Το… διαβόητο ΔΝΤ και η αξιοπρέπεια μιας χώρας

Το… διαβόητο ΔΝΤ και η αξιοπρέπεια μιας χώρας
Του Νίκου Φαλαγκάρα [nicfalag@yahoo.gr]
Του Νίκου Φαλαγκάρα
[nicfalag@yahoo.gr]

Καλή σας μέρα, αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι, και καλή Τρίτη.

Δεν μπορώ να ξέρω τι προσδοκά πια η κυβέρνηση από το διαβόητο (ναι, διαβόητο, γιατί να φοβηθούμε τις λέξεις όταν κυριολεκτούν;) Δ. Ν. Τ., μετά και την απαξιωτική και προσβλητική για τη χώρα μας και την ηγεσία της στάση της Διευθύντριάς του κ. Κριστίν Λαγκάρντ.

Οι άνθρωποι απλώς απέδειξαν, για άλλη μια φορά, ποιος είναι ο ρόλος τους και τι μπορούν να μας… προσφέρουν.

Δε λέω να τους κηρύξει τον πόλεμο, αυτό θα ήταν, εκτός από μάταιο, επί πλέον και φαιδρό, αλλά ας τους δώσει να καταλάβουν, με εύγλωττο τρόπο, ότι απέναντί τους έχουν μια χώρα, τραυματισμένη μεν, που ωστόσο δεν απεμπολεί την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματά της στη διεθνή σκηνή.

Κι ας φωνασκούν, ας χλευάζουν κι ας επιχαίρουν μερικοί ημέτεροι θλιβεροί και αναίσχυντοι τοποτηρητές τους.

Διαβάζοντας για τις πολυσχιδείς δραστηριότητες – άθλους τού –γνωστού και μη εξαιρετέου- κ. Παπασταύρου (μέχρι τον φορολογικό παράδεισο του Παναμά έφτασε η χάρη του), σκέφτηκα πόσο δίκιο –κι ας τον ειρωνεύονταν τότε μερικοί- είχε ο πρώην πρωθυπουργός (και δεχόμενος τις πολύτιμες συμβουλές του), κ. Αντώνης Σαμαράς, όταν έλεγε μακάρι να είχαμε δέκα Παπασταύρου.

Τότε, θα συμπλήρωνα εγώ, μπορεί να είχαμε κατακτήσει, ως λαός και ως έθνος, ακόμα και άλλους (κοντινούς για να μην υπερβάλω) πλανήτες που τυχόν θα παρουσίαζαν (οικονομικό ή άλλο αξιόλογο) ενδιαφέρον.

Το δαιμόνιον της φυλής θα σκεφτόταν κανείς, ενώ άλλος θα μιλούσε για το –ακατανίκητο- (δαιμόνιο) της… ασυλίας που έχουν εξασφαλίσει μερικοί ομοτράπεζοι της εξουσίας.

Τέλος, να σημειώσουμε ότι ο καθηγητής και επί τι χρονικό διάστημα υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ κ. Γιάννης Πανούσης είναι σαν την Ελλάδα.

Μόνο λίγο καιρό ξαποσταίνει και ξανά καταφεύγει στις δυσοίωνες προβλέψεις για το μέλλον όχι μόνο της χώρας, αλλά της ευρύτερης (προσφυγοκρατούμενης) περιοχής.

Νίκος Φαλαγκάρας