην κατάργησή του και γιατί δεν θέτει στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα;

2. Με κάθε λογαριασμό της εισπράττει η ΔΕΥΑΣ το ποσό των 2,21 € + ΦΠΑ  23 % ως εγγύηση χρήσης υδρομέτρου. Χαρατσώνει δηλαδή κάθε Σερραίο με το ποσό αυτό άνευ προφανούς λόγου, διότι αν για κάποιον λόγο απαιτηθεί να γίνει αντικατάσταση υδρομέτρου σε κάποια σύνδεση θα έπρεπε να χρεωθεί ο συγκεκριμένος καταναλωτής εφ’ άπαξ το κόστος αυτό. Είναι αδιανόητο να πληρώνουμε όλοι μας το ανωτέρω χαράτσι που ο μόνος προφανής λόγος ύπαρξής του είναι να φουσκώνει τα κέρδη της επιχείρησης.

3. Είναι αδιανόητο στις ημέρες μας να έχει θεσμοθετημένο η ΔΕΥΑΣ το λεγόμενο τέλος επανασύνδεσης. Πότε γίνεται επανασύνδεση; Όταν κάποιος αδυνατεί να πληρώσει τους λογαριασμούς του. Αυτόν λοιπόν που αδυνατεί να πληρώσει εμείς τον επιβαρύνουμε ακόμη περισσότερο και του δυσκολεύουμε την πρόσβαση στο αγαθό πρώτης ανάγκης το νερό. Το τέλος αυτό πρέπει να καταργηθεί άμεσα.

          4.Η επιβολή του ειδικού τέλους 80 % + ΦΠΑ 23 % προβλέπεται από τον συστατικό Νόμο των ΔΕΥΑ (Ν. 1069/1980). Η διάρκεια επιβολή του χαρατσιού αυτού ήταν αρχικά δεκαετής από την σύσταση της κάθε ΔΕΥΑ και ακολούθως παρατάθηκε για άλλα δέκα έτη «από την κατά περίπτωση» λήξη της πρώτης δεκαετίας (αρθ. 43 παρ. 3 Ν.2065/1992) και για ακόμη δέκα έτη με τον Ν. 3013/2002. Έτσι σύμφωνα με τις διατάξεις αυτές είναι υποχρεωτική η επιβολή του«χαρατσιού» αυτού για τριάντα έτη από την σύσταση της ΔΕΥΑΣ ήτοι έως το έτος 2022. Με την παρούσα ευκαιρία οφείλουμε να καυτηριάσουμε τις φωνές εκείνες που με περίσσεια λαϊκισμού μιλούν για την κατάργηση αυτού του ειδικού τέλους και γράφουν έτσι στα παλαιότερα των υποδημάτων τους, τις διατάξεις των Νόμων. Η υπεύθυνη πολιτική προσέγγιση του θέματος είναι αυτή που έγινε από την δική μας Παράταξη και διατυπώθηκε έγκαιρα στο Δημοτικό Συμβούλιο: Είναι γνωστό ότι ο Νόμος αλλάζει με Νόμο, έτσι απαιτούμε ο Δήμαρχος να αναλάβει πρωτοβουλία απευθυνόμενος στα Συλλογικά όργανα τηςτοπικής αυτοδιοίκηση (Π.Ε.Δ. και Κ.Ε.Δ.Ε.) με σκοπό την κατάργηση ή έστω την δραστική μείωση του ειδικού τέλους 80 % που στην εποχή μας είναι παράλογο καθώς διπλασιάζει ουσιαστικά την τιμή του νερού. Εξάλλου όταν θεσπίστηκε το τέλος αυτό η συμμετοχή των ΔΕΥΑ στα συγχρηματοδοτούμενα έργα ανέρχονταν σε 16,25 % ενώ σήμερα έφθασε να είναι μόνο 3,25 %. Ενώ λοιπόν το ποσοστό συγχρηματοδότησης έπεσε δραματικά το ειδικό τέλος που θεσπίστηκε για την υποστήριξή της παρέμεινε το ίδιο.

5.Η ΔΕΥΑΣ το έτος 2009 είχε μισθολογικές δαπάνες ύψους 4.900.000 €, για το έτος 2012 οι αντίστοιχες δαπάνες ανέρχονται στο ποσό των 3.200.000 € ήτοι όφελος της τάξεως του 1.700.000 €, χρήματα που έπρεπε να επιστρέψουν στους Σερραίους με την μορφή μείωσης των τιμολογίων. Εντός του έτους 2013 προβλέπεται περαιτέρω μείωση του μισθολογικού κόστους της επιχείρησης, τόσο εξαιτίας των αποχωρήσεων εργαζομένων λόγω συνταξιοδότησης (περίπου 15 εργαζόμενοι αναμένεται να αποχωρήσουν), όσο και λόγω του γεγονότος ότι από τον Μάρτιο θα πρέπει να ενταχθούν οι εργαζόμενοι στην ΔΕΥΑΣ στο ενιαίο μισθολόγιο, γεγονός που θα επιφέρει ακόμη μεγαλύτερη περικοπή των αποδοχών τους. Το ερώτημα λοιπόν που παραμένει είναι γιατί όλο αυτό το όφελος από την μείωση του μισθολογικού κόστους δεν αποδίδεται στους Σερραίους με μείωση των τιμολογίων.

           6.Η έννοια της χρηστής διοίκησης είναι άγνωστη στη ΔΕΥΑΣ. Είναι γνωστό ότι με ευθύνη της δημοτική αρχής η ΔΕΥΑΣ προχωρά στην ανακαίνιση του κτηρίου του παλαιού ορφανοτροφείου της οδού Βενιζέλου. Ενός κτηρίου που δεν ανήκει στην ΔΕΥΑΣ με χώρους σχεδόν 3.500 τ.μ. την στιγμή που σήμερα στεγάζεται σε χώρους  700 τ.μ. επιπλέον το σκανδαλώδες είναι ότι στους χλιδάτους αυτούς χώρους θα στεγαστούν οι 30 μόνο από τους 94 εργαζόμενους της επιχείρησης, ενώ το αμαξοστάσιο θα εξακολουθήσει να βρίσκεται αλλού, με ότι αυτό συνεπάγεται για την δυσκολία διοίκησης και συντονισμού των εργαζομένων. Δαπανώνται λοιπόν σε μία τέτοια εποχή σκανδαλωδώς μεγάλα ποσά για ένα Κτήριο που δεν ανήκει στην ΔΕΥΑΣ και από το οποίο αργά ή γρήγορα θα χρειαστεί να φύγει την στιγμή που έχει δικό της οικόπεδο (έναντι του Ηρώων) όπου θα μπορούσε να κατασκευάσει τις δικές μόνιμες και άρτιες εγκαταστάσεις. Ο δήμαρχος με προσωπική του ευθύνη, αντί να μειώσει τα τιμολόγια της ΔΕΥΑΣ, δαπανά τα χρήματά της σε φαραωνικά έργα. Αν μάλιστα υλοποιήσει αυτό που έχει δηλώσει στο δημοτικό συμβούλιο ότι θα φιλοξενήσει εκεί η ΔΕΥΑΣ άλλες υπηρεσίες του Δήμου, εγείρεται μείζον  θέμα διότι με τα χρήματα της ΔΕΥΑΣ θα έχει επωφεληθεί ο Δήμος, «Με ξένα κόλλυβα μνημόσυνο» λοιπόν.

Πληροφορούμαστε ότι η ΔΕΥΑΣ εξακολουθεί να κάνει προμήθειες υλικών, χωρίς διαγωνισμούς γεγονός που εκτοξεύει το κόστος των προμηθειών αυτών. Στην εποχή μας είναι τουλάχιστον σκανδαλώδες να γίνονται προμήθειες χωρίς μειοδοτικούς διαγωνισμούς, γεγονός που αφήνει υπόνοιες για αναθέσεις προμηθειών σε ημετέρους.

Με όλα όσα αναφέρθηκαν αποτυπώνεται ανάγλυφα η λανθασμένη πολιτική που ακολουθείται από την δημοτική αρχή σε σχέση με την ΔΕΥΑΣ εν γένει και με τα τιμολόγιά της ειδικότερα. Εμείς επιμένουμε ότι εκείνο που έχουν ανάγκη οι πολίτες είναι ελάφρυνση των οικονομικών βαρών που έχουν επωμιστεί. Μείωση τιμολογίων τώρα κατά ποσοστό 30 % στο οποίο θα ενσωματωθούν οι καταργήσεις χαρατσιών που ανωτέρω προτείνουμε. Έτσι ένας που πληρώνει για κατανάλωση νερού 100 € με την μείωση που προτείνουμε θα πληρώνει κάτω από 70 € (αν συνυπολογιστεί και ο ΦΠΑ). Η μείωση αυτή είναι εφικτή αν η δημοτική αρχή εγκαταλείψει την πεισματική της αναλγησία και αφουγκραστεί επιτέλους τις ανάγκες των Δημοτών και τις προτάσεις μας.