Το πορτρέτο του Εμμανουήλ Παπά στο εθνικό ιστορικό μουσείο

Εμμ_Παππάς_πορτρέτο_Βοζιάνη_ΑθΕπί τέλους ήλθε το πλήρωμα του χρόνου. Το πορτρέτο του ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΠΑΠΑ, έργο του καταγόμενου από την ομώνυμη Τοπική Κοινότητα, ζωγράφου κ. Αθανασίου  Βοζιάνη, φυλάσσεται στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο  και έχει αναρτηθεί ανάμεσα  στα άλλα πορτρέτα των Εθνικών Ηρώων της Επανάστασης του 1821.  Σε μία λιτή και καλά οργανωμένη  εκδήλωση τιμής για τον Μακεδόνα Ηρωα, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Εμμανουήλ Παπά Αθηνών και η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΠΑΠΑΣ», έγινε  η παράδοση του πορτρέτου  από τον εκπρόσωπο  του Συλλόγου και της Εταιρείας κ. Αριστείδη Αθ.Δράγιο, στον εκπρόσωπο  της Ιστορικής  και Εθνικής Εταιρείας της Ελλάδος κ. Ευάγγελο  Τσίμπανη.

Η εκδήλωση άρχισε  με μία προσφώνηση της καταγόμενης  από την Τοπική Κοινότητα Εμμανουήλ Παπάς, παρουσιάστριας  κας. Μαρίας Νικόλτσιου, η οποία αφού προσφώνησε  τους παρευρισκομένους  εκπροσώπους  των Εκκλησιαστικών, Πολιτικών, Στρατιωτικών Αρχών και εκπροσώπων των Μακεδονικών Σωματείων είπε:

«Σας καλησπερίζουμε στην σημερινή εκδήλωση τιμής του Αρχιστρατήγου των Μακεδονικών δυνάμεων του 1821 Εμμανουήλ Παπά που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Εμμανουήλ Παπάς και η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Εμμανουήλ Παπάς και σας ευχαριστούμε θερμά για την  παρουσία σας.

Η σημερινή  εκδήλωση γίνεται σε μία συγκυρία κρίσιμη για την χώρα καθώς προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της και να ξαναβρεί την οικονομική της ανεξαρτησία, χωρίς να παραβλέπει την πολιτιστική της ταυτότητα.

Είμαστε όμως τυχεροί καθώς η Ελλάδα διαθέτει ένα ιστορικό κεφάλαιο διανθισμένο από προσωπικότητες, που αποτελούν πρότυπα προς μίμηση, που μας εμπνέουν και μας  δίνουν κατευθύνσεις με το θάρρος και τους αγώνες τους.  Εξέχουσα θέση το πάνθεον των αγωνιστών κατέχει ο Εμμανουήλ  Παπάς.

Η σημερινή εκδήλωση είναι αφιερωμένη στον Εθνικό Ηρωα Εμμανουήλ Παπά, με την συμπλήρωση των 191 χρόνων από τον θάνατό του  και με αφορμή την παράδοση του πορτρέτου του Εμμανουήλ Παπά στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο.

Ευθύς αμέσως ο κύριος Αριστείδης Αθανασίου Δράγιος, που κατάγεται από την Τοπική Κοινότητα του Δήμου Εμμανουήλ Παπά,  Συμβολαιογράφος, Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αθηνών και της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Εμμανουήλ Παπάς ως και Πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Σερραϊκών Συλλόγων Αττικής, θα αρχίσει το πρόγραμμα με έναν χαιρετισμό.

Θέλω να σημειώσω και να τονίσω ιδιαίτερα εδώ, ότι επί μία τεσσαρακονταετία από της εγκαταστάσεώς του στην Αθήνα και μέχρι σήμερα, είναι γνωστή η μεγάλη του προσφορά  στην προβολή της ζωής και της δράσης του Εμμανουήλ Παπά, της διάδοσης της ιστορίας του χωριού του και στα πολιτιστικά δρώμενα του Ν. Σερρών και γενικότερα της Μακεδονίας.

            Ακολούθως έδωσε τον λόγο στον κ. Αριστείδη Δράγιο, ο οποίος ευχαρίστησε την κα. Νικόλτσιου  για την φιλόφρονη προς το πρόσωπό του αναφορά  και καλωσόρισε με την σειρά  του εκ μέρους του Πολιτιστικού Συλλόγου και της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΠΑΠΑΣ» τους παρευρισκομένους  και τους ευχαρίστησε θερμά για την παρουσία τους.  Παρέστησαν  κατά την εκδήλωση:

 • –     Ο Πανοσιολογιότατος πάτερ Δημήτριος Νίκου, ως εκπρόσωπος του Μακαριοτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου
 • –     Η Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Σερραία Βουλευτής κυρία Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά και ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής κυρίου Ευαγγέλου Μεϊμαράκη
 • –     Εκ μέρους του Αρχηγού ΓΕΣ ο Αντισυνταγματάρχης κ.  Γκουβίνας
 • –     Εκ μέρους του Αρχηγού ΓΕΑ ο Ανισμήναρχος κ.  Πατσιούρας Κωνσταντίνος
 • –     Εκ μέρους του Αρχηγού ΓΕΝ ο Αντιπλοίαρχος  κ. Σταυρίτης
 • –     Εκ μέρους του κόμματος ΣΥ.ΡΙΖ.Α   – Ε.Κ.Μ.  ο Βουλευτής κ Νάσος Αθανασίου
 • Εκ μέρους του Δημάρχου Εμμανουήλ Παπά η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου  κ. Μαρία Τερζή.
 • –    Εκ μέρους του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου η Διευθύντρια κ. Ευθυμία Παπασπύρου και ο εκπρόσωπος της Εθνολογικής Ιστορικής Εταιρείας της Ελλάδος και μέλος του Δ.Σ. κ. Ευάγγελος  Τσίμπανης
 • – Εκ μέρους της Παμμακεδονικής Συνομοσπονδίας ο Α’ Αντιπρόεδρος κ. Σίμος      Παπαδόπουλος
 • – Εκ μέρους  της  Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Σερρών – Μελενίκου ο Πρόεδρος κ.  Θωμάς Πέννας
 • – Εκ μέρους της Ενώσεως Βορείων Ελλήνων (Ηπειρωτών – Μακεδόνων και Θρακών) κ Κωνσταντίνος Β. Χιώλος Δόκτωρ Νομικής – Δικηγόρος
 • – Εκ μέρους του Συνδέσμου Αλέξανδρου Φιλίππου «Ελλην Μακεδών» ο κ. Ευάγγελος Στόγιος
 • Εκπρόσωποι άλλων Ομοσπονδιών, Πολιτιστικών Συλλόγων και Μακεδονικών Σωματείων Αττικής
 • Την εκδήλωση χαιρέτησε  και ο Παμχαλκιδιακός Σύλλολος «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ»
 • Ακόμα με έγγραφά τους χαιρέτησαν την εκδήλωση ο Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης κ. Θεόδωρος Καράογλου.

            Οι Βουλευτές Σερρών κ. Μενέλαος Βλάχβεης και Φωτεινή Αραμπατζή ως και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών κ. Χρήστος Μέγκλας, ο οποίος ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο του Συλλόγου και στην πρωτοβουλία που ανέλαβαν να αναδείξουν για άλλη μία φορά την ιστορία των Σερρών και ιδιαίτερα τον Αρχιστράτηγο των Μακεδονικών Δυνάμεων του 1821.

            Ακόμα παρέστησαν πολλοί συγχωριανοί και φίλοι του Συλλόγου και της Εταιρείας.

            Ο κ. Δράγιος προσέθεσε στη συνέχεια τα εξής:

«Σήμερα για τους διοργανωτές Συλλόγους μας, του Δήμου Εμμανουήλ Παπά και τους συγχωριανούς μας, είναι μία ξεχωριστή ημέρα.  Γιατί στο ιστορικό αυτό κτίριο την παλιά Βουλή των Ελλήνων, για πρώτη φορά διοργανώνεται εκδήλωση στην μνήμη του Εμμανουήλ Παπά.  Την ιδιαιτερότητα της εκδήλωσης επισφραγίζει η φύλαξη και η ανάρτηση του πορτρέτου του Εμμανουήλ Παπά στο χώρο του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, που για τους επόμενους αιώνες θα είναι αναπόσπαστο τμήμα των φυλασσομένων πορτρέτων άλλων εθνικών ηρώων και γενικά εκθεμάτων και κειμηλίων του Μουσείου. 

Για την ζωή, την δράση και την συμβολή του Εμμανουήλ Παπά στον Αγώνα του 1821 θα αναφερθεί ο σημερινός ομιλητής.  Εγώ θα αρκεστώ να επισημάνω την μεγάλη και ασύγκριτη εθνική προσφορά του στον Αγώνα, αφού με τις δικές δυνάμεις και με δικά του αποκλειστικά χρήματα, μαζί με τον περήφανο Μακεδονικό λαό, συγκράτησε επί έξι μήνες τις πολυάριθμες στρατιωτικές δυνάμεις των Τούρκων που επετέθηκαν να καταπνίξουν την επανάσταση στην Μακεδονία και η δυνατότητα που έδωσε στους Αρχηγούς της Νότιας Ελλάδος να οργανωθούν καλύτερα.

Θα επαναλάβω μόνο, ένα απόσπασμα από την ομιλία μου, που έγινε στα αποκαλυπτήρια της προτομής του, στην Αθήνα στο πάνθεον των Ηρωων του Πεδίου του Αρεως, τον Νοέμβριο του 1978 και αναφερόμενος στο πρόσωπό του είπα: « Ο Εμμανουήλ Παπάς είναι για την Μακεδονία και το Εθνος, ότι είναι ο Κολοκοτρώνης για τονΜωριά, ο Καραϊσκάκης για την Ρούμελη, ο Μάρκος Μπότσαρης για το Σούλι, ο Κανάρης και Μιαούλης για το Αιγαίο αλλά και κάτι παραπάνω.  Ο Εμμανουήλ Παπάς δεν υπήρξε μόνο ο πολεμικός ηγέτης του Ελληνισμού του Βορρά, ήταν επιπλέον ο γενικά αναγνωρισμένος πολιτικός Αρχηγός του, ο εθνικοκοινωνικός παράγοντας, το στέλεχος της φιλικής Εταιρείας, ο πάμπλουτος άρχοντας και υπερασπιστής των υποδούλων, ο μεγάλος χρηματοδότης του Αγώνα, το χαρακτηριστικό παράδειγμα του αναγεννημένου ελληνισμού, αυτοθυσίας, αλτρουϊσμού και αυταπαρνήσεως στον βωμό της ελευθερίας, ο άνθρωπος στον οποίο στήριξαν τις ελπίδες τους οι Μακεδόνες και οι Υψηλάντες.

Σας ευχαριστώ θερμά.»

Η κυρία Νικόλτσιου ευχαρίστησε τον κ. Δράγιο και κάλεσε στο βήμα την Αντιπρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κυρία Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, η οποία κατάγεται και αυτή από την ομώνυμη κοινότητα η οποία σε σύντομο χαιρετισμό της, αφού μετέφερε τους χαιρετισμούς του Προέδρου της Βουλής κου Βαγγέλη Μειμαράκη, ευχήθηκε σε όλους καλή χρονιά και τόνισε μεταξύ των άλλων:

Κοινή μοίρα μας συνδέει με τον Εμμανουήλ Παπά και θεωρώ τιμή μου που μεγάλωσα στο ιστορικό αυτό χωριό, με τα γραφικά του σοκάκια, έχοντας στο μυαλό μου πολλές παιδικές και ανεξάντλητες αναμνήσεις.  Σημαντική η σημερινή ημέρα, με την τοποθέτηση του Πορτρέτου του Εμμανουήλ Παπά στο Ιστορικό Εθνικό Μουσείο.  Η προσφορά του στον Αγώνα παραλείφθηκε και δεν αναδείχθηκε.  Εύχομαι να υπάρχει η ανάλογη συνέχιση για το χωριό και τη Μακεδονία, που ποτέ δεν είναι αργά για την προβολή του Ηρωα.  Εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια, για τις προσπάθειες που έκανε μέχρι σήμερα ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αθηνών και η Αστική Εταιρεία, για την προβολή του Εθνικού μας Ηρωα.

Στη συνέχεια  ο κύριος Δράγιος ευχαρίστησε την κυρία Κόλλια για την σημερινή της παρουσία και για τον ένθερμο χαιρετισμό της.

Στη συνέχεια η κυρία Νικόλτσιου, κάλεσε στο βήμα την πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Εμμανουήλ Παπά την κυρία Μαρία Τερζή, να απευθύνει χαιρετισμό εκ μέρους του Δημάρχου του Δήμου Εμμανουήλ Παπά κυρίου Ευαγγέλου Καλαθά, η οποία σε κοινό χαιρετισμό τόνισε τα εξής:

Κύριε Πρόεδρε,
Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,
Έχω την ιδιαίτερη τιμή και χαρά σήμερα ως Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Εμμ. Παππά να χαιρετίζω μία σημαντική πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Αθηνών  «ΕΜΜ. ΠΑΠΠΑΣ» και της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας  «ΕΜΜ. ΠΑΠΠΑΣ» .

Με ιδιαίτερα λοιπόν αισθήματα χαράς, συγκίνησης και περηφάνειας χαιρετίζω την επετειακή εκδήλωση που τιμά τον ήρωα μιας μικρής Κοινότητας  της Κεντρικής Μακεδονίας που σφράγισε με τη δράση και την προσφορά του την ιστορία της χώρα μας. Γιατί κάθε φορά, σε τέτοιες στιγμές, σε τέτοιες επετείους σαν τη σημερινή, δίνεται η ευκαιρία να ξαναδιαβάζουμε την ιστορία μας. Να τροφοδοτήσουμε μνήμες οι οποίες διεγείρουν το νου και την καρδιά μας. Καιμ΄αυτόν τον τρόπο να ανατροφοδοτήσουμε τη γνώση του παρελθόντος μας με την οπτική του σήμερα. Έτσι ο λόγος στις περιστάσεις αυτές θα ανασύρει ξανά γεγονότα, πρόσωπα και αξίες που εξακολουθούν να ζητούν τη δικαίωσή τους στο σήμερα!

      Και είναι αλήθεια ότι η Ιστορία της χώρας μας μοιάζει με στίβο, μοιάζει με τον αγωνιστικό χώρο των αρματοδρομιών, τον κύκλο του οποίου διαγράφουν χωρίς διακοπή οι αρματοδρόμοι, οι αγωνιστές!

     Κι είναι τιμή μεγάλη για μας σήμερα που η ιστορική μνήμη σταματά στον δικό μας αγωνιστή, στον ήρωα του τόπου μας, του δήμου μας, τον Εμμανουήλ Παππά! Γιατί ο δικός μας ήρωας  μας επιτρέπει για μια ακόμη φορά να ανιχνεύσουμε σπουδαίες παρακαταθήκες, αξίες διαχρονικές που φωτίζουν το δρόμο του σήμερα και ανοίγουν παράθυρο στο μέλλον!

 • Ποιες είναι αυτές; Προσφορά υλική και ηθική, αγώνας για ανεξαρτησία και ελευθερία, πίστη στην ιδέα της επανάστασης ενάντια στον ξένο ζυγό, προσήλωση στην ιδέα του έθνους, της πατρίδας, ανιδιοτέλεια, αυτοθυσία!
 • Πώς ακούγονται άραγε όλα αυτά στους σημερινούς χαλεπούς καιρούς, που η κρίση χτυπάει την πόρτα του καθενός μας;
 • Πώς ακούγονται όλα αυτά στους θεμελιωτές της αχαλίνωτης κερδοσκοπικής ιδιοτέλειας που επιχειρούν να υποδουλώσουν το έθνος –κράτος στο Μολώχ της αγοράς;

Από τα βάθη του χρόνου αμείλικτη η φωνή του Θουκυδίδη μιλούσε για την ανθρώπινη φύση, η οποία ιδιαίτερα σε τέτοιες περιόδους κρίσης δρα εντός της Ιστορίας έχοντας ως κίνητρο την τιμή και την ωφέλεια. «Πάντων δ’ αὐτῶναἴτιον ἀρχὴ ἡ διὰ πλεονεξίαν καὶ φιλοτιμίαν·»

Κι όμως μέσα σε αυτό το ζοφερό περιβάλλον της ιδιοτέλειας και των ανθρώπινων παθών ξεχωρίζουν και οι ηρωικές μορφές, που βρίσκονται στην αντίπερα όχθη, που σηκώνοντας το βάρος της εθνικής και συλλογικής ευθύνης υπερβαίνουν το δίχτυ των ταπεινών παθών που παγιδεύουν τον άνθρωπο,  και φτάνουν στα όρια της ανιδιοτέλειας και της θυσίας!

Έτσι ακριβώς νιώθουμε και το πέρασμα του Εμμανουήλ Παππά μέσα στα σκοτάδια της ένδοξης Ιστορίας μας! Την ανιδιοτέλεια της προσφοράς του στην πατρίδα, στο έθνος «το ελληνικόν» θυμόμαστε!

«Η μνήμη όμως, όπου και να την αγγίξεις πονεί» μας λέει ο Ποιητής! Και η ιστορία μας έχει τέτοιες σκοτεινές σελίδες που πονούν, όπως: πολιτικές αντιπαραθέσεις και αναταραχές, εμφύλια διαμάχη, κοινωνική δυσαρέσκεια. Έχει όμως και τις φωτεινές πλευρές της, γιατί ακριβώς τότε ήταν που ο απελευθερωτικός αγώνας ενάντια στην Οθωμανική αυτοκρατορία δυνάμωνε σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο μέσα από ισχυρά κινήματα αλληλελεγγύης και σφυρηλατούνταν το αγωνιστικό φρόνημα με μεγαλόπνοες ιδέες.

Σημεία και του σήμερα οι αντιθέσεις αυτές! Κινητήρια δύναμή μας όμως η ελπίδα για αλλαγή, οι υψιπετείς ιδέες για ελευθερία και δημοκρατία και πάλι, αλλά και το χρέος προς την πατρίδα!

Σήμερα που οι λαοί αγωνίζονται να συνυπάρξουν αρμονικά μέσα σε υπερεθνικούς σχηματισμούς με βάση τις πανανθρώπινες αρχές της ελευθερίας, της ισότητας, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της κοινωνικής δικαιοσύνης,

 • Ø      Σήμερα που το δίκαιο του οικονομικά ισχυρού γίνεται νόμος,
 • Ø      Σήμερα, που οι διεθνείς κανόνες δικαίου απειλούνται από την αλαζονεία της υπερδύναμης,
 • Ø      Σήμερα, που η νέα γενιά βιώνει το ναυάγιο των μεγάλων οραμάτων και των υψηλών ιδανικών,

Επιβάλλεται όσο ποτέ άλλοτε να σβήσουμε

 • Ø      όλα τα χαρακώματα των αδυναμιών μας
 • Ø      τις πολιτικές ιδεοληψίες μας
 • Ø      τις διχαστικές πρακτικές μας
 • Ø      τις τακτικές του κομματικού ωφελιμισμού που ακυρώνουν το πολιτικό γίγνεσθαι

   Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, επιβάλλεται να κρατήσουμε το λυχνάρι της ιστορικής μας μνήμης λαμπερό! Και μέσα από τις ωδίνες του χθες «να λογαριάσουμε», καθώς λέει και ο ποιητής, «πώς προχωρούμε, κατά πώς προχωρούμε»!

Τούτες τις κρίσιμες ώρες που ορθώνονται κυκλώπεια τα τείχη των οικονομικών συμφερόντων ας βαδίσουμε στα ίχνη των ηρώων μας και των παρακαταθηκών που μας άφησαν το δρόμο της ανανέωσης και της δημιουργίας μιας άλλης κοινωνίας των πολιτών. Εκείνης της κοινωνίας που θα στηρίζεται στη δικαιοσύνη και την αλληλεγγύη. Την πορεία αυτή σηματοδοτεί και η μορφή του δικού μας ήρωα Εμμανουήλ Παππά! Την πορεία αυτή προσυπογράφει και ο εμπνευσμένος λόγος του ποιητή μερικά χρόνια αργότερα:

«Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος, δε θα πάψεις ούτε στιγμή να αγωνίζεσαι για την ειρήνη και για το δίκιο…

Ο κύριος Δράγιος ευχαρίστησε την κυρία Τερζή για την παρουσία της και για τον κοινό χαιρετισμό δικό της και του Δημάρχου και παρεκάλεσε να μεταφέρει στον Δήμαρχο κύριο Καλαθά, που λόγω ανυπερβλήτου κωλλύματος δεν μπόρεσε να παρασταθεί, τους πιο θερμούς χαιρετισμούς του Συλλόγου και της Εταιρείας και τόνισε απευθυνόμενος στην Πρόεδρο κυρία Τερζή, ότι περιμένει από τον Δήμαρχο και από την ίδια να κινήσουν τις διαδικασίες, για την δημιουργία του Πνευματικού – Πολιτιστικού Κέντρου Εμμανουήλ Παπάς, στο ιστορικό  και παραδοσιακό χωριό μας. 

Ακολούθως η κυρία Νικόλτσιου κάλεσε τον επίσης συμπατριώτη και καταγόμενο από την ομώνυμη κοινότητα ομιλητή κύριο Γεώργιο Βοζίκα, ερευνητή στο Κέντρο Ερεύνης Ακαδημίας Αθηνών, να αναπτύξει το θέμα « Ο Εμμανουήλ Παπάς και η επανάσταση στην Χαλκιδική, ο Ηρωας και το ηρωικό πρότυπο ως συντελεστές στην ιστορική και πολιτιστική εξέλιξη»

Αναφερομένη στον κύριο Βοζίκα είπε:  Ο κύριος Γεώργιος Βοζίκας έχει γεννηθεί στο Δημοτικό Διαμέρισμα Εμμανουήλ  Παπάς Σερρών.  Είναι διδάκτωρ Λαογραφίας με υποτροφία από το Ιδρυμα Κρατικών  Υποτροφιών και ερευνητής στο Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας στην  Ακαδημία Αθηνών.  Στο πλαίσιο των ενδιαφερόντων του έχει πραγματοποιήσει  αρκετές και πολυήμερες ερευνητικές αποστολές στην περιοχή των Σερρών με  αντικείμενο τον παραδοσιακό πολιτισμό και έχει πάρει μέρος σε διάφορα διεθνή  και τοπικά συνέδρια.  Εχει γράψει βιβλία για τον λαϊκό πολιτισμό, ένω άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Στο τέλος της ομιλίας του σε ένα παρατεταμένο χειροκρότημα ο κ. Δράγιος ευχαρίστησε τον συμπατριώτη μας κ. Γεώργιο Βοζίκα, όχι μόνο για την  εμπεριστατωμένη ομιλία του, αλλά ίσως είναι η πρώτη φορά  που η αναφορά στον Εθνικό μας Ηρωα, αφορούσε τόσο την πολεμική του δραστηριότητα και συνεισφορά του στον Αγώνα αλλά και στην προσωπικότητά του ως προτύπου στην Ιστορική και Πολιτιστική εξέλιξη.

Τέλος ο Γενικός Γραμματέας της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας και τέως Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Εμμανουήλ Παπάς Αθηνών, που κατάγεται και αυτός από την ομώνυμη Κοινότητα, απηύθυνε χαιρετισμό στους παρισταμένους και αναφέρθηκε  στην ίδρυση του Συλλόγου που δημιουργήθηκε για την σύσφιξη των σχέσεων των εδώ συγχωριανών μας, τόνισε ότι αποκλειστικός σκοπός ήταν η με κάθε  μορφή  προβολή της ζωής και της δράσης  του Εμμανουήλ Παπά.  Αναφέρθηκε στα μνημεία του Ιστορικού χωριού που είναι ο Ιερός Ναός Αγίου Αθανασίου που χτίστηκε το 1805 με συμβολή και δαπάνες του Εμμανουήλ Παπά. 

Στο Ναό επίσης υπάρχει το τέμπλο που είναι μεγάλης αρχιτεκτονικής αξίας, σκαλιστό αέρος, έγιναν προσπάθειες για την συντήρησή του  που κρίθηκαν αναγκαίες, πήραμε υποσχέσεις  από την Ιερά Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτας για την συντήρηση και περιμένουμε.  Το 1908 έγινε το καμπαναριό που και αυτό αρχιτεκτονικά είναι φανταστικό.   Πήραμε υποσχέσεις για την συντήρησή του  και για την αναπαλαίωση.  Το Παλαιό Σχολείο γνωστό ως Σχολαρχείο είναι ένα πραγματικό Αρχιτεκτονικό Αριστούργημα.  Είχε καεί και έμεινε με τους 4 τοίχους.  Αναστηλώθηκε πριν από 20 χρόνια και τώρα στον ισόγειο χώρο υπάρχει το ιστορικό Μουσείο Επανάστασης 1821 που έκανε ο Σύλλογός μας το 2003, με την συνδρομή του Βασίλη Νικόλτσιου.  Αρχίσαμε  έναν αγώνα τα 10 τελευταία χρόνια, σκοπεύοντας να αξιοποιηθεί ο γύρω χώρος από την Εκκλησία και το Σχολαρχείο και για αυτό το σκοπό  με τη συνδρομή των  συγχωριανών μας και  με μια  μικρή συμμετοχή του Δήμου Εμμανουήλ Παπά περιήλθαν στην ιδιοκτησία του Δήμου, τα γύρω οικόπεδα, με αγορά και ένα οικόπεδο από δωρεά που έκαναν οι κληρονόμοι της Ζωής συζύγου Στεργίου Καρανάσιου.  Στον χώρο αυτό προβλέπεται  να γίνει επέκταση του υφισταμένου Σχολαρχείου, στο οποίο κτίριο θα φιλοξενηθούν το Λαογραφικό και Εκκλησιαστικό Μουσείο και στον περιβάλλοντα χώρο, θα κατασκευαστεί  το Μαυσωλείο που θα τοποθετηθούν τα οστά του Εμμανουήλ Παπά, τα οποία έχουν μεταφερθεί από την Υδρα από το έτος 1971 και είναι τοποθετημένα στην βάση του ανδριάντα του Εμμανουήλ Παπά, στην Πλατεία Ελευθερίας.  Παράλληλα προβλέπεται και η αξιοποίηση της οικίας του Εμμανουήλ Παπά.  Είναι ένα μεγάλο όραμα, για να τιμηθεί ο μεγάλος Εθνικός μας Ηρωας.  Πήραμε υποσχέσεις, αλλά θα μου επιτρέψετε να πω «κούφια λόγια». Εμείς όμως θα συνεχίσουμε τον Αγώνα στην πορεία που χαράψαμε. 

Ακολούθως η κ Νικόλτσιου ανέφερε ότι θα προβληθεί ένα βίντεο που αφορά την σύντομη ιστορία και την δράση του  Εμμανουήλ Παπά, του οποίου παραγωγός είναι η ΕΤ3 στην σειρά Λησμονημένοι άντρες, για να         συνειδητοποιήσουμε και παραστατικά την μεγάλη προσφορά του Ηρωα. Επακολούθησε  το βίντεο.

     Ο κύριος Δράγιος συμπλήρωσε ότι η επιλογή μας για την προβολή αυτού του βίντεο, που ίσως μερικοί να το έχουν ξαναδεί, αλλά η επανάληψή του και ιδιαίτερα στην σημερινή εκδήλωση, δείχνει το πόσο αδικήθηκε ο Ηρωας και παραλείφθηκε η προβολή και η συνεισφορά του στον Αγώνα αυτού και της οικογενείας του, με τον θάνατό του ως  και με τον θάνατο των τριών από τα έντεκα παιδιά του, που πολέμησαν και αυτά δίπλα στον Καραΐσκάκη και τον Παπαφλέσσα.

Η κυρία Νικόλτσιου είπε ότι αυτή την ιδανική μορφή  και το πρότυπο του μεγάλου Μακεδόνα  Αγωνιστή της επανάστασης του 1821, ήρθε η ώρα εδώ στην παλιά Βουλή όπου στεγάζεται το Εθνικό – Ιστορικό Μουσείο, να τιμήσουμε με την δωρεά, του Πορτρέτου του Εμμανουήλ Παπά στο Μουσείο. Παρακαλείται ο κ. Δράγιος ως εκπρόσωπος του Συλλόγου και της Εταιρείας Εμμανουήλ Παπάς, να παραδώσει το πορτρέτο.

Παραδίδοντας το πορτρέτο ο  κύριος Δράγιος ανέφερε ότι η φύλαξη και η ανάρτηση του πορτρέτου του Εμμανουήλ Παπά στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, αποτελούσε έναν από τους κύριους στόχους του Συλλόγου για να βλέπουν οι επισκέπτες και να αντλούν τα διδάγματα αρετής, φιλοπατρίας και αυτοθυσίας για το πολύτιμο αγαθό της ελευθερίας.  Το πορτρέτο αυτό φιλοτέχνησε ο συμπατριώτης μας, που κατάγεται από την ομώνυμη γενέτειρα του Ηρωα, κ. Αθανάσιος Βοζιάνης τον οποίο ευχαριστούμε θερμά για την χειρονομία του να το δωρίσει στον Πολιτιστικό Σύλλογο Αθηνών, προκειμένου να παραδοθεί στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο.  Ευχαριστώ ιδιαίτερα τον Πρόεδρο του Μουσείου  τον κ. Διονύσιο Μινώτο, τον Γενικό Γραμματέα του Μουσείου κ Ιωάννη Μαζαράκη – Αινειάν και την Διευθύντρια του Μουσείου κ. Ευθυμία Παπασπύρου, οι οποίοι μετά την υποβολή του αιτήματός μας, αυθημερόν μας ανακοίνωσαν την απόφασή τους να δεχθούν το πορτρέτο του Εμμανουήλ Παπά.  Τους ευχαριστούμε επίσης για την παραχώρηση της αιθούσης, δωρεάν και χωρίς επιβάρυνση για την σημερινή εκδήλωση.

     Κύριε Τσίμπανη εκ μέρους του Δ. Συμβουλίου του Πολιτιστικού Συλλόγου και της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Εμμανουήλ Παπάς, σας παραδίδω το Πορτρέτο του Εμμανουήλ Παπά ως εκπρόσωπο της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας  της Ελλάδος.

 Δήλωση του Ταμία του Δ.Σ. Τσίμπανη

Πανοσιολογιότατε Εκπρόσωπε του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και     
                               Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου.
                               Κυρία Αντιπρόεδρε της Βουλής των Ελλήνων
                               Κύριοι Εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων    
                               Κυρίες και κύριοι!

     Εκ μέρους του Δ. Συμβουλίου της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας  της Ελλάδος,  ευχαριστώ και τα δύο Σωματεία σας, για την πολύτιμη αυτή προσφορά σας. Και την ΑΣΤΙΚΗ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ « ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΠΑΠΑΣ» και τον ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΘΗΝΩΝ «ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΠΑΠΑΣ». Είναι πράγματι πολύτιμη η προσφορά σας , με αυτό το αξιόλογο έργο, γιατί αφ’ ενός μεν  συμπληρώνει τις σεπτές μορφές των ηρώων του 1821, αφ’ ετέρου δε αποδίδει την πρέπουσα τιμή και ευγνωμοσύνη, προς τον μεγάλο αυτό πατριώτη και αγνό ήρωα. Η μορφή του θα  στολίζει στο εξής το Μουσείο μας  και θα μας θυμίζει την μεγάλη Εθνική του  προσφορά, στην εδραίωση της επανάστασης του 1821, με την ηρωική και ένδοξη πατριωτική θυσία του.

     Με την προσφορά σας αυτή , Εσείς, δίνετε και νέα  ακτινοβολία  στον αγνό αυτό πατριώτη και ήρωα και την πρέπουσα ευγνωμοσύνη. Γιατί αν η μνήμη χαθεί, χάνεται και ο ήρωας και η προσφορά του.

      Μελετώντας την ζωή εκείνων των μεγάλων μορφών  της Επανάστασης του 1821 διαπιστώνει κανείς  ότι όλοι τους είχαν πραγματική πίστη στο Θεό και άμετρη αγάπη στην Πατρίδα. Αξίες, που σήμερα ελάχιστοι υπηρετούν.  Τις αξίες αυτές δεν τις κρατούσαν κρυφές, αλλά τις ομολογούσαν σε κάθε στιγμή και θυσιάζονταν γι’ αυτές. Και αυτή η ομολογία,  αλλά και η αγνή και άδολη υπηρέτησή τους, έσπερνε την εμπιστοσύνη και την υπακοή και τον ενθουσιασμό, σε όσους τους ακολουθούσαν.

      Ας κάνουμε μια σύγκριση εκείνων των μορφών και ηγετών του λαού μας  τότε,  με μερικούς  ηγέτες μας σήμερα!

    Πιστεύω ότι είναι καιρός, να ξαναθυμηθούμε  και να αναβαπτισθούμε σε αυτές τις αληθινές αξίες, του γένους μας, για να βγούμε, από το σημερινό αδιέξοδο. Άλλωστε ένας από τους στόχους του Μουσείου μας είναι και η διατήρηση της Εθνικής Μνήμης.

      Δε θα σας κουράσω άλλο. Επιτρέψτε μου μόνο να εκφράσω  τις ευχαριστίες μου στο Θεό ,  για  τις ευκαιρίες, που μου δίνει έτσι ώστε να   με φέρνει πάντα  κοντά στην περιοχή των Σερρών  και σε ανθρώπους του Νομού σας.  Πρώτη φορά  το καλοκαίρι του1978, ως μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας, την οποία ακόμη υπηρετώ, μου ανατέθηκε η χαρτογράφηση του Σπηλαίου της Αλιστράτης. Έκτοτε, κάθε τόσο, κάτι πάλι συμβαίνει και με φέρνει κοντά  με αξιόλογους ανθρώπους του Νομού σας  και με τον Νομό σας γενικότερα. Θεωρώ τον εαυτό μου ευτυχή, γι’ αυτές τις συμπτώσεις. Επιτρέψτε μου να σας εκφράσω τα Συγχαρητήριά μου για αυτή την πατριωτική σας  ενέργεια προς τιμήν του Μεγάλου Πατριώτη,  Μεγάλου Εθνικού Ήρωα και Αρχιστράτηγου των Μακεδονικών Δυνάμεων του 1821, ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΠΑΠΑ. Να σας ευχηθώ ακόμη Καλή Επιτυχία στο Έργο σας και να σας ευχαριστήσω και πάλι για την προσφορά σας αυτή προς το Μουσείο της Εταιρείας μας. Σας ευχαριστώ.

Ευάγγελος Τσίμπανης.

Επακολούθησε ο ύμνος του Εμμανουήλ Παπά τον οποίο μελοποίησε ο  γνωστός μας Σερραίος καλλιτέχνης, συνθέτης – ερμηνευτής κ. Πασχάλης Τόνιος.

Στο τέλος της εκδήλωσης ο  κ. Δράγιος, ευχαρίστησε όλους για την συμμετοχή τους και κατέληξε τονίζοντας, ότι αυτός ήταν ο Εμμανουήλ Παπάς που η Εθνική του προσφορά ήταν ανεκτίμητη και αποτελεί πρότυπο προς μίμηση, στη δύσκολη οικονομική περίοδο που περνάμε, να βρει μιμητές που θα συμβάλλουν στην οικονομική ανεξαρτησία της χώρας.

Επιμέλεια κ. Αριστείδη Δράγιου