Το σύνταγμα και η διαπλοκή των ΜΜΕ

Το σύνταγμα και η διαπλοκή των ΜΜΕ
Παναγιώτης Κοτρώνης Μέλος Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ Σερρών, Πρώην υποψήφιος βουλευτής
Παναγιώτης Κοτρώνης
Μέλος Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ Σερρών,
Πρώην υποψήφιος βουλευτής

[Του Παναγιώτη Κοτρώνη]

Πολλές παροιμίες ταιριάζουν στην επιχειρηματολογία των πολιτικών δυνάμεων που τόσα χρόνια δημιούργησαν και εξέθρεψαν τη διαπλοκή στα ΜΜΕ, όπως «δάσκαλε που δίδασκες», « εξ ιδίων κρίνουν τα αλλότρια», «στο σπίτι του κρεμασμένου δε μιλάνε για σχοινί» κλπ, αλλά αυτό που έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία είναι το θράσος και η ένταση με την οποία οι υπηρέτες της διαπλοκής επιτίθενται στην απόφαση της κυβέρνησης να βάλει επιτέλους τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και να πληρώσουν οι καναλάρχες τους φόρους που τους αναλογούν, και που τόσα χρόνια απέφευγαν οι κυβερνήσεις ΝΔ & ΠΑΣΟΚ να τους καταλογίσουν.

Υπέρ της εφαρμογής του νόμου στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και τη «συνταγματική νομιμότητα» τάχθηκε μόνο ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Βύρων Πολύδωρας αλλά και ο πρώην βουλευτής και υπουργός Άρης Σπηλιωτόπουλος καταγγέλλοντας τους «νταβατζήδες» που λυμαίνονται το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και επιπλέον αποδομώντας ως προσχηματικά, τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης. Κάτι περισσότερο ξέρουν αυτοί.

 Ας ρίξουμε όμως και μία ματιά στο άρθρο 15 του Συντάγματος το οποίο επικαλούνται ως υπέρτατο επιχείρημα Κανάλια και κορυφαία στελέχη της αντιπολίτευσης.

Το Σύνταγμα  λοιπόν αναφέρει ρητά στο Άρθρο 15 παράγραφος 2, ότι η ραδιοφωνία και η τηλεόραση τελούν υπό τον άμεσο έλεγχο του κράτους. Ας αφήσουν στην άκρη τα ψέματα τα οποία διοχετεύουν συνεχώς από τα κανάλια της διαπλοκής.

Θεωρούν άραγε πειστικό το επιχείρημα, πως η κυβέρνηση μετατρέπει τη χώρα σε Βόρεια Κορέα αυτοί που έκλεισαν με εκείνο το περίφημο διάγγελμα του κ.Κεδίκογλου την ΕΡΤ σε μία νύχτα; Βόρεια Κορέα ήταν επί 25 χρόνια η Ελλάδα και είναι η μοναδική χώρα της Ε.Ε. η οποία ουδέποτε έχει προκηρύξει επίσημη διαδικασία αδειοδότησης για τις τηλεοπτικές άδειες. Βόρεια Κορέα είναι το απίστευτο τρίγωνο διαπλοκής το οποίο επί των ημερών των δικών τους κυβερνήσεων είχε οικοδομηθεί μεταξύ τραπεζών που έδιναν θαλασσοδάνεια, καναλιών και διαπλοκής που ζητούσε από το πολιτικό σύστημα ανταλλάγματα για να τα έχουν καλά μαζί τους.

Το καθεστώς παρανομίας το οποίο λειτουργούσε επί 25 χρόνια με τις 15 παρατάσεις οι οποίες δίνονταν σ’ αυτό το αιώνιο «προσωρινό» καθεστώς. Αντί ΝΔ & ΠΑΣΟΚ, να απολογηθούν γι’ αυτή τη στάση ή τέλος πάντων να μας εξηγήσουν για ποιο λόγο δεν είχαν προκηρύξει αυτή τη διαδικασία, αρνήθηκαν να ανταποκριθούν στη συνταγματική επιταγή για τη συγκρότηση του ΕΣΡ. Τώρα θυμήθηκαν το ρόλο του ΕΣΡ όταν επί μήνες μπλοκάρουν τη συγκρότησή του, ακριβώς επειδή δεν θέλουν να δοθούν οι άδειες.

Η κυβέρνηση ακολουθεί όλες τις συνταγματικά και ευρωπαϊκά προβλεπόμενες διαδικασίες για τη συγκρότηση ενός ραδιοτηλεοπτικού πλαισίου το οποίο θα σέβεται την ενημέρωση των πολιτών, ταυτόχρονα όμως θα σέβεται και θα διασφαλίζει και το δημόσιο συμφέρον.

Ωρύονται για δήθεν διαφωνίες από τη μεριά της ΕΕ όταν η ίδια η Κομισιόν θεωρεί ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αρμόδια για τις τηλεοπτικές άδειες. Και στην υπογραφείσα όμως συμφωνία την οποία ψήφισαν 221 βουλευτές αναφέρεται ρητά, ότι πρέπει να ανακοινωθεί διεθνής δημόσιος διαγωνισμός για την απόκτηση τηλεοπτικών αδειών και τα σχετικά τέλη χρήσης των σχετικών συχνοτήτων.

«Η πώληση των τηλεοπτικών αδειών στην Ελλάδα αποτελεί μέρος του μνημονίου και έχει στόχο την είσπραξη δημοσιονομικών εσόδων» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, προσθέτοντας ότι «ο διαγωνισμός πρέπει να γίνει με βάση το κοινοτικό δίκαιο», ωστόσο, διευκρίνισε ότι αποκλειστική αρμόδια να καθορίσει τη διαδικασία του διαγωνισμού είναι η ελληνική κυβέρνηση.

Οι διαδηλωτές του Ιουλίου του 2015 και υπερασπιστές του «ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΥΡΩΠΗ»,  αρνούνται να αποδεχθούν ότι οι ευρωπαϊκές χώρες διαθέτουν 2-6 ιδιωτικά κανάλια, αντί των 8 που λειτουργούν στην Ελλάδα. Ότι σε χώρες με πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό, ΑΕΠ και διαφημιστική αγορά (Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία) λειτουργούν 5-6 κανάλια και ότι σε χώρες ανάλογου μεγέθους με τη δική μας (Φινλανδία, Πορτογαλία, Αυστρία) λειτουργούν 2-4. Εξαίρεση συνιστά η Ιταλία που αναπτύχθηκε με βάση το ιδιότυπο Μπερλουσκονικό μοντέλο, αλλά μάλλον αυτό τους εκφράζει.

Η βάση δεδομένων MAVISE είναι προσβάσιμη από κάθε ενδιαφερόμενο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://mavise.obs.coe.int/

Θέλουν και η σημερινή κυβέρνηση να συνεχίσει το στρεβλό μοντέλο το οποίο αναπτύχθηκε στην Ελλάδα, όπου – σε μια διαφημιστική αγορά που έχει καταρρεύσει τα τελευταία χρόνια από τα 600 εκατ. ευρώ ετησίως στα 150 εκατ. ευρώ – λειτουργούν 8 κανάλια, τα οποία συσσωρεύουν ζημίες και δανειακές υποχρεώσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ με αποτέλεσμα να διαιωνίζεται το τρίγωνο της διαπλοκής κανάλια-τράπεζες-πολιτικοί, ασκώντας αφόρητες πιέσεις ώστε να επιβιώσουν με πλάγιους τρόπους και όχι από αυτή καθαυτή τη λειτουργία τους.

Παναγιώτης Κοτρώνης

Μέλος Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ Σερρών,

Πρώην υποψήφιος βουλευτής