Την καλλιέργεια επίσπορης σόγιας προωθούν στην περιοχή της Βισαλτίας

soyaΣτην καλλιέργεια επίσπορης σόγιας στρέφονται παραγωγοί από τις Σέρρες, με οδηγό τις καλές τιμές του προϊόντος αλλά και την απόφαση της Ε.Ε. για επιβολή πλαφόν ύψους 5,5% στη χρήση των βιοκαυσίμων που παράγονται από καλλιέργειες όπως ηλίανθος και ελαιοκράμβη. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, φέτος στην ευρύτερη περιοχή της Βισαλτίας έχουν καλλιεργήσει περίπου 2.000 στρέμματα επίσπορης σόγιας (μετά από κριθάρια) και στόχος τους είναι τα επόμενα χρόνια να φθάσουν τα 12.000 στρέμματα (ποτιστικά χωράφια).

Για το θέμα μίλησε στην ΑγροΤύπο, ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Βισαλτίας, κ. Παύλος Αραμπατζής τονίζοντας: «Μετά τον τραγέλαφο που έγινε με τα βιοκαύσιμα και το πλαφόν του 5,5% μέχρι το 2020 ευελπιστούμε ότι τα στρέμματα που σπέρνονται με επίσπορη σόγια κάθε χρόνο θα αυξάνονται με προοπτική τα 10.000 με 12.000 στρέμματα. Αν οι τιμές φυσικά είναι αυτές που ισχύουν φέτος, δηλαδή 43 με 45 λεπτά το κιλό».

Παύλος ΑραμπατζήςΚαι προσθέτει: «λογικά ο παραγωγός θα φύγει από την επιλογή του ηλιόσπορου σε ένα ποσοστό 10% των ποτιστικών χωραφιών που αλλάζουν κάθε χρόνο καλλιέργεια και η προσπάθειά μας είναι να τον πείσουμε να καλλιεργήσει σόγια η οποία είναι και ελληνική και GMO free (χωρίς μεταλλαγμένους οργανισμούς)
Φέτος με την καλλιέργεια των 2.000 στρεμμάτων θα δούμε πως θα πάμε ώστε να εφαρμόσουμε την λογική της διπλής καλλιέργειας. 
Η επίσπορη σόγια συγκομίζεται μετά τις 20 Σεπτεμβρίου ενώ με την κανονική έχουν διαφορά ένα 10ήμερο».

Και καταλήγει: «Στην περιοχή μας φέτος καλλιεργούνται περίπου 300 στρέμματα κανονικής σποράς και περίπου 1.500 στρέμματα επίσπρορης μετά από κριθάρι. Είναι ένα θέμα το οποίο το κυνηγάμε, υπάρχει ζήτηση από τις εταιρείες και προσπαθούμε να την βάλουμε στο παιχνίδι».

(πηγη: www.agrotypos.gr)