Το ΕΒΕΣ προχωρά ολοταχώς για την ιδρυση Δημοπρατηρίου Αγροτικών Προϊόντων

δημοπρατήριο-αγροτικών προϊόντωνΣε  κοινή Συνέντευξη Τύπου με τον Αντιπεριφερειάρχη Σερρών, κο Ιωάννη Μωυσιάδη την Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013 με θέμα το Δημοπρατήριο Αγροτικών Προϊόντων συμμετείχε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών, κ. Χρήστος Μέγκλας, ύστερα και από την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Σερρών 31.05.2013 για τη δημιουργία Δημοπρατηρίου Αγροτικών Προϊόντων.

    Κατά τη συνέντευξη ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών, κ. Χρήστος Μέγκλας  αναφέρθηκε στη διαχρονική παρακολούθηση του θέματος από τον ίδιο, λόγω γνώσης του αντικειμένου, τονίζοντας  χαρακτηριστικά ότι από το 2005 εκπροσωπώντας συλλογικούς φορείς όπως ΓΕΩΤΕΕ, Ε.Ε.Π.Ε.Σ, Εθνική Στρατηγική Δημητριακών κ.ά. πρότεινε στο Υπουργείο τη δημιουργία Δημοπρατηρίου Αγροτικών Προϊόντων. Στη συνέχεια ανέφερε τις ενέργειες στις οποίες προέβη η Διοίκηση του Επιμελητηρίου, πιστή στην προεκλογική της δέσμευση προς τα μέλη, και συγκεκριμένα:

  • Την επιστολή που απέστειλε ως Πρόεδρος του Επιμελητηρίου στις 21/03/2012 προς τον Αντιπεριφερειάρχη, κο Μωυσιάδη, για τη δημιουργία Δημοπρατηρίου, τη σημασία του γιατην ανάπτυξη του Νομού, καθώς και την άμεση σύνδεσή του με την αξιοποίηση της γεωθερμίας.
  • Την επιστολή – αίτημα με αρ. πρωτ. 656/24.01.2013 προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κο Τσαυτάρη για τη δημιουργία Δημοπρατηρίου, συνοδευόμενη από ξεχωριστότεκμηριωμένο αίτημα για παραχώρηση από το Υπουργείο συγκεκριμένου χώρου που παραμένει αναξιοποίητος στο Ν. Σερρών.
  • Τη συνεχή επίδοση από πλευράς Επιμελητηρίου του αιτήματος για δημιουργία του Δημοπρατηρίου σε όλους τους Υπουργούς, Περιφερειάρχη, αρμόδιους Αντιπεριφερειάρχες, Βουλευτές, πολιτικούς και εκπροσώπους κομμάτων και άλλους θεσμικούς παράγοντες που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην προώθησή του. Η δημιουργία τουΔημοπρατηρίου παρουσιάζεται σε κάθε ευκαιρία από τη διοίκηση του Επιμελητηρίου ως ένα από τα κύρια έργα υποδομής που έχει ανάγκη ο Νομός Σερρώνγια την ανάπτυξή του.
  • Τη συνεδρίαση του Δ.Σ. στις 31.05.2013, με την απόφαση της οποίας  και τη σύσταση ειδικής επιτροπής ουσιαστικά έγινε το εναρκτήριο λάκτισμα από το Επιμελητήριο Σερρών γιατη δημιουργία του Δημοπρατηρίου Αγροτικών Προϊόντων στο Ν. Σερρών, όπου παρουσιάστηκε και η μελέτη για το Δημοπρατήριο που εκπόνησε το 2010 η ΑΝΕΣΕΡ γιαλογαριασμό της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Σερρών.

    Στη συνέχεια ο κ. Μέγκλας είπε χαρακτηριστικά: «Προχωράμε από κοινού με την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών εκπροσωπώντας όλους τους επαγγελματίες του νομού στην ίδρυση Δημοπρατηρίου και καλούμε όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς και τους ιδιώτες επενδυτές να συμμετάσχουν στη δημιουργία του Δημοπρατηρίου και στο μετοχικό κεφάλαιό του.»

    Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου ευχήθηκε να γίνει και να λειτουργήσει το Δημοπρατήριο όπως σε όλες τις προηγμένες χώρες λέγοντας ότι είναι κάτι που έλειπε και λείπει από την Ελλάδα και τις Σέρρες και θα αποτελέσει παράδειγμα για τους υπόλοιπους αγροτικούς νομούς και τόνισε μερικά από τα οφέλη της δημιουργίας και λειτουργίας του:

  • Θα αυξήσει το εισόδημα των Ελλήνων αγροτών,
  • θα δώσει αξία στα προϊόντα,
  • θα εξασφαλίσει την πληρωμή τους και
  • θα κατευθύνει τις καλλιέργειες με βάση τη ζήτηση από τους καταναλωτές με αποτέλεσμα τη
  • στροφή σε νέες πιο προσοδοφόρες καλλιέργειες.
  • Η ζήτηση κηπευτικών και άλλων προϊόντων που η λειτουργία του Δημοπρατηρίου θα δημιουργήσει, θα καταστήσει πιο επιτακτική τη χρήση της γεωθερμίας και άρα και την άρσητων θεσμικών κωλυμάτων για την αξιοποίησή της .

 «Και για να γίνουν όλα αυτά», είπε ο κ. Μέγκλας, «λόγω του μεγέθους του εγχειρήματος,  χρειάζεται ένας δυναμικός συνδυασμός Περιφερειακής Ενότητας, Επιμελητηρίου, αγροτών και επαγγελματιών για να υλοποιηθεί το έργο.»