«Τραινοποδηλατόβολτα» στη λίμνη Κερκίνη με συμμετοχή 200 φίλων του ποδηλάτου

ποδήλατα-μεθοριακός σταθμός-ΒΥΡΩΝΕΙΑΜια πολύ όμορφη και εναλλακτική δράση, που συνδύασε διαδρομή με τραίνο και ποδήλατο πραγματοποιήθηκε την Κυριακή (30/3), δίπλα στη λίμνη Κερκίνη. Με τη συνδρομή της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τη διάθεση σκευοφόρων βαγονιών και μιας ολόκληρης αμαξοστοιχίας πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα η μεγαλύτερη “τραινο-ποδηλατοβόλτα” με τη συμμετοχή περίπου 200 φίλων του ποδηλάτου από το σταθμό της Θεσσαλονίκης με προορισμό το σταθμό της Βυρώνειας Σερρών και τη λίμνη Κερκίνη.  

Σκοπός των οργανωτών ήταν ένα διαφορετικό ταξίδι, αλλά και η σύμπραξη τρένου και ποδηλάτου, ως εναλλακτικών και οικολογικών μέσων μετακίνησης. Όπως ανέφερε στα «Omorfa Taxidia» ο υπεύθυνος του δικτύου «EuroVelo 13 –Iron Curtain trail» Γιώργος Φαρφαράς : «Θα επιθυμούσαμε να γνωρίσουμε την κουλτούρα της περιοχής, τα ιστορικά της σημεία, τους ανθρώπους της και να ενθαρρύνουμε το ταξίδι με το τραίνο που παραμένει μοναδικό»

Το αρχικό ραντεβού δόθηκε νωρίς το πρωϊ στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης, όπου δεκάδες ποδήλατα φορτώθηκαν σε ειδικό βαγόνι με τελικό προορισμό τον «Μεθοριακό Σταθμό» στη Βυρώνεια Σερρών, ο οποίος εκτός από σταθμός είναι ένα εξαιρετικό και γραφικό καφέ και ταβέρνα χάρη στην πρωτοβουλία νέων ανθρώπων της περιοχής. . 

Οι ποδηλάτες φόρτωσαν τα ποδήλατα τους από το σταθμό Θεσσαλονίκης, σε ειδικά βαγόνια – σκευοφόρους και στη συνέχεια επιβιβάστηκαν στην αμαξοστοιχία 600 όπου και τους μετέφερε στον προορισμό τους.

[embedplusvideo height=”300″ width=”480″ editlink=”https://bit.ly/1fvBiAn” standard=”https://www.youtube.com/v/b7EipVgAGBY?fs=1″ vars=”ytid=b7EipVgAGBY&width=480&height=300&start=&stop=&rs=w&hd=0&autoplay=0&react=1&chapters=&notes=” id=”ep6029″ /]

Εκτός από τις γραφικές ποδηλατικές διαδρομές, ακολουθώντας το ανατολικό ανάχωμα της Κερκίνης μέχρι τον Λιθότοπο και το φράγμα (21 χλμ.), οι εκατοντάδες ποδηλάτες, επισκέφτηκαν το Δημοτικό Ενυδρείο Βυρώνειας, τις φωλιές και ένα από τα σημαντικότερα παρυδάτια δάση της Ευρώπης. 
Η επιστροφή είχε στάση στα Χρυσοχώραφα στα παρατηρητήρια πουλιών, ενώ το μεσημέρι η επιστροφή στον “Μεθοριακό Σταθμό” στην Βυρώνεια, είχε από όλα. Εκλεκτό ντόπιο φαγητό, με συνοδεία μουσικής από μπάντα, ξεκούραση, μαθήματα χορού, έκθεση φωτογραφίας με θέμα τις παραδοσιακές βάρκες (πλάβες), επίδειξη δρεζινοποδηλάτου (ποδήλατο που κινείται στις ράγες)
Για το απόγευμα το πρόγραμμα περιελάμβανε επίσκεψη στο Παλιό Στρατόπεδο (Άνω Βυρώνεια), Νέο Πετρίτσι, Λουτρά, Γέφυρα Στρυμόνα. με κατάληξη το οχυρό Ρούπελ (16 χλμ.), ενώ το βράδυ έγινε και πάλι η επιστροφή προς Θεσσαλονίκη με τραίνο
Η συνολική διαδρομή που διανύθηκε, και στο μεγαλύτερο μέρος της ήταν σε χωματόδρομο, ήταν 75 χλμ.
Καθ όλη τη διάρκεια της διαδρομής, τους ποδηλάτες συνόδευαν εθελοντές της ΕΠΟΜΕΑ (Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών Δήμου Σιντικής), για τυχόν ανάγκη παροχής πρώτων βοηθειών και οχήματα της Ελληνικής Αστυνομίας.

Το απόγευμα η ομάδα των εκδρομέων επέστρεψε με την αμαξοστοιχία 601 για Θεσσαλονίκη.

Την εκδρομή διοργάνωσαν  ο «Μεθοριακός Σταθμός» με την υποστήριξη : Ένωση Ποδηλατικών Σωματείων Μακεδονίας – Θράκης, δίκτυο EUROVELO, Πολύχρωμοι Ποδηλάτες Θεσσαλονίκης, Σύλλογος Φίλων Ποδηλάτου Κιλκίς, Bike Riders Serres team, snowboardholics.gr, Kοιν. Σεπ.-ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ, ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α Σιντικής, Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Κερκίνης, Δημοτικό Ενυδρείο Βυρώνειας,  ξενώνας Λιμναίο (Χρυσοχώραφα Κερκίνης).

(Οι φωτογραφίες είναι από το www.facebook.com/omorfa)