Το κόστος της διαφθοράς σήμερα και όταν ο ΕΛΑΣ ελευθέρωνε την Αθήνα

Το κόστος της διαφθοράς σήμερα και όταν ο ΕΛΑΣ ελευθέρωνε την Αθήνα

Του Νίκου Φαλαγκάρα
[nicfalag@yahoo.gr]

Καλημέρα, φίλες και φίλοι, και καλή βδομάδα.
Σήμερα ο Οκτώβρης σκάει ένα χαμόγελο για να μας αποδείξει ότι η κατηγορία που του αποδίδουν ότι τάχα έφερε κιόλας τον χειμώνα είναι πέρα για πέρα αβάσιμη και άδικη. Είπαμε, ο χειμώνας θα έρθει στην ώρα του.
Πώς το είπε ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρος Ρακιντζής; Η διαφθορά είναι, λέει, διάχυτη στην ελληνική κοινωνία και για να καταπολεμηθεί απαιτείται πάνω απ’ όλα πολιτική βούληση, κάτι που δεν υπάρχει. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, το κόστος της φτάνει τα 33 δισ. ευρώ ετησίως, συνεπώς αν για 10 χρόνια δεν είχαμε φαινόμενα διαφθοράς, θα είχε εκλείψει το δημόσιο χρέος της χώρας. Τόσο απλά είναι τα πράγματα.
Απλή δεν είναι -μάλλον απούσα είναι, τουλάχιστον μέχρι τώρα- η οργανωμένη προσπάθεια για την καταπολέμηση του φαινομένου, αφού πολλές φορές βάζουν το λύκο να φυλάξει τα πρόβατα…

Σαν σήμερα, πριν από 71 χρόνια απελευθερώθηκε η Αθήνα από τις δυνάμεις του ΕΛΑΣ. Αντιγράφω από ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη» της εποχής (12 και 13 του Οκτώβρη 1944): “…Πέμπτη 12 του Οκτώβρη 1944. Οι Γερμανοί δεν έχουν προλάβει ακόμα να εκκενώσουν την πόλη κι ο λαός της πρωτεύουσας, από τις συνοικίες, τα εργοστάσια, τα σχολεία, τα υπουργεία, τα καταστήματα, ξεχύνεται στους αθηναϊκούς δρόμους ζητωκραυγάζοντας για την απελευθέρωσή του.

Κύματα κύματα η λαοθάλασσα πλημμυρίζει την πλατεία Συντάγματος, τις οδούς Πανεπιστημίου, Σταδίου, Ακαδημίας, το Ζάππειο, την πλατεία Ομονοίας. Σε λίγες ώρες τα πάντα σημαιοστολίστηκαν με γαλανόλευκες και κόκκινες σημαίες.
Τεράστια πανό του ΕΑΜ και του ΚΚΕ υψώθηκαν και τα συνθήματα για μια νέα Ελλάδα, λαοκρατική, περνούν σε όλα τα χείλη. Οι 1.264 μέρες σκλαβιάς στο φασισμό είχαν πια τελειώσει και στις 9.45 π. μ. μαχητές του ΕΛΑΣ κατέβασαν από την Ακρόπολη τη γερμανική σημαία για να υψώσουν στη θέση της την ελληνική…”.

Μόνο που οι πανηγυρισμοί και το κλίμα αυτό θα σκιαστούν σε λίγο και θα έρθουν μέρες τραγικές, όχι μόνο για την Αθήνα, αλλά και ολόκληρη τη χώρα. Και θα χυθεί πολύ αίμα μέχρι να καταλαγιάσουν τα πράγματα.

Περιττό να αναφέρουμε τον καθοριστικό και καταστροφικό ρόλο που έπαιξε ο ξένος παράγοντας.