X

Τίτλοι τέλους στην ΕΒΖ και στην τευτλοκαλλιέργεια στην Ελλάδα

Χάσιμο χρόνου ήταν τελικά οι συζητήσεις του υπουργείου Οικονομίας και της Τράπεζας Πειραιώς με το fund Kingsley Capital για την πώληση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το αγγλοαμερικανικό fund δεν υπέβαλε τελικά δεσμευτική προσφοράγια την απόκτηση της ΕΒΖ, με αποτέλεσμα πλέον να τίθεται σε εφαρμογή το σχέδιο Β, που προβλέπει την κατάτμηση της επιχείρησης σε τρεις εταιρείες ειδικού σκοπού (SPVs), μέσω των οποίων τα περιουσιακά στοιχεία της EBZ θα περάσουν στη βασική πιστώτρια Τράπεζα Πειραιώς

Μια εξέλιξη που φέρνει σε δύσκολη θέση και τους τευτλοπαραγωγούς της χώρας, καθώς όχι μόνο δεν γνωρίζουν, ακόμη, πότε θα πληρωθούν τη σοδειά που παρέδωσαν στη βιομηχανία για την καμπάνια του 2018, αλλά αν εφαρμοστεί τελικά η πρόταση της Πειραιώς, θα χάσουν, κατά τα προβλεπόμενα για περίπου 2 σεζόν τη δυνατότητα να σπείρουν τεύτλα, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την καλλιέργεια στη χώρα.

Ο “σωτήρας” δεν φάνηκε…

Για την ώρα όλα δείχνουν πως «λευκός ιππότης» δεν θα υπάρξει τελικά, ωστόσο, το τοπίο αναμένεται θα ξεκαθαρίσει πλήρως το απόγευμα της Παρασκευής 15 Φεβρουαρίου, σε συνάντηση που έχει προγραμματιστεί στο υπουργείο Οικονομίας – Ανάπτυξης, με συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού, Στέργιου Πιτσιόρλα, με υψηλόβαθμα στελέχη της τράπεζας και της Ernst & Young, που έχει το ρόλο συμβούλου πώλησης της ΕΒΖ.

Εφόσον δεν υπάρξει κάποια θεαματική ανατροπή πάνω στο… νήμα της καταληκτικής προθεσμίας, θα ενεργοποιηθεί η μόνη άλλη εναλλακτική που βρίσκεται πλέον στο τραπέζι και αφορά στη λύση που προτείνει η Τράπεζα Πειραιώς.

Ο πρόεδρος του τραπεζικού ιδρύματος, Γιώργος Χατζηνικολάου, πάντως όταν ερωτήθηκε σχετικά, το βράδυ της Τετάρτης 13 Φεβρουαρίου, στο περιθώριο εκδήλωσης για το εξαγωγικό Factoring στη Θεσσαλονίκη, δεν πήρε θέση για το αν θα υπάρξει, τελικώς, επενδυτής περιοριζόμενος να δηλώσει πως «η Πειραιώς έκανε πολλά για την ΕΒΖ, περισσότερα ακόμη και από ό,τι μπορούσε».

Όπως πληροφορείται το Agronews αρχής γενομένης από τη Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου η πιστώτρια τράπεζα θα εκκινήσει τη διαδικασία για την κατάθεση στο Πρωτοδικείο της Θεσσαλονίκης αιτήματος εξυγίανσης της ζαχαροβιομηχανίας μέσω του άρθρου 106β του πτωχευτικού κώδικα.

Πρακτικά αυτό θα σημάνει ότι θα πέσουν οι «τίτλοι τέλους» στην ΕΒΖ ΑΕ, με τη μορφή που τη γνωρίσαμε εδώ και σχεδόν έξι δεκαετίες, καθώς προβλέπεται, μεταξύ άλλων, να σταματήσει η παραγωγική διαδικασία στην Ελλάδα, μέχρι να εκσυγχρονιστεί το εργοστάσιο στο Πλατύ, κάτι που δεν προβλέπεται να έχει γίνει πριν το 2021.

PLAN-B: Η «σαλαμοποίηση» της εταιρείας

Συγκεκριμένα, βάσει όσων έχουν γίνει γνωστά, το σχέδιο εξυγίανσης προβλέπει διαγραφή σημαντικού μέρους των χρεών της ΕΒΖ προς την πιστώτρια τράπεζα, η οποία θα δημιουργήσει τρεις εταιρείες ειδικού σκοπού, στις οποίες θα μεταβιβαστούν τα περιουσιακά στοιχεία της ζαχαροβιομηχανίας, με σκοπό να πουληθούν. Ταυτόχρονα, μέσα στην επόμενη διετία θα γίνει ανασυγκρότηση και εκσυγχρονισμός του εργοστασίου στο Πλατύ, και εφόσον υπάρξει τευτλοπαραγωγή, θα επαναλειτουργήσει το 2022 ή στην καλύτερη περίπτωση το 2021, με τη διοίκηση να ασκείται από το management των σερβικών θυγατρικών, οι οποίες θα είναι και οι μόνες που θα παραμείνουν σε λειτουργία.

Ταφόπλακα στην τευτλοκαλλιέργεια

Η εξέλιξη αυτή, πάντως, δεν ικανοποιεί καθόλου τους αγρότες οι οποίοι θεωρούν ότι αποτελεί ταφόπλακα για την τευτλοκαλλιέργεια στη χώρα. «Είναι το τέλος της καλλιέργειας. Αν σταματήσουμε για ένα ή ακόμη χειρότερα για δύο χρόνια να καλλιεργούμε, δεν πρόκειται να ξαναβάλει κανείς τεύτλα», μας είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου Τευτλοπαραγωγών Κεντρικής Μακεδονίας, Αθανάσιος Πίππας τονίζοντας, με αγανάκτηση πως «δεν μπορούμε να καταλάβουμε πώς εννοούν αυτοί οι άνθρωποι την ανάπτυξη, όταν δεν μας στηρίζουνε να καλλιεργήσουμε».

Σύμφωνα με τον ίδιο οι παραγωγοί έχουν εξοργιστεί και για το γεγονός ότι κράτησαν κάποια χωράφια προκειμένου να τα φυτεύσουν με τεύτλα και τώρα δεν έχουν πολλές επιλογές για να τα αξιοποιήσουν. «Μας έχουν στο περίμενες εδώ και τόσο καιρό, λες και το κάνουν σκόπιμα για να απαξιώσουν την καλλιέργεια. Τί να σπείρουμε εμείς τώρα; Έμειναν μόνο τα βαμβάκια. Αλλά αν πάμε όλοι στα βαμβάκια, τί θα κάνουμε το προϊόν που θα προκύψει; Θα γίνουμε έρμαια των εμπόρων».

Άγνωστο το ποτε θα εξοφληθούν τα χρωστούμενα 2,3 εκατ. ευρώ

Οργή υπάρχει στους παραγωγούς, όμως και για το γεγονός ότι ακόμη δεν τους έχει ενημερώσει κανείς πότε θα εξοφληθούν τα 2,3 εκατ. ευρώ που τους οφείλονται από την ΕΒΖ για την καμπάνια του 2018 και για τα ασυγκόμιστα της Ορεστιάδας, του 2017, ενώ σιγή ασυρμάτου τηρείται και για τα χρήματα που υποτίθεται ότι θα έπαιρναν ώστε να καλύψουν τουλάχιστον τον ΦΠΑ για τα τιμολόγια που τους έκοψε η βιομηχανία και έπρεπε να αποδοθεί 31 Ιανουαρίου. «Τα μόνο χρήματα που πήραμε είναι αυτά της συνδεδεμένης, αλλά και αυτά με κουτσουρεμένη την αύξηση που μας είχαν πει, διότι υποσχέθηκαν ότι θα είναι αυξημένη κατά 30% και τελικά έβαλαν μόλις 6 ευρώ παραπάνω από τα 73 ευρώ το στρέμμα που πήραμε πέρυσι», ανέφερε ο κ. Πίππας.

Πηγη: agronews.gr

ανεξάρτητος :

Τα σχόλια απενεργοποιημένα

X

Προστασία προσωπικών δεδομένων

Συλλέγουμε και επεξεργαζόμαστε τα προσωπικά σας δεδομένα, μόνο για στατιστικούς λόγους. Δεν πρόκειται ποτέ να πουλήσουμε, να ενοικιάσουμε, να διανείμουμε, ή να δημοσιοποιήσουμε με οποιονδήποτε τρόπο, τα προσωπικά σας δεδομένα.

Περισσότερες πληροφορίες... Πατήστε εδώ
Προστασία Απορρήτου