Το eco festival των Σερρών και ο μέγας χορηγός Trans Adriatic Pipeline -TAP.

Το eco festival των Σερρών και ο μέγας χορηγός Trans Adriatic Pipeline -TAP.

Σημαντικό το eco festival που οργανώνεται στις Σέρρες στο διάστημα 5-8 Ιουνίου 2016, στο πρώην στρατόπεδο Παπαλουκά.

Του Αριστοτέλη Νανιόπουλου Καθηγητή Α.Π.Θ. στα ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ
Του Αριστοτέλη Νανιόπουλου
Καθηγητή Α.Π.Θ.
στα ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ

Διοργανωτής η Αντιδημαρχία Πολιτισμού-Αθλητισμού, Τμήμα Περιβάλλοντος, Δ.Τ.Υ. Δήμου Σερρών, με μια πλειάδα φορέων – συνεργατών, υποστηρικτών, εθελοντών.

Σημαντική πρωτοβουλία για την οποία αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους.

Ηχηρή παραφωνία όμως αποτελεί το γεγονός ότι φιγουράρει ως ‘’Μέγας Χορηγός’’ στο προηγούμενο φεστιβάλ ο Trans Adriatic Pipeline –TAP (Διαδριατικός Αγωγός), διότι:

  1. Εκκρεμεί ακόμη η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας, όπου προσέφυγαν οι Δήμοι Σερρών και Εμμανουήλ Παππά για την θέση του συμπιεστή, στην πυκνοκατοικημένη παραγωγική καρδιά του Νομού Σερρών, ανεξάρτητα από τα όποια πρόσφατα εγκαίνια.
  2. Οι επιπτώσεις από την εγκατάσταση του συμπιεστή στη θέση που επελέγη, θα είναι ιδιαίτερα αρνητικές για την περιοχή και μόνιμες, ενώ τα οφέλη πρόσκαιρα τα οικονομικά οφέλη θα διαρκέσουν περίπου τρία χρόνια, όσο και η περίοδος κατασκευής του. Σχετικό άρθρο μας δημοσίευσαν τοπικές εφημερίδες πρόσφατα.
  3. Δεν αρνούμαστε αυτό καθαυτό το έργο του ΤΑΡ αλλά τον τρόπο με τον οποίο αυτό υλοποιείται στο ελληνικό έδαφος και ιδιαίτερα στο Νομό Σερρών, τη χάραξη και τη θέση συμπιεστή.
  4. Τα οικονομικά οφέλη της κοινοπραξίας είναι τεράστια, το να επιχειρείται να κερδηθεί η συμπάθεια του τοπικού πληθυσμού με κάποιες χορηγίες- ψίχουλα σε περίοδο οικονομικής ασφυξίας, αποτελεί πρόκληση.
  5. Είναι όμως μεγαλύτερη πρόκληση το γεγονός ότι, φιγουράρουν ως “Μεγάλοι Χορηγοί” σε ‘’Οικολογικό Φεστιβάλ’’, αυτοί που απειλούν να ανατρέψουν τα οικολογικά δεδομένα στο Νομό.
  6. Μήπως οι οργανωτές και συμμετέχοντες φορείς στο eco festival πρέπει να το ξανασκεφτούν και να αναθεωρήσουν τη συμμετοχή τους, ή τη συμμετοχή του ΤΑΡ ως μεγάλου χορηγού, θα ήταν μια στοιχειώδης κίνηση σεβασμού προς τις τοπικές κοινωνίες, αυτούς που αγωνίζονται, αλλά επίσης και μια κίνηση αυτοσεβασμού.

Αριστοτέλης Νανιόπουλος
Καθηγητής ΑΠ.Θ.
e-mail: naniopou@civil.auth.gr