Το Πανεπιστήμιο Βιέννης και το Α.Π.Θ. στον «ΜΑΥΡΟ ΒΡΑΧΟ» του Δήμου Σιντικής

Το Πανεπιστήμιο Βιέννης και το Α.Π.Θ. στον  «ΜΑΥΡΟ ΒΡΑΧΟ» του Δήμου Σιντικής

Ο Δήμος Σιντικής και ο Σύλλογος Σπηλαιολογίας Σιντικής «ο Μαύρος Βράχος», βρίσκονται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουν, ότι θα συμπαρασταθούν στο σπουδαιότατο έργο της  παλαιοντολογικής ανασκαφής, που θα πραγματοποιηθεί στην περιοχή Θερμοπηγής, από φοιτητές των Πανεπιστημίων  Βιέννης και Θεσσαλονίκης.

Έχει προγραμματιστεί στις 24 Αυγούστου να βρίσκονται στο Σιδηρόκαστρο η αυστριακή καθηγήτρια Παλαιοντολογίας με φοιτητές της, καθώς και η κ. Τσουκαλά Ευαγγελία αναπληρώτρια καθηγήτρια του Α.Π.Θ. με Έλληνες φοιτητές  για να εργαστούν στη Θερμοπηγή για ένα δεκαήμερο.

Υπενθυμίζεται ότι η κ. Τσουκαλά ίδρυσε και το Παλαιοντολογικό Μουσείο στη Μηλιά των Γρεβενών όπου εκτίθεται χαυλιόδοντας ελέφαντα 5 μέτρων για τον οποίο παγκόσμια τιμήθηκε με το βραβείο Γκίνες. Αξίζουν λοιπόν οι επιστήμονες αυτοί που έρχονται από μακριά, με δικά τους έξοδα και τιμούν την αξία του τόπου μας, της συμπαράστασης και της φιλοξενίας μας για να ολοκληρωθεί και να προβληθεί το έργο στη Θερμοπηγή.  Στο σχολείο του χωριού που λειτουργεί προσωρινά ως Μουσείο, τοποθετήθηκαν διάφορα σπάνια παλαιοντολογικά ευρήματα 5 έως 7 εκατομμυρίων χρόνων. Το σπανιότερο παγκόσμια που κοσμεί τον τόπο μας είναι το Αγκοιλοθήριο.

Στη φωτογραφία εμφανίζεται ομάδα αυστριακών φοιτητών με την Αυστριακή παλαιοντολόγο καθηγήτριά από αριστερά με το άσπρο μπλουζάκι. Όλοι είναι σκυμμένοι και με πολύ ενδιαφέρον και αγάπη στο έργο τους καθώς αποκολλούν από το έδαφος της περιοχής Θερμοπηγής σπουδαία παλαιοντολογικά ευρήματα. Από δεξιά η κ. Παπαφωτίου Αριάδνη  δημοσιογράφος της ΕΡΤ3, η κ. Τσουκαλά Ευαγγελία παλαιοντολόγος καθηγήτρια του Α.Π.Θ και ο πρόεδρος του Συλλόγου Σπηλαιολογίας «ο Μαύρος Βράχος»

 

σπήλαιο ζεστών νερώνΔιάβαση του 1ου σπηλαίου Ζεστών Νερών Σιδηροκάστρου

Ανακοινώνεται από τον Σύλλογο σπηλαιολογίας πρόγραμμα εκδηλώσεων: Την Κυριακή 30 Αυγούστου  2015 ώρα 12 το μεσημέρι θα γίνει η διάβαση του 1ου σπηλαίου Ζεστών Νερών όπως συνηθίζεται κάθε χρόνο αυτήν την εποχή. Στη συνέχεια θα γίνει ξενάγηση στα σπήλαια της περιοχής των Ζεστών Νερών.

Ο Σύλλογος είναι πρόθυμος να σας βοηθήσει να  διασχίσετε το σπήλαιο, από το ένα στόμιο έως το άλλο.  Εάν το αποφασίσετε  θα είστε εφοδιασμένοι με κράνος (του συλλόγου), παντελονάκι ή μαγιό, φακό και μετά την έξοδό σας πετσέτα και μια δεύτερη αλλαξιά.

Στην είσοδο του σπηλαίου θα είναι τοποθετημένα παραβάν ανδρών και γυναικών. Θα είναι τιμή και χαρά για το σύλλογό μας η συμμετοχή όσων επιθυμούν να μας ακολουθήσουν.

Τηλ. 6944692844

Ο Δήμος Σιντικής, συμβάλει στην παραπάνω προσπάθεια με τη φιλοξενία της επιστημονικής ομάδας στις εγκαταστάσεις της Μαθητικής Εστίας Σιδηροκάστρου, καθώς και με παροχή τεχνικής βοήθειας στο χώρο της ανασκαφής.