Το Δημοτικό Συμβούλιο Σερρών ζητά αποκατάσταση των αποταμιεύσεων των φυσικών προσώπων ομολογιούχων του Ελληνικού Δημοσίου

μικροομολογιούχοιΣτις Σέρρες, την 22“ του μηνός ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ του έτους 2014, ημέρα της εβδομάδος ΤΕΤΑΡΤΗ και ώρα 19:00 συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Σερρών.
Στην συνεδρίαση, πριν από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, ο κ. Πρόεδρος κάλεσε το Δημοτικό Συμβούλιο να συζητήσει το εκτός ημερήσιας διάταξης θέμα «Σχετικά με αίτημα του Συλλόγου Φυσικών Προσώπων Ομολογιούχων Ελληνικού Δημοσίου για την απόδοση των ομολόγων τους στην τιμή κτήσης».
Το Δ.Σ., δέχτηκε να συζητηθεί το θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης και αφού έλαβε υπ’ όψιν και σχετικό έγγραφο της Συντονιστικής Επιτροπής Ν. Σερρών του Συλλόγου Φυσικών Προσώπων Ομολογιούχων Ελληνικού Δημοσίου, που έχει ως εξής:
« Κύριε Δήμαρχε,
Ως πολίτες της πόλης των Σερρών και της ευρύτερης περιφέρειας αυτής όπου διαβιούμε με τις οικογένειές μας, θα θέλαμε να σας παρουσιάσουμε το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, πρόβλημα επιβίωσης για περισσότερες από τις περίπου 200 οικογένειες Σερραίων πολιτών, ήτοι 1.000 περίπου συμπολιτών μας, πρόβλημα που καθημερινά βαίνει διογκούμενο και μας οδηγεί στην απελπισία. Άλλωστε το δικό μας πρόβλημα, είναι πρόβλημα που σε πανελλήνιο επίπεδο αντιμετωπίζουν 15.000 ελληνικές οικογένειες και σε απόλυτα μεγέθη 100.000 άτομα.
Έχουν περάσει περίπου δύο χρόνια (Μάρτιος 2012) από τότε που την αρχική έκπληξή μας, τη διαδέχθηκε η απελπισία, όταν συνειδητοποιήσαμε ότι ξαφνικά, αναίτια και χωρίς καν να ερωτηθούμε με την εφαρμογή του PSI, χάσαμε ολοκληρωτικά το 53,5% των αποταμιεύσεών μας και θα πρέπει να περιμένουμε 30 χρόνια για να πάρουμε το υπόλοιπο 47,5%.
Να πάμε λίγο πίσω, όταν ο ΟΔΔΗΧ (Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους), καλούσε το αποταμιευτικό κοινό, τους ιδιώτες αποταμιευτές, δηλαδή εμάς, να αποκτήσουμε τα Ελληνικά ομόλογα και μας οδηγούσε στην καταστροφή.
Τόσο ο Πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, όσο και ο Αντιπρόεδρος Ευάγγελος Βενιζέλος, έχουν δημόσια εκφράσει τη συμπαράστασή τους, στα Φυσικά Πρόσωπα που έχουν χάσει τις οικονομίες τους.
Έλεγε ο τότε υποψήφιος και νυν πρωθυπουργός στις 22-4-2012 από το «Ζάπειο»
«Ακόμα για τους ομολογιούχος που έχασαν αποταμιεύσεις μιας ζωής με το κούρεμα. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΘΟΥΝ. Δεν θα μιλήσουμε τώρα γι’ αυτό. Αλλά υπάρχει τρόπος να γίνει. Κυρίως με φορολογικές διευκολύνσεις μελλοντικών ετών». Να το θυμάστε.
Προηγουμένως από τον Ιούλιο του 2011 με συνεχόμενες δηλώσεις του, ο τότε υπουργός οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, μας διαβεβαίωνε σε όλους τους τόνους, ότι οι όποιες συζητήσεις περί ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, ΔΕΝ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΑ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ.
Και συμπλήρωνε με τις δικές του δηλώσεις λίγο μετά την ολοκλήρωση του PSI, ο νυν Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης:
«Γιατί με ρωτάτε και με ξαναρωτάτε για τα ομόλογα των Φυσικών προσώπων, δηλαδή των συμπολιτών μας που έχουν ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ σε τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου τις οικονομίες τους; Έχω πει κατ’ επανάληψη, το είπα τελευταία φορά χθες, προτελευταία φορά προχθές, ότι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες πολίτες που έχουν ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΕΙ μέσω τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου, θα βρεθεί τρόπος να καλυφθούν ΑΠΟΛΥΤΩΣ. Δεν πρέπει να πούμε τον τρόπο αυτό τώρα, δεν πρέπει να διαχωρίσουμε τους ομολογιούχος και τα ομόλογα για λόγους που αφορούν τη διεθνή οικονομική ευθύνη του κράτους και τη συμφωνία που έχει επιτευχθεί με τον επίσημο και τον ιδιωτικό τομέα.
Εσείς λέτε μία κουβέντα κυρίες και κύριοι συνάδελφοι που θέτετε το θέμα αυτό. Εμείς νύχτα και μέρα ψάχνουμε να βρούμε λύσεις, πρακτικές λύσεις, ώστε να καλυφθούν απολύτως οι Έλληνες αποταμιευτές και να μην δημιουργηθούν δυσεπίλυτα νομικά και οικονομικά προβλήματα για την Ελληνική Δημοκρατία. Και θα μας πιστέψουν οι Έλληνες πολίτες, οι 11.000 αποταμιευτές μέσω τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου, γιατί ξέρουν ότι μπορούμε να βρούμε τη λύση αυτή. Λίγη υπομονή χρειάζεται να ολοκληρώσουμε αυτή την πολύ δύσκολη διαδικασία, να φτάσουμε στην ανταλλαγή των ομολόγων, να φτάσουμε στην έγκριση της δανειακής σύμβασης, να βγούμε σε μια άλλη δημοσιονομική και χρηματοοικονομική κατάσταση».
Τελευταίο «χτύπημα», η δήλωση Βενιζέλου από την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο του 2013:
«Και όσες εκκρεμότητες έχουμε με μικροομολογιούχους, έχουμε ΗΘΙΚΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ να τις τακτοποιήσουμε, δεν το έχουμε ξεχάσει ποτέ αυτό ως υποχρέωση. Είναι όμως τελείως λάθος αυτή η συζήτηση να ανοίγει με λάθος τρόπο, λάθος ώρα και να αναπαράγει αβεβαιότητα για την ευρωζώνη».
Λάθος τρόπος και λάθος ώρα ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΛΟΠΗ. Τι να πει κανείς…
Η κοροϊδία τους ξεκίνησε και συνεχίστηκε ασύστολα εις βάρος μας, χωρίς κανένα ενδοιασμό, με αποτέλεσμα σήμερα να είμαστε απελπισμένοι, προδομένοι και οικονομικά κατεστραμμένοι.
Σαν Έλληνες πολίτες υφιστάμεθα τα βάρβαρα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης, με απολύσεις, μειώσεις μισθών, μειώσεις συντάξεων, χαράτσια, ανεργία τόσο δική μας όσο και των παιδιών μας, όπως άλλωστε όλοι οι υπόλοιποι συμπολίτες μας και επιπρόσθετα, εμείς υποβληθήκαμε και στη βάρβαρη δήμευση των αποταμιεύσεών μας. Όλα αυτά έχουν οδηγήσει συνολικά δέκα τέσσερις (14) Έλληνες ομολογιούχους μέχρι στιγμής, σε ακραίες αποφάσεις και συγκεκριμένα να βάλουν τέλος στη ζωή τους, μη αντέχοντας την κατάντια στην οποία τους οδήγησαν.
Κύριε Δήμαρχε,
Ζητάμε τη βοήθειά σας ώστε να αναδειχθεί το πρόβλημά μας και να δοθεί μία τίμια λύση σ’ αυτό. Με τις ενέργειές τους κατάφεραν να κλονίσουν την εμπιστοσύνη μας, τόσο στο θεσμό της αποταμίευσης, όσο και στην ίδια μας τη χώρα. Δεν ζητάμε ούτε επιδοτήσεις, ούτε αποζημιώσεις, ούτε οικονομικές ενισχύσεις. Απλά ζητάμε να μας επιστρέψουν τα χρήματα που μας έκλεψαν.
Σας ζητάμε να προσθέσετε και τη δική σας φωνή, μέσα από το Δημοτικό Συμβούλιο, έτσι ώστε να μας δεχτεί ο πρωθυπουργός για να του θέσουμε το δίκαιο αίτημά μας, που δεν είναι τίποτε άλλο παρά Η ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΚΤΗΣΗΣ.
Με τη σημαντικότατη αυτή βοήθειά σας θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε την τραγική κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει, χάνοντας όλες μας τις αποταμιεύσεις. Ήδη πολλοί συμπολίτες μας αδυνατούν να καλύψουν τις καθημερινές ανάγκες διαβίωσής τους. Ανθρωποι αξιοπρεπείς, νοικοκυραίοι, έχουν καταλήξει να μην έχουν ένα κατάλυμα να μείνουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους, να σιτίζονται στα συσσίτια της εκκλησίας και να γνωρίζουν ότι γι’ αυτούς ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΥΡΙΟ.
Με τις θερμότερες ευχαριστίες μας για τις ενέργειές σας »,
και σχετική συζήτηση,
ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ
Α. Διαπιστώνει ότι το θέμα «Σχετικά με αίτημα του Συλλόγου Φυσικών Προσώπων Ομολογιούχων Ελληνικού Δημοσίου για την απόδοση των ομολόγων τους στην τιμή κτήσης», έχει όντως τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος.
Β. Ζητά από την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό της χώρας την αποκατάσταση των αποταμιεύσεων των φυσικών προσώπων ομολογιούχων του Ελληνικού Δημοσίου στην τιμή κτήσης των ομολόγων τους.
Γ. Θέτει το θέμα στην ΚΕΔΕ προκειμένου να υπάρξει κεντρικό ψήφισμα αναλόγου περιεχομένου για τους ομολογιούχους όλης της Ελλάδος.
Αναθέτει στον κ. Δήμαρχο τις παραπέρα ενέργειες.