Την Δευτέρα τα καλά νέα για την Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών;

Συνεταιριστική Τράπεζα ΣερρώνΚαλά τα νέα για την Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο, αναμένεται να πάρει το ΟΚ από την Τράπεζα της Ελλάδας καθώς αυτή κρίνει την προσπάθεια επιτυχή.

Εδώ και σχεδόν δύο μήνες οι έξι συνεταιριστικές τράπεζες (Δυτικής Μακεδονίας, Ευβοίας, Δωδεκανήσου, Ηπείρου, Πελοποννήσου και Σερρών) των οποίων τα εποπτικά κεφάλαια υπολείπονται του 9%, ξεκίνησαν ένα “σαφάρι” αναζήτησης κεφαλαίων, καλώντας υφιστάμενους και νέους κατόχους συνεταιριστικών μεριδίων να στηρίξουν ένα θεσμό με ιδιαίτερη σημασία για τις τοπικές κοινωνίες και επιχειρήσεις.

Και οι έξι Συνεταιριστικές Τράπεζες που πραγματοποίησαν την προσπάθεια ανακεφαλαιοποίησης έλαβαν αρχικά μία άτυπη παράταση λίγων ημερών καθώς η περίοδος της αύξησης έληγε στις 22/11, όσο χρειαζόταν δηλαδή για να διευθετηθούν ορισμένα διαδικαστικά θέματα.

Αυτά τα θέματα φαίνεται ότι διευθετήθηκαν και τώρα ήρθε η ώρα της κρίσης, καθώς αναμένεται την Δευτέρα η επίσημη ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδας όπου θα πιστοποιεί ότι οι τέσσερις από τις έξι συνεταιριστικές Τράπεζες (μεταξύ αυτών και των Σερρών) έχουν πετυχημένη ανακεφαλαιοποίηση.

Οι συνεταιριστικές θα πρέπει να «εξοπλιστούν» με 82 εκατ. ευρώ, αφού τα 19 εκατ. ευρώ θα αποτελέσουν το «μαξιλάρι ρευστότητας», προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μελλοντικής εκκαθάρισης, όπως ακριβώς προέκυψε το Μάρτιο του περασμένου έτους, με τις τράπεζες Αχαΐας, Λέσβου-Λήμνου και Λαμίας, τις άδειες των οποίων ανέστειλε η ΤτΕ. Παρότι οι τράπεζες τέθηκαν σε εκκαθάριση, οι καταθέτες διασφαλίστηκαν πλήρως, καθώς τα υπόλοιπα των καταθέσεων -ύψους κοντά στα 340 εκατ. ευρώ- μεταφέρθηκαν στην Εθνική Τράπεζα.