Το πολιτιστικό πάρκο των Σερρών και η έκθεση έργων του Κωνσταντίνου Ξενάκη στο Ζιντζιρλι Τζαμί

Βασίλης Βαφειάδης-Εικαστικός-Σέρρες
Άρθρο του ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΦΕΙΑΔΗ [Εικαστικός, μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου «Σερραίων Πολιτεία»]

Άρθρο του ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΦΕΙΑΔΗ 
[Εικαστικός, μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου «Σερραίων Πολιτεία»]
Εγκαινιάζεται την Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016 στις 9:00 το βράδυ στο χώρο του Ζιντζιρλί Τζαμί, η έκθεση έργων του διεθνούς Έλληνα καλλιτέχνη Κωνσταντίνου Ξενάκη
Η έκθεση θα παραμείνει σε λειτουργία μέχρι 30 Οκτωβρίου του 2016, ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε όσο το δυνατό περισσότερους επισκέπτες να επικοινωνήσουν με τη δουλειά ενός από τους πιο σημαντικούς εικαστικούς δημιουργούς.
Την ευθύνη διοργάνωσης έχουν ο Δήμος Σερρών και το σωματείο «Σερραίων Πολιτεία», ενώ την υποστηρίζουν το Υπουργείο Πολιτισμού με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών και η Κ.ΕΔΗ.Σ.
Το πρόγραμμα της έκθεσης, θα συνοδεύεται από αρκετές παράλληλες εκδηλώσεις και  στόχος των διοργανωτών είναι να αποτελέσει γεγονός διεθνούς ενδιαφέροντος.
Εξάλλου την Τρίτη 14 Ιουνίου στις 8:00 το βράδυ, στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου «Αστέρια» θα εγκαινιασθεί η αναδρομική έκθεση αφίσας του Κωνσταντίνου Ξενάκη σε συνδυασμό με την παρουσίαση έργων των μαθητών του «ΑΡΤΙΟ», με αναφορά στο έργο του καλλιτέχνη.

Ξενάκης-12846_05Στον ίδιο χώρο θα υπάρχουν αντίστοιχες δημιουργίες παιδιών από τη Θεσσαλονίκη και το Νέο Σκοπό Σερρών

Η παρουσία του Κωνσταντίνου Ξενάκη στις Σέρρες σηματοδοτεί  το όραμα για τη δημιουργία  Πολιτιστικού Πάρκου στο Στρατόπεδο Παπαλουκά και την έναρξη των εργασιών για την ολοκλήρωση του πρώτου σύγχρονου χώρου πολιτισμού που είναι η Πινακοθήκη και το Μουσείο Κωνσταντίνου Ξενάκη.

xenakisΤο Μουσείο θα φιλοξενεί τη συλλογή έργων που ο καλλιτέχνης δωρίζει στην πόλη μας και που σε συνδυασμό με τις άλλες μονάδες θα καταστήσει τις Σέρρες σημαντικό υπερτοπικό πόλο πολιτισμού.
Ήδη ο δήμος Σερρών χρηματοδοτεί τα πρώτα έργα στο κτήριο, ενώ παράλληλα έχει κατατεθεί ο φάκελος για ένταξη του συνόλου του έργου στο INTERREG.
Ξενάκης-184OBJΤα βασικά επιχειρήματα για την δημιουργία πολιτιστικού πάρκου είναι:

-Η Θεματική αναφορά και αξιοποίηση  των στρατοπέδων, με τρόπο που να ικανοποιεί τις ανάγκες της πόλης και της ευρύτερης περιοχής, εξασφαλίζοντας παράλληλα συνεκτικές και βιώσιμες σχέσεις μεταξύ των επί μέρους λειτουργιών.

  • -Η δημιουργία ενός εξωστρεφούς πόλου έλξης επισκεπτών, αφού το πάρκο θα έχει, ως σύνολο, πανελλήνιο και διεθνές ενδιαφέρον.
  • -Η  δημιουργία ένας χώρου αποθησαύρισης και δημόσιας έκθεσης πολιτιστικών αγαθών που αφορούν την ιστορία, τον πολιτισμό, την πνευματική και καλλιτεχνική παραγωγή των Σερρών.
  • -Η ύπαρξη ενός ενιαίου χώρου δημιουργικής διεξόδου, κυρίως της νεολαίας, με πρόσβαση στη γνώση, στην καλλιτεχνική έκφραση, στην ψυχαγωγία αλλά και στην καινοτομία.
  • -Η διατήρηση της ιστορικής μνήμης, με την ενσωμάτωση στην καθημερινή ζωή της πόλης και των κατοίκων στοιχείων πολιτισμού που συνδέονται με την διαχρονική πορεία των Σερρών.

Η δημιουργία του Μουσείου αποτελεί το πρώτο ουσιαστικό βήμα για τη δημιουργία του Πολιτιστικού Πάρκου που σύμφωνα με τον σχεδιασμό σταδιακά θα μπορούσε να περιλάβει μονάδες, όπως το Διαχρονικό Μουσείο, τη στέγαση των Γενικών Αρχείων του Κράτους(Γ.Α.Κ.), τη Δημοτική Πινακοθήκη κ.α.

Στρατόπεδο-Παπαλουκα-κτίρια_0055Το κύριο  επιχείρημα για την ανάγκη συγκέντρωσης βασικών πολιτιστικών μονάδων σε ένα χώρο, είναι ότι με τον τρόπο αυτό αναπτύσσεται μια ιδιαίτερη δυναμική.

 Η αναπόφευκτη αλληλοεπίδραση μεταξύ των διαφόρων χώρων και λειτουργιών, καθιστά το σύνολο του πάρκου πολυσήμαντο σημείο, ελκυστικό για ανθρώπους με διαφορετικά ενδιαφέροντα και πολλαπλασιάζει τους λόγους που επηρεάζουν θετικά  την αύξηση της επισκεψιμότητας.

Όλα αυτά μάλιστα θα συμβαίνουν  σε ένα χώρο που τα περιβαλλοντικά και αρχιτεκτονικά του στοιχεία παραπέμπουν ευθέως στην ιστορική διαδρομή των Σερρών.

Το εγχείρημα δημιουργίας του πάρκου θα πρέπει να υποστηριχτεί από μια συνολική μελέτη, που θα καθορίζει τις χρήσεις ανοικτών χώρων και κτηριακών μονάδων, το νομικό πλαίσιο λειτουργίας και την οικονομική βιωσιμότητα σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Κυρίως όμως θα πρέπει να υποστηριχτεί από τους ίδιους τους πολίτες και τους φορείς της περιοχής.

Το ερώτημα που τίθεται και για το οποίο θα επανέλθω σύντομα με ξεχωριστό άρθρο είναι:

Θα το τολμήσουμε;

Θα το τολμήσουμε ως Δήμος, ως τοπική κοινωνία, ως πολίτες, ως φίλοι του πολιτισμού, της τέχνης, των γραμμάτων, του περιβάλλοντος, της ιστορίας των Σερρών και κυρίως θα το τολμήσουμε για λογαριασμό των επόμενων γενεών που δικαιούνται μια καλύτερη πόλη;