Το άνοιγμα των JUMBO στις Σέρρες θα φέρουν νέο κύμα «λουκέτων» στην τοπική αγορά

4_599Την Τετάρτη 17 Ιουλίου ανοίγει το νέο κατάστημα στον Λευκώνα Σερρών η αλυσίδα καταστημάτων JUMBO. Πρόκειται για το 63ο κατάστημα της εταιρείας, το οποίο θα στεγάζεται σε χώρο 9.000τμ

Οι αντιδράσεις στο ν.Σερρών

Το ζήτημα της εγκατάστασης του Jumbo απασχολεί τον επιχειρηματικό κόσμο των Σερρών από το 2005 όταν και η εταιρία εξέφρασε το ενδιαφέρον της να εγκατασταθεί σε χώρο έξω από τον Λευκώνα, δημιουργώντας ένα πολυκατάστημα 9.000 τετραγωνικών, ενώ είχε δοθεί και άδεια από την Πολεοδομία.

Το άνοιγμα του καταστήματος στις Σέρρες πέρασε από «σαράντα κύματα» καθώς συνάντησε την σφοδρή αντίδραση από το Επιμελητήριο Σερρών, λόγω του μεγέθους του καταστήματος και της επίδρασης που θα έχει στην τοπική αγορά των Σερρών, αφού αναμένεται να πληγούν πολλά μικρά καταστήματα, που ασχολούνται με τα παιχνίδια, χαρτικά, σχολικά, είδη οικιακής χρήσης.

Οι αντιδράσεις του Σερραϊκού επιχειρηματικού κόσμου οδήγησε στις δικαστικές αίθουσες με τον Εμπορικό Σύλλογο Σερρών να δικαιώνεται δύο φορές. Χάρη στο «νόμο Σιούφα»,  ο οποίος απαγόρευε την οικοδόμηση ή την λειτουργία πολυκαταστημάτων άνω των 1500τμ έξω από πόλη με πληθυσμό κάτω των 100.000κατοίκων. Παράλληλα όριζε πως τέτοιου είδους επενδύσεις πρέπει να απέχουν από τουλάχιστον 20 χιλιόμετρα από το κέντρο της κάθε πόλης.

Οι παραπάνω αποφάσεις είχαν ως αποτέλεσμα να ανακληθεί η άδεια που είχε παραχωρηθεί από την Πολεοδομία, και η εταιρία να ανοίξει κατάστημα στον Προμαχώνα στις εγκαταστάσεις της ΠΡΟΚΟΜ. Ωστόσο ο παραπάνω νόμος έπαψε να ισχύει από το 2010 έχοντας σαν αποτέλεσμα η διοίκηση του Jumbo να προσφύγει εκ νέου νομικά, αυτή τη φορά στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) που με απόφασή τον περασμένο Αύγουστο του 2012 έκρινε αντισυνταγματική την γνωμάτευση του Εφετείου Θεσσαλονίκης, δικαιώνοντας την εταιρία.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα άτομα που θα απασχολούνται στο κατάστημα των Σερρών έχουν υπογράψει συμβάσεις 4ωρης απασχόλησης με αμοιβή περίπου 250€ τον… μήνα.

Νέα λουκέτα ενόψει

Σύμφωνα με τους Σερραίους επιχειρηματίες η εγκατάσταση ενός τέτοιου μεγέθους πολυκαταστήματος στην περιοχή μας θα οδηγήσει σε «καταστροφικές» συνέπειες όχι μόνο την αγορά των Σερρών αλλά και των γύρω Δήμων, καθώς εκτός από τον χώρο των παιχνιδιών η εν λόγω εταιρεία δραστηριοποιείται στους τομείς του παιδικού ενδύματος, υποδήματος, βιβλίου,  κλινοσκεπασμάτων, οικιακά είδη  κ.α.συναφή. Οι καταστηματάρχες ζητούν την στήριξη των καταναλωτών, καθώς μία περαιτέρω υποβάθμιση της αγοράς θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε νέο κύμα λουκέτων και απώλεια εκατοντάδων θέσεων εργασίας.

Αντιδράσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ Σερρών

Με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ Σερρών δήλωνε στις 21/12/12 αντίθετος στην δημιουργία του πολυκαταστήματος στις Σέρρες τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Οι καταστροφικές πολιτικές των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που σήμερα υποκριτικά χύνουν «κροκοδείλια δάκρυα» για οικονομική καταστροφή της «μεσαίας» τάξης, σε συνδυασμό και με τις επιλογές της Τρόικας (Μνημόνια και δανειακές συμβάσεις), μετακύλυσαν τα βάρη της οικονομικής κρίσης από τις τράπεζες και το μεγάλο κεφάλαιο στους μισθωτούς και τις μικρές επιχειρήσεις, οδηγώντας τους στην οικονομική εξόντωση»

…. Οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν στo JUMBO (όπως και σε κάθε άλλο πολυκατάστημα ) θα αντισταθμίσουν μόνον εν μέρει τις πολλαπλάσιες θέσεις εργασίας. που θα χαθούν με τα λουκέτα των εμπόρων στις τοπικές αγορές. Με το τεράστιο μέγεθος αυτών των πολυκαταστημάτων και το διευρυμένο ωράριο λειτουργίας τους, υπολογίζεται  ότι ένα 40% τουλάχιστον της αγοραστικής δύναμης που κατευθύνεται σήμερα στο τοπικό λιανεμπόριο, θα στραφεί στα νέα πολυκαταστήματα. Είναι γνωστό ότι τα πολυκαταστήματα δεν ανταγωνίζονται κύρια τις υπερτοπικές αλλά τις τοπικές αγορές. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή εκατοντάδων θέσεων εργασίας.

Κάθε θέση εργασίας που χάνεται, κάθε λουκέτο που μπαίνει σε μικρομεσαία  επιχείρηση, δεν ανατρέπει μόνο τη ζωή  του γείτονα, του συγγενή, του παιδιού, του εγγονού, εσένα του ίδιου αλλά όλων μαζί, αφού ανατρέπονται οι ίδιες οι κοινωνικές και οικονομικές σχέσεις.

Απέναντι σε μια τέτοια προοπτική  έχουμε δύο επιλογές. Ή θα υπερισχύσουν τα ζωώδη ένστικτα και θα μετατραπούμε σε αγέλες άγριων και πεινασμένων  ζώων, όπου η μία θα επιτίθεται για  να κατασπαράξει την άλλη (χρεοκοπημένοι έμποροι ενάντια σε κακοπληρωμένους δημόσιους υπαλλήλους, απελπισμένοι άνεργοι ενάντια σε εξαθλιωμένους εργαζόμενους και πάει λέγοντας), ή θα νικήσει ο Άνθρωπος και η λογική και απέναντι στις καταστροφικές επιλογές ενός απάνθρωπου οικονομικού συστήματος, θα αντιπαρατάξει την κοινωνική αλληλεγγύη, τη δίκαιη κατανομή του πλούτου (ναι παράγεται πλούτος σ’ αυτήν την χώρα μας), τον σοσιαλισμό.

Στοιχεία της εταιρίας

Σήμερα το δίκτυο καταστημάτων Jumbo αριθμεί 62 καταστήματα όπου 51 βρίσκονται στην Ελλάδα, τρία στην Κύπρο και οκτώ στη Βουλγαρία. Επιπλέον, ξεκίνησε και τη λειτουργία ηλεκτρονικού καταστήματος www.e-jumbo.gr στην Ελλάδα.

Η κύρια δραστηριότητα της Εταιρείας είναι η λιανική πώληση παιχνιδιών, βρεφικών ειδών, εποχιακών ειδών, ειδών διακόσμησης και ειδών βιβλιοχαρτοπωλείου. Μικρό τμήμα των δραστηριοτήτων της αποτελεί και η χονδρική εμπορεία παιχνιδιών και συναφών ειδών σε τρίτους.

Οι πωλήσεις ανά τύπο είδους για το εννιάμηνο της τρέχουσας χρήσης έχουνως εξής:

Πωλήσεις ανά τύπο είδους για τη περίοδο 01/07/2012-31/03/2013

Παιχνίδι

120.591.596€

31,58%

Βρεφικά είδη

49.974.200€

13,09%

Βιβλιοχαρτοπωλείο

41.841.771€

10,96%

Εποχιακά

78.063.176€

20,44%

Είδη Σπιτιού

91.199.840€

23,88%

Διάφορα

182.116€

0,05%

Σύνολο

381.852.699€

100,00%

Κατά την 31η Μαρτίου 2013 ο Όμιλος απασχολούσε 3.489 άτομα, εκ των οποίων 3.387 μόνιμο προσωπικό και 102 έκτακτο προσωπικό, ο δε μέσος όρος του προσωπικού για την κλειόμενη περιόδο ήτοι από 01/07/2012 έως 31/03/2013 κυμάνθηκε στα 3.791 άτομα (3.442 μόνιμο προσωπικό και 349 άτομα έκτακτο προσωπικό). Αναλυτικότερα:

Η Μητρική κατά την 31η Μαρτίου 2013 απασχολούσε συνολικά 2.810 άτομα (2.803 μόνιμο προσωπικό και 7 άτομα έκτακτο προσωπικό), η Κυπριακή θυγατρική Jumbo  Trading Ltd απασχολούσε συνολικά 252 άτομα (157 μόνιμο και 95 έκτακτο προσωπικό) και η θυγατρική στη Βουλγαρία 427 άτομα μόνιμο προσωπικό.

JUMBOΗ εταιρεία την 31.03.2013 διέθετε ένα δίκτυο 62 καταστημάτων σε Ελλάδα, Κύπρο και Βουλγαρία. Τον Ιούλιο του 2012 ξεκίνησε τη λειτουργία του το νέο μισθωμένο στην Νέα Φιλαδέλφεια συνολικής επιφάνειας 10χιλ τ.μ. ενώ τον Αύγουστο του 2012 ξεκίνησε να λειτουργεί το νέο μισθωμένο κατάστημα στο Παλαιό Φάληρο συνολικής επιφάνειας 7,5χιλ. τ.μ.. Τον Νοέμβριο του 2012 ξεκίνησε να λειτουργεί το νέο μισθωμένο κατάστημα στη Θέρμη Θεσσαλονίκης συνολικής επιφάνειας 9 χιλ. τ.μ και τον Δεκέμβριο του 2012 ξεκίνησε να λειτουργεί το νέο ιδιόκτητο κατάστημα του Ομίλου στη Σόφια της Βουλγαρίας συνολικής επιφάνειας 12χιλ. τ.μ.

 

Μειωμένα κατά 29% τα κέρδη λόγω της κυπριακής κρίσης

Στο ποσό των 502,2 εκατ. ευρώ ανήλθαν οι πωλήσεις του ομίλου καταστημάτων Jumbo στην οικονομική χρήση που έληξε στις 30 Ιουνίου 2013 έναντι 494,3 εκατ. ευρώ την περυσινή χρήση, σημειώνοντας αύξηση 1,60%. Η Εταιρεία ιδρύθηκε το έτος 1986 (ΦΕΚ 3234/26.11.1986) με αρχική διάρκεια τριάντα χρόνια (30). Με απόφαση της από 03.05.2006 Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων, η οποία εγκρίθηκε με την αρ. Κ2-6817/09.05.2006 απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης, η διάρκεια της Εταιρείας παρατάθηκε σε εβδομήντα χρόνια (70) από την καταχώρησή της στο Μητρώο Ανωνύμων Εταιρειών. Η Εταιρεία από 19/7/1997 αποτελεί εισηγμένη Εταιρεία στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Από τον Ιούνιο του 2010 συμμετέχει στο δείκτη FTSE/Χ.Α. 20

Καθαρή ζημία της τάξης των 20 εκατ. ευρώ θα εγγράψει η Jumbo στα αποτελέσματα εννεαμήνου της χρήσης 2012-2013 λόγω του «κουρέματος» των καταθέσεών της στην Κύπρο που ανέρχονταν στα 58 εκατ. ευρώ.

Με βάση την αξιολόγηση που έγινε από την εταιρεία, στηριζόμενη στις μέχρι τώρα επίσημες ανακοινώσεις της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, εκτιμάται ότι το 37,5% του ανασφάλιστου ποσού των τραπεζικών αυτών καταθέσεων θα απομειωθεί.

Η εταιρεία φυσικά αναμένει τις οριστικές αποφάσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, που πιθανόν να ανατρέψουν τις ανωτέρω εταιρικές επιλογές. Σύμφωνα με την εταιρεία, αν δεν συμπεριληφθεί το έκτακτο αυτό γεγονός τότε σε συγκρίσιμη βάση για το εννεάμηνο της τρέχουσας χρήσης τα κέρδη του ομίλου θα ήταν μειωμένα μόνο κατά 3,42% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Τελικά, η εταιρεία με ανακοίνωση υπολογίζει ότι τα κέρδη του ομίλου θα κυμανθούν στα 48 εκατ. ευρώ περίπου, μειωμένα κατά 29% σε σχέση με το εννεάμηνο της χρήσης 2011-2012.

Σε επίπεδο πωλήσεων διατηρήθηκε σε θετικό πρόσημο ο ρυθμός αύξησης στο εννεάμηνο της τρέχουσας οικονομικής χρήσης, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της εταιρείας. Ειδικότερα, παρά τις γνωστές δυσκολίες και ιδιαίτερες συνθήκες, οι πωλήσεις στο εννεάμηνο αυξήθηκαν κατά 0,41%.

Αναφορικά με τη θετική πορεία του κύκλου εργασιών στο εννεάμηνο, οφείλεται κυρίως στη συμβολή των καταστημάτων της Βουλγαρίας, ενώ μικρή μείωση σημείωσαν τα καταστήματα της Ελλάδας και της Κύπρου. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι πωλήσεις της πασχαλινής περιόδου επηρεάζουν θετικά το τελευταίο τρίμηνο της παρούσας οικονομικής χρήσης, ενώ πέρυσι οι πωλήσεις της πασχαλινής περιόδου μοιράστηκαν μεταξύ των δύο τελευταίων τριμήνων, αφού το 2012 ο εορτασμός του Πάσχα ήταν νωρίτερα.

Παρά την αναστάτωση που προκάλεσαν οι εξελίξεις στην Κύπρο, η εταιρεία υποστηρίζει ότι οι πωλήσεις κατά την περίοδο του Πάσχα τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Βουλγαρία ήταν καλύτερες από τις αναμενόμενες, με αποτέλεσμα οι πωλήσεις για το δεκάμηνο (Ιούλιος- Απρίλιος) να τερματίσουν στα περσινά επίπεδα.

Παράλληλα, ο όμιλος συνεχίζει απρόσκοπτα την υλοποίηση του επενδυτικού του προγράμματος. Στις 15 Μαΐου εγκαινίασε τη λειτουργία του ηλεκτρονικού καταστήματος Jumbo στην Ελλάδα που διαθέτει είδη για πάρτι, παιδικό χαρτοπωλείο και exclusive e-shop outdoor προϊόντα (π.χ. ποδήλατα, πισίνες, φουσκωτά κάστρα κ.λπ.).

Υπενθυμίζεται ότι στην εκπνοή της τρέχουσας οικονομικής χρήσης αναμένεται η λειτουργία δύο ακόμα καταστημάτων στην Ελλάδα, ενώ συνεχίζεται η προετοιμασία για την είσοδο του ομίλου στην αγορά της Ρουμανίας.

Κατά την επόμενη οικονομική χρήση (Ιούλιος 2013 – Ιούνιος 2014) αναμένεται να λειτουργήσουν τουλάχιστον δύο υπερκαταστήματα στη Ρουμανία, το νέο κατάστημα του ομίλου στην Πάφο της Κύπρου, καθώς και ένα ακόμα κατάστημα στην Ελλάδα.