Το Αρδευτικό δίκτυο Φυλλίδος οδεύει στις… Καλένδες!

  • αρδευτικό-μωυσιάδης-Κόλλια21-06-2010-aΕΝΩ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΝΔ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΩΣ… ΑΠΟΝΤΕΣ ΚΑΙ Η ΠΕ ΣΕΡΡΩΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΣΑΥΤΑΡΗ … ΚΩΛΥΣΙΕΡΓΕΙ
  • ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΕΡΓΟ (47.000.000€) ΣΤΟ Ν.ΣΕΡΡΩΝ ΠΟΥ «ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΗΚΕ» ΑΠΟ ΤΗ ΝΔ ΑΦΟΥ ΑΡΧΙΚΑ ΣΥΡΡΙΚΝΩΘΗΚΕ ΤΩΡΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ «ΧΑΝΕΤΑΙ» ΟΠΩΣ «ΧΑΘΗΚΕ» ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΑΣΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ

Απάντηση «κόλαφο» για την ΠΕ Σερρών από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιο Τσαυτάρη σε ερώτηση της βουλευτού Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά, σχετικά με τις καθυστερήσεις και ελλείψεις στις Τεχνικές μελέτες που έπρεπε να συντάξει, ενώ κρούει και τον «κώδωνα» της απένταξης όλου του έργου κάνοντας λόγο ό,τι «…θα πρέπει το συντομότερο δυνατόν, η Π.Ε. Σερρών να μεριμνήσει για την ολοκλήρωση και έγκριση των απαραιτήτων μελετών για ένα αυτοτελές τμήμα (έργα υδροληψίας και αντλιοστάσια), έτσι ώστε να εξεταστεί η δυνατότητα να προχωρήσουν οι διαδικασίες δημοπράτησης και υλοποίησης του έργου στο πλαίσιο αυτής της Προγραμματικής Περιόδου».

Χαρακτηριστική είναι η «αδράνεια» και των βουλευτών στο ν.Σερρών της Κυβερνώσας Νέας Δημοκρατίας (Αραμπατζή, Βλάχβεη και Λεονταρίδη). Και αν για τους δύο πρώτους μπορεί κανείς να επικαλεστεί το «νεαρό» της βουλευτικής ιδιότητας (μόλις ένα χρόνο βουλευτές) τι να πει κανείς για τον «γηραιότερο» Θεόφιλο Λεονταρίδη, ο οποίος αν και Μηχανικός, το «ενδιαφέρον» του για την παρακολούθηση της υλοποίησης του έργου είναι απλά… ανύπαρκτο (ίσως επειδή δεν είναι στην εκλογική του περιφέρεια).

Το όλο θέμα επανέφερε η αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Σερρών Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά η οποία με νέα ερώτησή της προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιο Τσαυτάρη ζητά να πληροφορηθεί την πορεία υλοποίησής του. Στην ερώτησή της αναφέρει χαρακτηριστικά:

Είναι γνωστό, ότι το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2007 – 2013 «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» βαρύνεται με ένα εξαιρετικά περιορισμένο χρηματοδοτικό σχήμα (υψηλές ανειλημμένες υποχρεώσεις του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και μεγάλος αριθμός προσκλήσεων), που περιορίζουν σημαντικά τους διαθέσιμους προς δέσμευση πόρους.

Συγκεκριμένα, όπως έχει κατατεθεί, το σύνολο των υποχρεώσεων του Μέτρου των «Εγγειοβελτιωτικών έργων και δράσεων (Μέτρο 125 Α’) , που περιλαμβάνει ανειλημμένες υποχρεώσεις και ‘’έργα-γέφυρες‘’ της προηγούμενης Προγραμματικής Περιόδου, καθώς και οι πραγματοποιηθείσες εντάξεις για την Δ’ Προγραμματική Περίοδο ξεπερνούν σε ύψος το 1,4 δις ευρώ, ενώ οι διαθέσιμες πιστώσεις ανέρχονται μόλις στα 445 εκατ. ευρώ, όπως έχει προκύψει μετά από αναθεώρηση του Προγράμματος , ενώ έχει αποφασισθεί να δοθεί προτεραιότητα ολοκλήρωσης των υποχρεώσεων και των έργων που παρουσιάζουν καλύτερη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων του Προγράμματος.

Για την ιστορία, πρέπει να ειπωθεί, ότι το μεγαλύτερο έργο που είχε ενταχθεί στο Ν. Σερρών στο πλαίσιο του (ΠΑΑ) 2007 – 2013, με συνολικό προϋπολογισμό 47.000.000 ευρώ , ήταν η « Βελτίωση Δυτικού και Κεντρικού Τμήματος του Αρδευτικού Δικτύου (Φυλλίδος), Ν. Σερρών.

Όπως προέκυψε από υπηρεσιακά έγραφα μεταξύ των αρμοδίων υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ και των τεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας , υπήρξε μια σημαντική καθυστέρηση στην ολοκλήρωση όλων των απαιτούμενων ενεργειών που προέκυψαν μετά αλλαγές των αρχικών τευχών δημοπράτησης.

Σύμφωνα με δηλώσεις αρμοδίων, ο ειδικός γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ε. Διβάρης ανέφερε στις αρχές της άνοιξης του 2011 , ότι το έργο προβλέπεται να απενταχθεί επειδή το υπουργείο δεν χρηματοδοτεί αρδευτικά έργα με ανοικτούς αγωγούς.

Τελικά μετά από πίεση και επιμονή του κ. Μωυσιάδη συμφωνήθηκε να σταλεί από του Υπουργείο κλιμάκιο τεχνικών για να γίνει επιτόπια αυτοψία στην περιοχή του έργου, όπως και πραγματοποιήθηκε αρχές καλοκαιριού του 2011 και τελικά υπήρξε παραδοχή από μέρους τους, ότι η λύση των ανοικτών αγωγών είναι και κατάλληλη και εντάξιμη.

Σε αυτή , η κα Σιντίλα και οι συνεργάτες της έθεσαν ως απαραίτητη προϋπόθεση για την χρηματοδότηση του έργου την εκπόνηση της γεωργοτεχνικής μελέτης, που θα επιβεβαίωνε, ότι εξακολουθούν να ισχύουν τα δεδομένα που ελήφθησαν υπ’ όψιν κατά την εκπόνηση της μελέτης προς 20ετίας. Αρμόδιος υπάλληλος της πρώην Δ/νσης Εγγείων Βελτιώσεων της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών συνέταξε χωρίς καθυστέρηση την γεωργοτεχνική μελέτη και η οποία παραδόθηκε στην Τεχνική Υπηρεσία του Υπουργείου.

Όπως προκύπτει από δηλώσεις, οι υπηρεσίες του Υπουργείου ενέκριναν το ποσό των 3.800.000 ευρώ, ώστε να υλοποιηθεί μόνο η επισκευή των προσαγωγών διωρύγων και του αντλιοστασίου. Δηλαδή να χρηματοδοτηθεί το 8% της συνολικής δαπάνης του έργου.

Τελικά συμφωνήθηκε η ένταξη του έργου με χρηματοδότηση περίπου 19.000.000 ευρώ, ώστε να υλοποιηθεί σε πρώτη φάση ένα σημαντικό αυτοτελές μέρος του ενταγμένου έργου. Στη συνέχεια, ζητήθηκε η επικαιροποίηση της αρχικής μελέτης, την ανασύνταξη της οποίας ανέλαβε η Δ/νση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, να εγκριθεί από το τεχνικό συμβούλιο της Περιφέρειας και να κατατεθεί , προκειμένου να αρθούν όλες εκείνες οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και να προχωρήσει η υλοποίηση – δημοπράτηση του έργου.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Αν εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα χρηματοδότησης του έργου με κονδύλια ύψους περίπου 19 εκατ. ευρώ, όπως είχε συμφωνηθεί.

Αν υπήρξαν καθυστερήσεις για την ένταξη του έργου και ποιος κατά την άποψη των υπηρεσιών σας ευθύνεται για αυτές. 

Ποιες υπηρεσιακές ενέργειες στην κατεύθυνση δημοπράτησης του έργου έχουν γίνει το τελευταίο εξάμηνο;

Ποιες είναι οι διαθέσιμες πιστώσεις του Μέτρου των «Εγγειοβελτιωτικών έργων και δράσεων « (Μέτρο 125 Α’) μετά και τελευταία αναθεώρηση του Προγράμματος;

Ποια έργα έχουν ενταχθεί έως σήμερα σε αυτό και με ποιος ο συνολικός προϋπολογισμός αυτών;

Αθήνα, 5 Ιουνίου 2013
 Η Ερωτώσα Βουλευτής
 Μαρία Κόλλια Τσαρουχά
ΣΤ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων 
Βουλευτής Ν. Σερρών

Η απάντηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

«Μέτρο 125Α1- Αρδευτικό δίκτυο Φυλλίδος ΠΕ Σερρών»ΣΧΕΤ: Η Ερώτηση 11409/5-6-2013
Απαντώντας στην παραπάνω Ερώτηση που κατέθεσε η Βουλευτής κα Μ. Κόλλια-Τσαρουχά, σας πληροφορούμε τα εξής:
Με την αριθμ. 7793/28.08.2009 Απόφαση Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εντάχθηκε στο Μέτρο 125Α1 «Εγγειοβελτιωτικά Έργα και Δράσεις» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2007-2013, η πράξη «Βελτίωση δυτικού και κεντρικού τμήματος 5ου αρδευτικού δικτύου (Φυλλίδος) Ν. Σερρών», με συνολικό κόστος 47.500.000 €.
Η μελέτη του έργου επικαιροποιήθηκε και διαβιβάστηκε στη Διεύθυνση Τεχνικών Μελετών και Κατασκευών τον Ιούλιο του 2011 από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Περιφέρειας Μακεδονίας. Στη συνέχεια, η ανωτέρω Υπηρεσία του ΥΠΑΑΤ, με γνώμονα την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των πόρων για τη βελτιστοποίηση της αγροτικής υποδομής, με το αριθμ. 9827/08.07.2011 έγγραφό της προς την Π.Ε. Σερρών, με κοινοποίηση στη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Περιφέρειας Μακεδονίας, γνωστοποίησε την πρόθεσή της να προχωρήσουν οι διαδικασίες δημοπράτησης του έργου κατά το τμήμα που αφορά την αποκατάσταση των έργων υδροληψίας και επισκευής αντλιοστασίων και έδωσε σχετικές τεχνικές οδηγίες.
Ακολούθησε το αριθμ. 1153/34362/22.03.2012 έγγραφο της αρμόδιας Δ/νσης του ΥΠΑΑΤ προς τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου να υπενθυμίσει στην εν λόγω Διεύθυνση την ανάγκη εκπόνησης της μελέτης των ανωτέρω έργων αποκατάστασης και αποστολής της μελέτης αυτής με την εγκριτική της Απόφαση, προκειμένου το ΥΠΑΑΤ να δρομολογήσει τη δημοπράτηση.
Σημειώνεται ότι, έως σήμερα, δεν έχει περιέλθει στη Δ/νση Τεχνικών Μελετών και Κατασκευών, η πλήρης τεχνική μελέτη των έργων αποκατάστασης, παρά τμήμα της αρχικής συνολικής μελέτης, με πρόβλεψη άρδευσης μικρότερης έκτασης, σε σχέση με την αρχική συνολική πρόβλεψη, συνολικού προϋπολογισμού 19.777.000 € (με ΦΠΑ). Τα εν λόγω στοιχεία περιήλθαν στο ΥΠΑΑΤ με το Οικ. 466145/5589/18.12.2012 έγγραφο της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Π.Ε. Σερρών. Ακόμη, η μελέτη αυτή δεν συνοδεύεται, ως οφείλει και έχει εγγράφως επισημανθεί, με την εγκριτική της Απόφαση.
Κατά συνέπεια, θα πρέπει το συντομότερο δυνατόν, η Π.Ε. Σερρών να μεριμνήσει για την ολοκλήρωση και έγκριση των απαραιτήτων μελετών για ένα αυτοτελές τμήμα (έργα υδροληψίας και αντλιοστάσια), έτσι ώστε να εξεταστεί η δυνατότητα να προχωρήσουν οι διαδικασίες δημοπράτησης και υλοποίησης του έργου στο πλαίσιο αυτής της Προγραμματικής Περιόδου.
Τέλος, όσον αφορά στις διαθέσιμες πιστώσεις του Μέτρου 125Α1, αυτές ανέρχονται σε 445.027.164 € (χωρίς ΦΠΑ), με βάση την τελευταία εγκεκριμένη αναθεώρηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (23.05.2012). Στον επισυναπτόμενο Πίνακα, περιλαμβάνονται τα έργα και οι μελέτες που είναι ενταγμένα στο Μέτρο, με συνολικό προϋπολογισμό περίπου 1,33 δις €.
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
 ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ