ΥΠΟΙΚ: Την Τετάρτη (1/7) (ΤΕΛΙΚΑ) ανοίγουν οι τράπεζες για τους συνταξιούχους

ΥΠΟΙΚ: Την Τετάρτη (1/7) (ΤΕΛΙΚΑ) ανοίγουν οι τράπεζες για τους συνταξιούχους

συνταξιούχοι-συνταξη

Εως 120 ευρώ μετρητά μία φορά μόνο κατά τη διάρκεια της εβδομάδας θα μπορούν να κάνουν ανάληψη οι συνταξιούχοι, που δεν έχουν κάρτα, από τα περίπου 1000 καταστήματα που θα παραμείνουν ανοικτά για 3 ημέρες, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει: 
«Στη χθεσινή σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών υπό τον Υπουργό Οικονομικών στην οποία συμμετείχαν οι εκπρόσωποι των πέντε μεγαλύτερων πιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας, σε διαρκή συνεννόηση με την Τράπεζα της Ελλάδος, αποφασίστηκαν τα εξής:
Από την Τετάρτη 1η Ιουλίου, και για τρεις συναπτές μέρες, θα ανοίξουν περί τα χίλια τραπεζικά καταστήματα σε όλη την χώρα για να εξυπηρετήσουν τους συνταξιούχους που δεν διαθέτουν κάρτες ανάληψης ή χρεωστικές κάρτες και οι οποίοι θα δύνανται να αποσύρουν έως 120 ευρώ μετρητά μία φορά μόνον κατά την διάρκεια της εβδομάδας τούτης.
Παράλληλα, οι τράπεζες δεσμεύονται να εκδώσουν άμεσα χρεωστικές κάρτες ώστε οι συνταξιούχοι να μπορούν να συναλλάσσονται κανονικά σε σημεία πώλησης που δέχονται χρεωστικές κάρτες καθώς και να κάνουν τις προβλεπόμενες αναλήψεις των 60 ευρώ ημερησίως.
Ο κατάλογος των τραπεζικών καταστημάτων που θα ανοίξουν την Τετάρτη θα δημοσιοποιηθεί αργότερα σήμερα.
Παράλληλα, το Υπουργείο Οικονομικών θυμίζει σε όλους τους καταθέτες ότι οι καταθέσεις τους σε ευρώ είναι ασφαλείς πριν και μετά το δημοψήφισμα το οποίο δίνει στους πολίτες την ευκαιρία να αποφανθούν για το εάν συμφωνούν ή όχι με την πρόταση του Eurogroup να μπουν, άλλη μια φορά, στο στόχαστρο οι συντάξεις – ένα δημοψήφισμα που το Eurogroup προσπάθησε, ανεπιτυχώς, να τορπιλίσει αρνούμενο να επεκτείνει την δανειακή συμφωνία για σύντομο χρονικό διάστημα».

Λίστα
Από το πρωί παρατηρούνται φαινόμενα όπου σε καταστήματα βενζινάδικα και χονδρέμποροι δεν δέχονται τις πιστωτικές κάρτες των πελατών κάτι το οποίο είναι παράνομο καθώς ο νόμος προβλέπει ότι οι συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες δεν έχουν περιορισμό.
Πηγές της Αντιπροεδρίας αναφέρουν ότι το ζήτημα έχει ήδη απασχολήσει την κυβέρνηση, τις τράπεζες και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Δ. Μάρδας καθώς και οι διοικήσεις των τραπεζών βρίσκονται σε συζήτηση με τους παραγωγικούς φορείς ώστε να δοθεί λίστα σούπερ μάρκετ, προμηθευτών και άλλων που δέχονται τις συναλλαγές με τις πιστωτικές κάρτες.

Πρεσβείες εξωτερικού
Όσον αφορά τους Έλληνες οι οποίοι αυτοί την περίοδο βρίσκονται στο εξωτερικό για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα έχει γίνει συνεννόηση με τις τράπεζες οι οποίες αποφάσισαν να ανοίξουν το όριο των πιστωτικών τους καρτών ώστε να εξυπηρετηθούν ενώ για οτιδήποτε χρειαστούν μπορούν να απευθυνθούν στις κατά τόπους πρεσβείες.

Μισθοδοσίες
Σύμφωνα με ίδιες πηγές οι επιχειρήσεις εφόσον διατηρούν λογαριασμούς στις τράπεζες μπορούν να μεταφέρουν τα χρήματα ενδοτραπεζικά στους λογαριασμούς μισθοδοσίας των εργαζομένων. Στην περίπτωση που έχουν στα χέρια τους επιταγές πρέπει να επικοινωνήσουν με τις τράπεζες όπου υπάρχουν ήδη συσταθεί call center με στόχο να διαχειριστούν τέτοιες καταστάσεις και να ενημερωθούν για τα περεταίρω.
Όσον αφορά τα δίδακτρα για σπουδαστές του εξωτερικού για όσες μέρες υπάρχει η τραπεζική αργία δεν μπορούν να φύγουν λεφτά εκτός Ελλάδος.

Ναι… φρουρά
Όσον αφορά τις καταθέσεις που κάνουν στις τράπεζες, μεγάλα καταστήματα, αλυσίδες σούπερ μάρκετ από τις ημερήσιες εισπράξεις, έχει προβλεφθεί ο επιχειρηματίας σε συνεννόηση με τις τράπεζες να μπορεί να κάνει την κατάθεσή του για όσο καιρό οι τράπεζες είναι κλειστές συνοδεία φρουράς.

Επιτροπή του ΓΛΚ
Η ειδική επιτροπή που θα εγκρίνει συναλλαγές με το εξωτερικό σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ξεκίνησε ήδη τη λειτουργία της και αντιμετώπισε το πρώτο αίτημα έγκρισης πληρωμής προς το εξωτερικό. Η επιτροπή αυτή, για όσο χρονικό διάστημα οι τράπεζες είναι κλειστές, θα δίνει έγκριση μόνο για την αγορά από το εξωτερικό βασικών αγαθών όπως πετρέλαιο, φάρμακα κ.α.
Αφού ανοίξουν οι τράπεζες η Επιτροπή αυτή θα εξετάζει τα αιτήματα από πάσης φύσεως εισαγωγικές εταιρείες.

ΠΗΓΗ: Euro2day.gr