ΤΟΣΙΟΣ Θ.ΠΑΣΧΑΛΗΣ: «Συνειδητή η απαξίωση του Μνημείου Καστά στην Αμφίπολη»

Τονίζει ο υποψήφιος Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής στις Σέρρες

ΤΟΣΙΟΣ Θ.ΠΑΣΧΑΛΗΣ: «Συνειδητή η απαξίωση του Μνημείου Καστά στην Αμφίπολη»
  • Ολιγωρία από τη σημερινή κυβέρνηση επιπολαιότητα από την προηγούμενη

  • Παραμένουν αναξιοποίητοι  οι αρχαιολογικοί χώροι στην επαρχία Βισαλτίας (αρχαιολογικός τόπος Τερπνής κ.α.)

«Συνειδητή η απαξίωση του Μνημείου Καστά στην Αμφίπολη. Ολιγωρία από τη σημερινή κυβέρνηση που βήμα-βήμα ανέβαλε τα έργα ανάδειξης του σπάνιου αρχαιολογικού μνημείου των Σερρών. Επιπολαιότητα και προχειρότητα από την προηγούμενη κυβέρνηση που στο βωμό της κομματικής εκμετάλλευσης θυσίασε τη σοβαρή προοπτική του μνημείου, προβαίνοντας σε πρακτικές μηντιακής σπέκουλας και δημοκοπίας, αντίθετες προς την ανάγκη σοβαρού σχεδιασμού ανάδειξης και προβολής.

Την ίδια ώρα παραμένουν αναξιοποίητα μνημεία της ευρύτερης περιοχής, τόσο στην Αμφίπολη (Αρχαίο Γυμνάσιο), αλλά και στην επαρχία Βισαλτίας (αρχαιολογικός τόπος Τερπνής), με ό,τι αυτό συνεπάγεται  για την αδυναμία εκπόνησης σοβαρού σχεδίου για τον τουρισμό».

Τα παραπάνω δήλωσε μεταξύ άλλων ο υποψήφιος Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Πασχάλης Τόσιος, σε ραδιοφωνική εκπομπή εχθές.

«Από χρόνο σε χρόνο καθυστερεί η έναρξη του έργου ανάδειξης του αρχαίου θεάτρου στην περιοχή της Αμφίπολης, με ευθύνη κυρίως του Υπουργείου Πολιτισμού, στο πνεύμα της γενικότερης απαξίωσης για την περιοχή, όπως εξάλλου το είδαμε μέχρι στιγμής και για τον Τύμβο Κάστα».

Πασχάλης Τόσιος
υποψήφιος Βουλευτής Σερρών με το Κίνημα Αλλαγής

Ενώ έχει προηγηθεί η πολυπόθητη και αναγκαία απαλλοτρίωση στο τμήμα της περιοχής αυτής, εντούτοις οι εργασίες βαίνουν σημειωτόν.

Να σημειωθεί ότι ενδιαφέρον οικονομικής υποστήριξης για έργα στην περιοχή είχαν επιδείξει μεγάλα  ιδρύματα, χωρίς όμως να τύχουν της ανάλογης ανταπόκρισης.

Το δε αρχαίο θέατρο της Αμφίπολης,  εντοπίζεται στα βορειοανατολικά του αρχαίου Γυμνασίου, εντός των μακρών τειχών της αρχαίας Αμφίπολης, σε εξέχουσα αμφιθεατρική θέση.

Υπολογίζεται ότι σε μεγάλο βάθος σώζονται η ορχήστρα και μερικές από τις πρώτες σειρές εδωλίων του κοίλου, με την αποκάλυψη των οποίων θα μπορούσε να γίνει μια ικανοποιητική προσπάθεια αναπαράστασης του αρχαίου θεάτρου.

Η ΣΥΜΒΑΣΗ

Το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε την υπογραφή του σχεδίου Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του δήμου Αμφίπολης και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας – Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, ενώ εγκρίθηκε η δέσμευση πίστωσης είκοσι χιλιάδων ευρώ.

Το αντικείμενο της σύμβασης ήταν η πραγματοποίηση αρχικά γεωφυσικής διασκόπησης από το Τμήμα Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια η διενέργεια διερευνητικών δοκιμαστικών τομών στα σημεία που θα υποδειχθούν μετά την ολοκλήρωση της γεωφυσικής έρευνας για τον εντοπισμό του αρχαίου θεάτρου της Αμφίπολης, ώστε να ακολουθήσει συστηματική ανασκαφική έρευνα.

Υπενθυμίζεται ότι δίπλα το αρχαίο Γυμνάσιο στην Αμφίπολη θεωρείται ένα από τα σπουδαιότερα κτιριακά συγκροτήματα που έχουν έρθει στο φως, με διάρκεια ζωής από το τέλος της κλασικής εποχής μέχρι και τους πρώιμους ρωμαϊκούς χρόνους.