Το Ζιντζιρλί Τζαμί «πλημμύρησε» από τους ήχους του Concerto Quartet και τους Σερραίους (φώτο)

εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία που τους έδωσε για δεύτερη φορά η Εφορία Αρχαιοτήτων Σερρών και ο Σύλλογος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Σερρών

Το Ζιντζιρλί Τζαμί «πλημμύρησε» από τους ήχους του Concerto Quartet και τους Σερραίους (φώτο)

Αν η χρησιμοποίηση του Ζιντζιρλί Τζαμί την πρώτη φορά, ως χώρου διοργάνωσης συναυλίας, με τους Animus πριν ένα σχεδόν χρόνο (4/10/2014), είχε θεωρηθεί αναπάντεχη επιτυχία. Καθώς τόσο από το άψογο δέσιμο του χώρου με τη μουσική, όσο και από την αθρόα προσέλευση κόσμου, ήρθε η δεύτερη φορά με το Concerto Quartet για να αποδειχθεί ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο.

Η Εφορία Αρχαιοτήτων Σερρών και ο Σύλλογος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Σερρών διοργάνωσαν στο  Ζιντζιρλί Τζαμί την Τετάρτη 23/9 το βράδυ συναυλία με το Concerto Quartet που το αποτελούν οι: Γιώργος Ζαχαρούδης – βιολί, Ελπίδα Κωνσταντινίδου – βιολί, Μαρίνη Πεϊκίδου – βιόλα και Μυρτώ Ταλακούδη – βιολοντσέλο.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Έχοντας το αναπάντεχο και συνάμα ωραίο «πάθημα» της προηγούμενης φοράς, αυτή τη φορά ο Σύλλογος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών φρόντισε να εκδώσει προσκλήσεις (οι οποίες βέβαια έγιναν ανάρπαστες και εξαντλήθηκαν σε λίγες ώρες) έτσι ώστε να είναι ελεγχόμενη η προσέλευση των φίλων της κλασικής μουσικής στον καταπληκτικό και συνάμα επιβλητικό χώρο του Ζινζιρλί Τζαμί.

Η ανακοίνωση του συλλόγου, από την Δευτέρα, ότι οι προσκλήσεις είχαν εξαντληθεί και η φιλική συμβουλή για έγκαιρη προσέλευση στον χώρο, αποδείχθηκε σωστή επικοινωνιακά, καθώς η συναυλία άρχισε ακριβώς στην ώρα της (20.00)

Το πρόγραμμα του κουαρτέτου περιελάμβανε μουσική από τον παγκόσμιο κινηματογράφο. Το μέλος του κουαρτέτου Γίωργος Ζαχαρούδης πριν από την εκτέλεση του κάθε κομματιού, εξηγούσε για τι θα ακούσουν οι ακροατές, ποιος το συνέθεσε και σε ποια ταινία ακουγόταν το κομμάτι, βοηθώντας το θυμικό των ακροατών.

Το Concerto quartet ιδρύθηκε το 1998 από τον Κωστή Παπάζογλου στα πλαίσια της εργαστηριακής ορχήστρας Concerto Conservatorio που έχει και την καλλιτεχνική ευθύνη μέχρι σήμερα.

To κουαρτέτο εγχόρδων Κοντσέρτο συμμετείχε σε εκδηλώσεις του Φεστιβάλ της Μονής Λαζαριστών, του Εμπορικού Επιμελητηρίου, της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Καλαμαριάς, του Ωδείου Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Φλώρινας, του Τελλογλείου και των «Αριστοτελείων» του Δήμου Αριστοτέλη κ.ά. Εμφανίστηκε στη Ρόδο, τη Λάρισα, την Χαλκιδική, το Κιλκίς, την Θεσσαλονίκη, την Φλώρινα κ.ά. Επίσης έχει εμφανιστεί σε πολλές δημόσιες, επίσημες τελετές παρουσία προέδρων Ελληνικής Δημοκρατίας, Πρωθυπουργών, Υπουργών, πρεσβευτών ξένων κρατών, του οικουμενικού Πατριάρχη, του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής καθώς και ηγετών ξένων κρατών κ.ά.

Ζιντζιρλί_Τζαμί_Concerto_Quartet _2015-DSC_0370Το ρεπερτόριο, περιλάμβανε αυθεντικές κινηματογραφικές συνθέσεις των Morricone, Preisner, Bregovic, Gardel, Bernstein από βραβευμένα φιλμ και musical όπως «Σινεμά ο Παράδεισος», «Ο καιρός των τσιγγάνων», «West side story» και άλλα. Επίσης η ερμηνεία αργεντίνικων τάνγκο παραδοσιακής αλλά και λόγιας προέλευσης είναι ένα μουσικό είδος στο οποίο το κουαρτέτο αφιερώνει μεγάλο μέρος της μελέτης του. Έργα Ελλήνων συνθετών λόγιας μουσικής περιλαμβάνονται στις καλλιτεχνικές επιδιώξεις του κουαρτέτου.

Στυλ μουσικής : classical, tango, waltz, ragtimes, film music, arrangements

Εκτός από το πλήθος του κόσμου που γέμισε το Ζιντζιρλί Τζαμί, τίμησαν με την παρουσία τους η βουλευτής Σερρών Αφροδίτη Σταμπουλή, ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Μωϋσιάδης, ο Δήμαρχος Πέτρος Αγγελίδης, ο Αντιδήμαρχος Στέργιος Γαλάνης, η Διευθύντρια της Εφορίας Αρχαιοτήτων και υπεύθυνη των ανασκαφών στον τύμβο Καστά της Αμφίπολης κυρία Κατερίνα Περιστέρη.

Απο εμάς πάλι ΜΠΡΑΒΟ και στο Σύλλογο και στην Εφορεία Αρχαιοτήτων και ευχής έργο θα ήταν οι επαναλήψεις να είναι πιο συχνές, αφού το “πείραμα” δείχνει πετυχημένο, δεν θα πρέπει να το αφήσουμε να περάσει ανεκμετάλλευτο, έχοντας ένα τέτοιο υποβλητικό και επιβλητικό χώρο που σε καθηλώνει και ταυτόχρονα αποτελεί το “μαγνήτη” προσέλευσης των πολιτών. 

https://youtu.be/t-9o0R2Aw88